دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 دی 1398 - 17:30
دانشنامه پارلمان/42

ابزارهای نظارتی مجلس شورای اسلامی را بیشتر بشناسیم

مجلس شورای اسلامی پایگاه اساسی نظام و مردم و مایه مشارکت واقعی مردم در تصمیم‌گیری‌هاست که آشنایی با اصطلاحات قانونی آن برای شهروندان امری لازم است.
کد خبر : 463279
BS0K2892.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، مجلس شورای اسلامی در نظام جمهوری اسلامی ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و محور بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها، قانون‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌هاست و چراغ هدایت دولت و ملت را به دست دارد.


مجلس شورای اسلامی پایگاه اساسی نظام و مردم و مایه حضور و مشارکت واقعی مردم در تصمیم‌گیری‌ها و مظهر اراده ملی است و از این‌رو آشنایی با بخش‌های مختلف آن ضروری به نظر می‌رسد. با همین هدف اصطلاح‌ها و کلیدواژه‌های حقوقی مجلس شورای اسلامی برای آشنایی مخاطبان در این صفحه منتشر می‌شود.


وظایف معاونت نظارت مجلس شورای اسلامی


- پیگیری ابلاغ قوانین مصوب مجلس در موعد مقرر توسط رئیس جمهور به دستگاه‌های اجرایی و درج در روزنامه رسمی و لازم‌الاجرا و اجرایی شدن قوانین


- ارزیابی آثار اجرای قوانین، آسیب‌شناسی قوانین، شناسایی خلأهای قانونی و سفارش و ارزیابی نظرسنجی‌ها که در خصوص تأثیر اجرای قوانین صورت می‌گیرد


- بررسی کارشناسی گزارش‌های نظارتی دریافتی از نمایندگان، کمیسیون‌های تخصصی، ناظران مجلس در شوراها، مجامع و هیئت‌ها و سایر دستگاه‌های نظارتی و تهیه گزارش تحلیلی و تطبیقی از آن‌ها برای ارائه  به نمایندگان و کمیسیون‌های ذی‌ربط، رئیس و هیئت رئیسه مجلس حسب مورد


- ارائه نظرات مشورتی در خصوص امور نظارتی مجلس به نمایندگان و کمیسیون‌ها


- دریافت گزارش‌های کمیسیون‌ها از عملکرد دستگاه‌های اجرایی و تطبیق عملکردهای فوق با سیاست‌های کلی نظام، اهداف سند چشم‌انداز، برنامه بلند مدت و کوتاه مدت، بودجه سالانه، قوانین عادی و برنامه‌های پیشنهادی وزیر در زمان رأی اعتماد در راستای مفاد مواد مختلف آیین‌نامه داخلی مجلس حسب مورد جهت ارائه به نمایندگان و کمیسیون‌های ذی‌ربط


- پیگیری امور اجرایی تذکر، سؤال، تحقیق و تفحص و استیضاح بر اساس قانون آیین‌نامه داخلی مجلس


- پیگیری امور اجرایی مربوط به معرفی و انتخاب ناظران مجلس در شوراها، مجامع و هیئت‌ها و انجام هماهنگی‌‌های لازم


- پشتیبانی امر نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی کشور


- انجام هماهنگی با سایر دستگاه‌های نظارتی برای انجام امور اجرایی نظارت مجلس و اخذ اطلاعات لازم


- پیگیری امور قضائی ناشی از اعمال وظایف نظارتی مجلس که بر اساس وظایف نظارتی مجلس که بر اساس آیین‌نامه داخلی مجلس به مراجع ذی‌صلاح قضائی ارجاع می‌شوند.


ابزارهای نظارتی مجلس شورای اسلامی


 نظارت مجلس شورای اسلامی توسط ارکان مختلفی در این نهاد صورت می‌گیرد. این نظارت‌ها توسط کل مجلس (مانند استیضاح و سؤال)، هریک از نمایندگان (تذکر)، رئیس مجلس (نظارت بر مقررات دولتی)، کمیسیون‌های داخلی مجلس (کمیسیون اصل نودم قانون اساسی) یا نهاد زیرمجموعه مجلس (دیوان محاسبات کشور) صورت می‌گیرد.


ابزارهای نظارتی مجلس را می‌توان اینگونه تشریح کرد: تذکر شفاهی، تذکر کتبی، سؤال از وزرا و رئیس جمهور، استیضاح، تحقیق و تفحص، رأی اعتماد، نظارت موضوع ماده (234) قانون آیین‌نامه داخلی مجلس (نقض، عدم توجه به شأن یا استنکاف از اجرای قوانین)، نظارت کمیسیون اصل نودم قانون اساسی، نظارت دیوان محاسبات کشور، نظارت رئیس مجلس بر مقررات دولت، نمایندگان ناظر در شوراهای اجرایی، نظلرت بر عملکرد دستگاه‌های دولتی، نظارت خاص کمیسیون‌های تخصصی، ایجاد کمیسیون ویژه به‌منظور نظارت و تصویب برخی موارد اجرایی خاص و مهم.


انتهای پیام/4034/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب