دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 شهريور 1398 - 10:24
سخنگوی سازمان انرژی اتمی:

گازدهی آی‌آر۶ آغاز شد/ غنی‌سازی تا یک میلیون سو را محقق می‌کنیم

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه پس از امضای برجام با بدعهدی طرف‌های مقابل و خروج آمریکا از این توافقنامه روبه‌رو بودیم، گفت: با مشاهده این بدعهدی‌ها، نظام تصمیم گرفت تا اقدامات متقابلی را برای حفظ حقوق هسته‌ای و برجامی خود انجام دهد
کد خبر : 414412

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی صبح امروز در نشست خبری اعلام جزئیات گام سوم کاهش تعهدات برجامی که در محل سازمان انرژی اتمی با حضور جمعی از خبرنگاران داخلی و خارجی و اصحاب رسانه برگزار شد، فرا رسیدن ماه محرم و شهادت حضرت اباعبدالله حسین(ع) و یاران باوفایش را تسلیت گفت و اظهار کرد: فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی از سال ۵۳ شروع شده و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تا انتهای دهه ۶۰ یک سری تغییرات در ساختارها صورت گرفت و از ابتدای دهه ۷۰ در بعضی از فناوری‌ها مثل فناوری لیزر تغییراتی رخ داد و این تغییرات در دهه ۸۰ و ۹۰ ادامه داشت و به همین خاطر دشمنان نمی‌توانستند پیشرفت‌های روزافزون هسته‌ای کشورمان را مشاهده کنند. 


وی ادامه داد: در مذاکرات موسوم به برجام تلاش بر این بود تا غنی‌سازی به حدی صورت گیرد که پاسخگوی نیازهای هسته‌ای کشورمان باشد. 


سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه پس از امضای برجام با بدعهدی طرف‌های مقابل و خروج آمریکا از این توافقنامه روبه‌رو بودیم، گفت: با مشاهده این بدعهدی‌ها، نظام تصمیم گرفت تا اقدامات متقابلی را برای حفظ حقوق هسته‌ای و برجامی خود انجام دهد و کاهش تعهدات برجامی بخشی از آن بود که با حمایت رهبر معظم انقلاب هم همراه بوده است.


کمالوندی ضمن بیان این‌که تمام تلاش نظام بر این اصل استوار است تا تکنولوژی بومی در کشور وجود داشته باشد درباره جزئیات گام سوم کاهش تعهدات برجامی اظهار کرد: در راستای کاهش تعهدات هسته‌ای در گام سوم، انجام چهار اقدام از دیروز شروع شده است و نیز اگر کاهش تعهداتی هم صورت گیرد باید بر ضمیمه یک برجام متمرکز شویم. 


وی در همین رابطه افزود: در گام اول بازفرآوری سوخت مصرف‌شده و غنی‌سازی در رآکتور اراک و تولیدات آب سنگین را از ۳۰۰ تُن عبور دادیم و سپس در گام دوم خلوص آن را به  ۳.۶۷ درصد عبور رساندیم.


سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه فعلاً بنا نداریم تغییری در نظارت‌های آژانس داشته باشیم و نیز تعهدات شفاف‌سازی که مانند سابق باقی می‌ماند، سه موضوع باقی‌مانده در گام سوم کاهش تعهدات برجامی است، خاطرنشان کرد: ما این توانایی را داریم تا غنی‌سازی یک میلیون سو را محقق کنیم که در تحقیق و توسعه بندهای ۳۲ تا ۴۳ عملاً ذکر شده است. 


کمالوندی با اشاره به این‌که براساس برنامه‌های بلندمدت دیده‌شده جمهوری اسلامی ایران محدودیتی در مسیر غنی‌سازی ندارد، یادآور شد: تا به امروز هزاران سند برای سانتریفیوژها ایجاد کردیم که امروز چهار اقدام در ارتباط با بند 39 و ماشین‌های سانتریفیوژ انجام شد.


وی بیان کرد: همان‌طورکه سانتریفیوژها به تحقیق و‌ توسعه می‌پردازند به انباشت ذخایر اورانیوم ما کمک می‌کنند؛ لذا این اقدام از دیروز انجام شد و امروز به آژانس اعلام شد و تولیدات تحقیقاتی ما به ذخایر ما افزوده می‌شوند.


سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه از این هشت موضوع، چهار و نیم موضوع را عملی کردیم، گفت: در مورد ظرفیت و سطح غنی‌سازی عملاً سطح غنی‌سازی را کنار گذاشته‌ایم و ظرفیت آن به تعداد سانتریفیوژها مربوط می‌شود و از سوی دیگر موضوعاتی که باقی مانده‌اند خیلی مختصر است.


کمالوندی ضمن بیان این مطلب که این نشان می‌دهد در مذاکرات نحوه تعهدات به‌گونه‌ای بوده است که مشکلی ایجاد نکند، خاطرنشان کرد: همانطور که آقای صالحی بارها متذکر شده‌اند متأسفانه بنا به ملاحظات سیاسی، عده‌ای از این نکته غفلت می‌کنند.


وی در همین رابطه افزود: مسائل مربوط به صنعت هسته‌ای چه در قالب برجام و چه خارج از آن به اهداف بلندمدت تعیین‌شده خود می‌رسد.


سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه از ابتدای اجرای برجام با توجه به فرمایش‌های رهبری که شرط کرده بودند باید کار در انتهای ۱۵ سال مشخص باشد و غنی‌سازی نیز پاسخ نیازهای کشور را بدهد و حداقل ۱۹۰ هزار سو تولید شود، اضافه کرد: ما یک برنامه ۱۵ ساله‌ را برای پیشرفت و توسعه سازمان انرژی اتمی تا ۲۷۰ هزار سو و قابل پیشرفت تا یک میلیون سو را ارائه دادیم؛ بنابراین تغییرات صورت‌گرفته در بحث تحقیق و توسعه حرکت ما را به سمت یک میلیون سو تسهیل می‌کند. ما پیشرفت به سمت ۲۷۰ هزار سو را به راحتی با برنامه برجام می‌توانستیم محقق کنیم، اما این‌که چه‌قدر به سمت بیش از این میزان یعنی یک میلیون سو حرکت کنیم، به مقدار تغییرات در اجرای برجام بستگی دارد.


کمالوندی در رابطه با تحقیق و توسعه در حوزه غنی‌سازی گفت: تحقیق و توسعه از بندهای ۳۲ تا ۴۳ و بند ۸۱ است. در واقع بند ۸۱ روش غنی‌سازی غیر از سانتریفیوژهای گازی است. سانتریفیوژهای موجود و روش‌های جداسازی برای رسیدن به ایزوتوپ‌های ۲۳۵ اورانیوم است که عمده کار اقتصادی دنیا برای این مبنا انجام می‌شود، اما روش‌های دیگری نیز وجود دارد که لزوماً اقتصادی نیست. جمهوری اسلامی در این مورد خاص پذیرفته بود که این کار را فعلاً در چهارچوب سانتریفیوژهای گازی انجام دهد.


وی با بیان اینکه در چهارچوب گام سوم کاهش تعهدات برجامی از روز جمعه تولید مواد غنی‌شده از زنجیره‌های تحقیقاتی و عدم اختلاط را شروع کردیم و امروز این روند به آژانس اعلام شده است، گفت: همچنین جمهوری اسلامی ایران در این راستا اکنون گازدهی ماشین «IR۶s» که قرار بود از ابتدای سال یازدهم برجام گازدهی شود را شروع کرده است و سومین اقدام ما نیز راه‌اندازی زنجیره ۲۰ تایی ماشین IR۴ است که آن هم قرار بود از ابتدای سال یازدهم انجام شود که از روز گذشته آن را آغاز کردیم و همچنین چهارمین اقدام در گام سوم این است که قرار بود گازدهی به زنجیره ۲۰ تایی ماشین IR۶ را دو ماه دیگر آغاز کنیم که آن را نیز از حالا شروع کردیم.


سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه به اینکه چهار اقدام مذکور عملاً آغاز شده است، یادآور شد: همچنین چهار اقدام دیگر را در دستور کار داریم که اگر انجام شود، عملاً در حوزه غنی‌سازی هیچ تعهد دیگری باقی نمی‌ماند. دو مورد از آن تعهدات در ماه آینده انجام خواهد شد مبنی بر راه‌اندازی زنجیره میانی ماشین IR2M که موضوع بند ۳۲ ضمیمه ۱ و مورد بعدی راه‌اندازی زنجیره ۱۰ ماشین سانتریفیوژ IR5 که گازدهی آن باید از سال یازدهم یعنی هفت سال دیگر آغاز می‌شد.


کمالوندی با اشاره به سفر کرونل فروتا به کشورمان گفت: کرونل فروتا مدیرکل موقت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طبق برنامه‌ریزی و دعوت از پیش انجام‌شده در زمان حیات آقای آمانو، صبح فردا به کشورمان سفر می‌کند و تا ظهر با برخی مقامات کشورمان ازجمله آقای صالحی و آقای ظریف دیدار می‌کند و سپس کرونل عصر آن روز تهران را ترک خواهد کرد.


وی درباره اقدامات باقی‌مانده کشورمان در گام‌های بعدی تأکید کرد: چهار اقدام دیگر که دو مورد آن راه‌اندازی زنجیره میانی IR2m است که باید از سال یازدهم انجام می‌شد و راه‌اندازی آن و گازدهی زنجیره ۱۰ تایی سانتریفیوژهای IR5s و گازدهی آن برای حدود دو ماه آینده انجام می‌شود. همچنین می‌توانیم راه‌اندازی زنجیره‌های شاهد ۱۶۴ تایی IR4 و راه‌اندازی زنجیره‌های شاهد ۱۶۴ تایی IR2m و زنجیره میانی سانتریفیوژ IR5s را تا دو ماه آینده داشته باشیم.


سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان این‌که بتن‌ریزی نیروگاه دوم بوشهر در دستورکار است، گفت: در تحقیق و توسعه غنی‌سازی محدودیتی نداشتیم و کشور مسیر حساب‌شده‌ای را طی کرده  و بنا نداریم کار غنی‌سازی را با عجله انجام دهیم.


کمالوندی در همین رابطه خاطرنشان کرد: ماشین‌های سانتریفیوژ نیاز به تست‌های مختلف ازجمله تست عمر دارند که باید در زمان خود انجام شوند.


وی گفت: دیگر به زمان‌هایی که اعلام کرده بودیم، متعهد نیستیم و اگر طرف مقابل تعهداتش را اجرا کند ما به تعهداتمان باز می‌گردیم و هرچه پیش می‌رویم این شرایط سخت‌تر خواهد شد. طرف‌های اروپایی باید بدانند زمان زیادی باقی نمانده و اگر قرار است اقداماتی صورت گیرد باید هرچه سریع‌تر انجام شود.


سخنگوی سازمان انرژی اتمی ضمن با بیان این مطلب که اگر بخواهیم غنی‌سازی ۲۰ درصدی را انجام دهیم باید ذخایر ۴.۵ درصد افزایش یابد، افزود: توانایی افزایش ظرفیت و سطح غنی‌سازی نه فقط ۲۰ درصد بلکه به مراتب بیشتر از ۲۰ درصد در داخل کشور موجود است.


انتهای پیام/۴۰۷۹/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب