دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 دی 1398 - 00:05
پژوهشگر و محقق حقوقی در گفتگو با آنا عنوان کرد؛

نقض سه قطعنامه مهم شورای امنیت در ترور شهید سلیمانی توسط آمریکا/ حق بین‌المللی ایران برای دفاع مشروع محفوظ است

محقق و پژوهشگر مسائل حقوقی گفت: جمهوری اسلامی ایران طبق قوانین بین‌المللی می‌تواند نسبت به اقدام آمریکا در به شهادت رساندن حاج قاسم سلیمانی شکایت کرده و موضوع را از منظر بین‌المللی دنبال کند.
کد خبر : 464955
AALI9936.jpg

امیرحسین صفدری پژوهشگر و محقق حقوقی در گفتگو با خبرنگار حوزه حقوقی و قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در خصوص اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رساندن حاج قاسم سلیمانی، تعریف ترور را جرم خشنی که در زمره جرائم علیه تمامیت جسمانی فرد یا افراد موردنظر اعمال می‌شود دانست و گفت: پژوهشگران گفته‌اند ترور نوعی قتل است که با برنامه‌ریزی قبلی و باهدف مشخص، برای از بین بردن یک فرد یا افراد اعمال می‌شود.


بیشتر بخوانید؛


تهدیدات جنگی ترامپ نقض صریح منشور ملل است/ عراق با درخواست از ایران می‌تواند وارد دفاع مشروع‌ ‎جمعی شود


ادامه حضور آمریکا در عراق تجاوزکارانه است/ حق قانونی ایران برای اقدام متقابل علیه آمریکا


بر اساس دیوان بین‌المللی کیفری ترور سردار سلیمانی «جنایت» است


صفدری افزود: تروریست‌ها از اقدام به ترور، سه هدف اساسی و مهم را دنبال می‌کنند، ایجاد ترس در میان افراد جامعه، قدرت‌نمایی و از میان بردن افراد تأثیرگذار، برجسته و مهم در کشورها از اهداف مهم ترور است. در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی شاهد ترور شهید مطهری،شهید بهشتی و شهیدان رجایی و باهنر بودیم و حالا هم خبر تلخ و ناراحت‌کننده ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی را شنیده‌ایم.


این محقق مسائل حقوقی به عدم تعریف دقیق از ترور در قوانین داخلی اشاره نموده و اذعان کرد: شاید بتوان مصداق بارز ترور در قوانین ما را، بند الف ماده یک قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم باشد که می‌گوید «ارتکاب یا تهدید به ارتکاب هرگونه اقدام خشونت‌آمیز از قبیل قتل، سوءقصد، اقدام خشونت‌آمیز منجر به آسیب جسمانی شدید، ربودن، توقیف غیرقانونی و گروگان‌گیری اشخاص و یا اقدام خشونت‌آمیز آگاهانه علیه افراد دارای مصونیت قانونی یا به مخاطره انداختن جان یا آزادی آن‌ها به‌قصد تأثیرگذاری بر خط‌مشی، تصمیمات و اقدامات دولت جمهوری اسلامی ایران، سایر کشورها و یا سازمان‌های بین‌المللی دارای نمایندگی در قلمرو جمهوری اسلامی ایران مصداق تروریسم است.»


به نتیجه رسیدن پیگیری حقوقی بین‌المللی ترور حاج قاسم نیازمند اجماع جهانی است


این پژوهشگر مسائل حقوقی توضیح داد: شهید سلیمانی با دعوت رسمی دولت عراق و به عنوان مهمان رسمی برای بررسی تحولات منطقه به کشور همسایه سفر کرده بود. اما آمریکایی‌ها با نقض آشکار و صریح حاکمیت ارضی کشور عراق دست به اقدام تروریستی زدند. جمهوری اسلامی ایران طبق قوانین بین‌المللی می‌تواند نسبت به این اقدام  تروریستی، شکایت کرده و موضوع را از منظر بین‌المللی دنبال کند.


وی بر این نکته هم تاکید کرد، البته شکی نیست که مجامع بین‌المللی به‌ دلیل منافع شخصی خودشان در موضوعاتی که یک‌طرف آن آمریکای جنایتکار باشد، طرف آن را خواهند گرفت، لذا در موضوع به شهادت رساندن سردار سلیمانی باید اجماع جهانی و بین‌المللی شکل بگیرد.


اقدام ترامپ نمونه بارز تروریسم دولتی است


وی ادامه داد: در ماده سوم اعلامیه جهانی حقوق بشر بر «حق حیات» تأکید شده است. ازاین‌رو، سلب حیات یا کشتار فراقانونی نقض موازین حقوق بین‌الملل تلقی می‌شود و طبق این ماده نمی‌توان بدون حکم قانون یا خارج از چارچوب حقوقی حق حیات افراد را سلب کرد.


این محقق مسائل حقوقی افزود: از منظر حقوقی می‌شود گفت اقدام صورت گرفته به‌موجب قوانین و مقررات بین‌المللی، یک اقدام تروریستی و نمونه بارز تروریسم دولتی است و علاوه بر ضد حقوق بشری بودن مغایر با تمامی موازین بین‌المللی است.


اقدام آمریکا برخلاف موافقت‌نامه امنیتی بین عراق و آمریکا نیز بوده است 


صفدری در تشریح جزییات این رفتار غیرقانونی آمریکا ادامه داد: در بند سوم ماده ۲۷ موافقت‌نامه امنیتی سال ۲۰۰۸  که میان آمریکا و عراق نوشته‌شده است، اشاره شده که قلمرو عراق نباید برای حمله به سایر کشورها مورداستفاده قرار بگیرد. اما پرواز غیرقانونی پهباد آمریکا برای ترور مقام رسمی کشور ایران و مقامات عراقی (ابو مهدی المهندس و جمعی از یارانش) عمل تجاوزکارانه و نقض حاکمیت و استقلال عراق و ناقض مفاد موافقت‌نامه است که آمریکا انجام داد.سردار سلیمانی بخشی از هویت و حاکمیت ملی جمهوری اسلامی ایران است بنابراین این عملیات تروریستی ضمن نقض اصول مصونیت دولت‌ها و ارکان آن، حمله به حاکمیت کشور دیگر از سمت آمریکا محسوب می‌شود.


ایران حق دفاع مشروع دارد


این پژوهشگر مسائل حقوقی به موارد قانونی نقض شده در اقدام تروریستی آمریکا هم اشاره‌کرده و گفت: هسته مرکزی حقو‌ق بین‌الملل، صلح و امنیت بین‌المللی و جهانی است. همه دولت‌های جهان برای برقراری و حفظ صلح و امنیت در جهان تکلیف دارند. آن‌ها مدعی هستند که این اقدام تروریستی برای دفاع از نیروهایشان انجام داده اند و نوعی دفاع پیش‌دستانه است. اما درواقع جنایت ترور سردار سلیمانی هدفمند و با برنامه‌ریزی قبلی انجام شده است. این اقدام تروریستی آمریکا  بی‌شک جنایت محسوب می‌شود و بر اساس بند 2 ماده 5 اساسنامه دیوان بین‌المللی کیفری قابل تعقیب کیفری است.


 نقض سه قطعنامه مهم شورای امنیت در ترور شهید سلیمانی توسط آمریکا


وی خاطرنشان کرد: عمل تروریستی دولت آمریکا نقض آشکار قطعنامه 1269 مصوب 19 اکتبر 1999، قطعنامه 1368 مصوب 2001، قطعنامه 1373 مصوب 28 سپتامبر 2001 شورای امنیت سازمان ملل متحد و تهدید قطعی علیه صلح و امنیت بین‌المللی است بنابراین مستندا به ماده 51 منشور سازمان ملل متحد ایران حق دفاع مشروع دارد.


نقض آزادی بیان و حقوق بشر با اعمال نفوذ آمریکایی‌ها


صفدری در پایان به نکته مهمی اشاره کرد و گفت: که در پی نقض آشکار قوانین بین‌الملل از طرف آمریکا شاهد این بودیم که حتی از عکس سردار سلیمانی هم وحشت عجیبی دارند و با اعمال نفوذ و فشار، آزادی بیان و قوانین حقوق بشر را هم به‌طور آشکار نقض می کنند. به‌طوری‌که در شبکه‌های اجتماعی از قبیل اینستاگرام، توییتر و غیره شاهد حذف محتواهای مرتبط با شهید سلیمانی و مسدود شدن صفحاتی که به انتشار این‌گونه محتوا پرداختند هستیم.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب