بیاطلاعی بهارستان و مجمع از صحبتهای «جهانگیری» درباره FATF/ دولت چه پختوپزی برای اجرای لوایح غربی دارد؟
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور در جلسه هماندیشی با علما و روحانیون مدعی شد که «با توجه به تصویب لوایح FATF و CFT در جلسه سران سه قوه و تأیید مقام معظم رهبری، مجمع تشخیص مصلحت نظام هرچه سریعتر این لوایح را تصویب کند!»
ادعای معاون اول رئیس جمهور در حالی مطرح میشود که هیچ منبع دیگری چنین موضوعی را تأیید نکرده است.
مجمع تشخیص مصلحت نظام: از تأیید FATF بیاطلاعیم!
آیتالله محسن مجتهد شبستری از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با آنا در این مورد اظهار بیاطلاعی میکند و میگوید: مجمع جلسهای تشکیل نداده که موضوعی مانند لوایح FATF در آن مطرح شود.
مسئله را از سوی هیئت رئیسه مجلس پیگیری کردیم که بهروز نعمتی به آنا پاسخ داد: اطلاعی از این مصوبه ندارم و چنین موضوعی در هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی مطرح نشده است.
نماینده مردم تهران با تأکید بر اینکه نمیدانم جلسهای که جهانگیری از آن صحبت میکند چه موقع تشکیل شده، اما هیئت رئیسه مجلس جلسهای نداشته که بخواهد چنین موضوعی در آن مطرح شود و در جلسه قبلی هیئت رئیسه هم چنین موضوعی مطرح نبود.
رضایی: پالرمو مغایر با اصل قانون اساسی است
محسن رضایی هم در پاسخ به این اظهار نظر تأمل برانگیز جهانگیری در مطلبی نوشت: لایحه الحاق به کنوانسیون پالرمو پیش از این به دلیل مغایرت با سیاستهای کلی نظام (بند ۲ اصل ۱۱۰) در هیئت عالی نظارت رد شد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه سخن مینویسد: طبق مقررات ابلاغی رهبر انقلاب، شورای نگهبان لایحه را مغایر اصل ۱۱۰ دانست. با پایان زمان قانونی، دولت مجوز الحاق به پالرمو را دریافت نکرده است.
مصباحی مقدم: دستوری از رهبر انقلاب برای تأیید پالرمو دریافت نکردهایم
حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحیمقدم هم در این مورد میگوید: در مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره این لوایح اتفاق تازهای رخ نداده است و رهبر معظم انقلاب هم در این زمینه هیچ دستوری را به اعضای مجمع ابلاغ نکردهاند. اگر ایشان تشخیص دهند خودشان موضوع را به مجمع اعلام میکنند؛ ما هم در همه امور تابع فرمایشهای ایشان هستیم.
البته سید حسین نقویحسینی هم در همین زمینه به خبرنگار آنا میگوید: دولت چرا هیچگاه برای مردم توضیح نمیدهد که تصویب این لوایح چه آوردهای برای کشور خواهد داشت؟
وی افزود: با خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای آمریکایی که فوق FATF هم هست و اگر ما این لوایح را تصویب کنیم و حتی 41 توصیه FATF را هم عمل کنیم و در لیست سیاه آنان هم نباشیم، تأثیری در شرایط اقتصادی ما ندارد، بنابراین چه اصراری است که چنین لوایحی اکنون تصویب شود و آورده آن برای کشور چیست؟
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تأکید کرد: پذیرش عضویت در FATF در شرایط تحریم فقط دست و پای کشور را خواهد بست و هیچ فایدهای برای کشور ندارد.
وی گفت: دولت تضمین کند که بعد از تصویب FATF شبکه بانکی بینالمللی به کمک اقتصاد کشور میآید تا همه کشور او را در این امر یاری کند.
علی ربیعی در جلسه خود با خبرنگاران گفته بود که دولت برای تصویب CFT و پالرمو اصرار دارد، این پافشاری دولت در حالی از زبان سخنگوی دولت مطرح میشود که محمدجواد ظریف قبلتر در مجلس گفته بود که وزارت امور خارجه و دولت نمیتوانند هیچ تضمینی درباره عمل به تعهدات از سوی FATF بدهند.
دولت حسن روحانی سال ۹۷ دو لایحه پالرمو و CFT را در چارچوب ۴ دستورالعمل آخر FATF به مجلس شورای اسلامی ارسال کرد.
FATF چیست؟
لوایح مذکور پس از تصویب در مجلس و رفتوآمدهای چندباره میان شورای نگهبان اوایل مهرماه سال ۱۳۹۷ با اصرار مجلس برای اعلام نظر نهایی به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت. این مجمع پس از کش و قوسها و کارشناسیهای مکرر پالرمو و CFT را مغایر با قانون اساسی دانست.
گروه ویژه اقدام مالی که به اختصار FATF نامیده میشود، ۴۱ توصیه دارد که ۳۷ توصیه آن توسط دولت جمهوری اسلامی ایران اجرا شده و تنها چهار توصیه از آن باقی مانده است.
در آبان ماه سال ۹۶ بود که دولت دوازدهم برای اجرای این چهار توصیه، ۴ لایحه با عنوانهای «لایحه اصلاح قانون پولشویی»، «لایحه اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم»، «لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی (پالرمو)» و «لایحه کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT)» به مجلس ارائه داد.
رهبر انقلاب: معاهدات و کنوانسیونهای بین المللی در اتاقهای فکر قدرتهای بزرگ پختوپز میشود
رهبر معظم انقلاب هم در همین بحث در زمینه معاهدات و کنوانسیونهای بینالمللی گفتند: این معاهدات ابتدا در اتاقهای فکر قدرتهای بزرگ و برای تأمین منافع و مصالح آنها پختوپز میشود و سپس با پیوستن دولتهای همسو یا دنباله رو یا مرعوب، شکل به ظاهر بینالمللی میگیرد بهگونهای که اگر کشور مستقلی مانند ایران، آنها را قبول نکند او را مورد هجوم شدید قرار میدهند که مثلاً 150 کشور پذیرفتهاند شما چطور آن را رد میکنید؟
رهبر انقلاب در تبیین راه صحیح برخورد با این گونه کنوانسیونها افزودند: همانگونه که درباره «برخی کنوانسیونهای بینالمللی اخیراً مطرح شده در مجلس» گفتیم، مجلس شورای اسلامی که رشید و بالغ و عاقل است، باید مستقلاً در موضوعاتی مثل مبارزه با تروریسم یا مبارزه با پولشویی قانونگذاری کند.
ایشان افزودند: البته ممکن است برخی مفاد معاهدات بینالمللی خوب باشد اما هیچ ضرورتی ندارد با استناد به این مفاد به کنوانسیونهایی بپیوندیم که از عمق اهداف آنها آگاه نیستیم یا میدانیم که مشکلاتی دارند.
حال باید دید که صحبتهای جهانگیری شکل واقعیت دارد یا اینکه دولت میخواهد مسیر FATF را در راه انجام شده برای نظام قرار دهد!؟
انتهای پیام/4034/پ
انتهای پیام/