طرح ساماندهی آموزش عالی چیست؟/ انحلال، تجمیع یا ایجاد پردیس دانشگاهی
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اخیراً معاون آموزشی وزارت علوم خبر از ابلاغ طرح ساماندهی آموزش عالی تا پایان سال داده است. علی خاکی صدیق درباره اجرای این طرح بیان کرد: «این طرح از سه سال گذشته در دستور کار جدی وزارت علوم بود و تقریباً آماده است اگر برنامه پیشبینیشده اجرایی شود تا آخر سال این طرح اجرایی میشود.»
اجرای این طرح همانطور که معاون آموزشی وزارت علوم بیان کرده مدتها در وزارت علوم مطرح است، اما تاکنون اجرایی نشده است، شاید علت اصلی اجرا نشدن ماهیت آن باشد. بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی برای اجرای این طرح باید ادغام، تجمیع و انحلال مراکز آموزش عالی موجود در دستور کار قرار گیرد. البته وزیر علوم پیشازاین دراینباره گفته بود: «در طرح اولیه فعلاً چنین موضوعی دنبال نخواهد شد.»
حسین سیمایی صراف معاون پیشین حقوقی و امور مجلس وزارت علوم نیز بهصراحت اعلام کرده بود: «در آموزش عالی باید بهجای تقسیم قدرت به سمت انسجام برویم و در طرح آمایش آموزش عالی نیز به دنبال انحلال نیستیم بلکه به دنبال کیفیتر و قدرتمندتر شدن هستیم.»
وجود تعداد زیاد واحدهای کوچک آموزش عالی
اکنون در کشور 2 هزار و 850 دانشگاه و موسسه آموزش عالی فعال است که به گفته وزیر علوم عمده این واحدها مراکز کوچک هستند. حال قرار است با اجرای طرح ساماندهی آموزش عالی، مراکز کوچک تجمیع شوند.
منصور غلامی منظور از ساماندهی را اینگونه توضیح داده است: «منظور از ساماندهی، بیشتر تجمیع مراکز و ایجاد شبکه است مثلاً دانشگاه تهران تعدادی پردیس و واحد در شهرهای مختلف ازجمله کرج، قم، پاکدشت، کیش و شمال دارد، همه اینها آرم و تابلوی دانشگاه تهران را دارند، لذا اگر در استانها هم بتوانیم چنین مدلی را پیاده کنیم و یک دانشگاه در استان باشد و در هر شهر استان یک دانشکده یا پردیس داشته باشد.»
تجربه تجمیع در کشورهای مختلف
آنگونه که وزیر علوم خبر داده این مدل در کشورهای مختلف نیز اجرایی شده است. وی در این زمینه فرانسه را مثال زده و اینکه دانشگاه پاریس اسکالا از تجمع چندین دانشگاه به وجود آمده است. به گفته غلامی دانشگاه لوون بلژیک هم این تجربه را داشته و اکنون 16 پردیس با 54 هزار دانشجو دارد.
آنطور که گفته میشود این طرح قرار است به ارتقای رتبه بینالمللی دانشگاهها نیز کمک کند و باعث ارتقای جایگاه آنها شود.
البته سؤال مهم، نحوه اجرای این طرح است، وزیر علوم سال گذشته دراینباره گفته بود: «دانشگاه پیام نور، واحدهای خود را به دلیل کمبود جمعیت دانشجویی در شهرهای بزرگ تجمیع میکند، مراکز دانشگاه جامع علمی کاربردی وابسته به دستگاههای اجرایی را که بعضاً از مسیرهای اصلی تربیت نیرو برای بخشهای تولیدی و صنعتی خارج شده و بیشتر به ارتقای مدرک تحصیلی و ارتقای کارکنان دولت میپرداخت، از دستگاههای دولتی جدا کردیم و به بخش خصوصی سپرده شدند تا این مراکز فقط برای تربیت عناصر تأثیرگذار در بخش تولید و اقتصاد و صنعت فعالیت کنند.»
حال اگر اقدامات لازم صورت گیرد این طرح از سال 99 اجرایی میشود و باید منتظر بود تا مشخص شود آیا دانشگاهها راضی به اجرای این طرح خواهند شد یا اینکه لابیها باعث میشود اجرای این طرح مسکوت باقی بماند. شاهد این ادعا موضوع تجمیع برخی از مؤسسات زیرمجموعه وزارت علوم است که با وجود تأکیدهای بسیار مسئولان هنوز عملیاتی نشده است. از طرفی به گفته معاون آموزشی وزارت علوم نتیجه اجرای این طرح زمانبر است و حداقل به دوره چهارساله نیاز دارد؛ بنابراین بدون پیشداوری باید منتظر اجرا بود.
انتهای پیام/4040/
انتهای پیام/