دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
#ژورنالیسم_علم

زارع: مطالعه رخدادهای علمی دنیا پیش‌شرط اولیه ژورنالیسم علم است/ بایدهای تبدیل خبرنگار حرفه‌ای به ژورنالیست علم

استاد رشته زلزله‌شناسی گفت: مطالعه رخدادهای علمی دنیا و تحلیل محتوای آن، پیش‌شرط اولیه در تحقق ژورنالیسم علم است.
کد خبر : 413466
3708911_900.jpg

مهدی زارع در گفتگو با خبرنگار حوزه رسانه گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در خصوص ژورنالیسم علم گفت: خبرنگار علم یا ژورنالیسم علم باید با پایه‌های علم آشنا باشد و بتواند مطلب علمی را از مطلب شبه‌علمی و غیرعلمی تشخیص داده و از هم متمایز کند.


وی اضافه کرد: ژورنالیسم علم باید توانایی دریافت خبر از منبع معتبر را داشته و آن را با منابع دیگر تطبیق دهد و به این طریق علمی بودن یا نبودن آن را تشخیص دهد.


استاد رشته زلزله‌شناسی خاطرنشان کرد: اساتید حوزه ارتباطات معتقدند افرادی که به بحث‌های علمی وارد بوده و در آن تخصص دارند، راحت‌تر می‌توانند اصول کار خبرنگاری را بیاموزند زیرا اگر فرد با مبانی علم آشنا باشد، می‌تواند به راحتی روزنامه‌نگاری را نیز آموزش ببینند.


زارع با تأکید بر این‌که در حوزه علمی از خبرنگار دو انتظار می‌رود، ادامه داد: در مرحله اول خبرنگار باید قابلیت حرفه‌ای برای نوشتن و پیاده کردن مطلب را داشته باشد. تنظیم مناسب مهم‌ترین موضوعی است که از یک نویسنده خبر انتظار می‌رود. اما در مرحله بعد خبرنگار باید در حوزه‌ای که در آن کار می‌کند، اشراف داشته و با موضوعات و مسائل آن آشنا باشد.


وی تصریح کرد: وقتی اتفاقی رخ می‌دهد، نباید تنها زمانی باشد که خبرنگار به دنبال تحلیل آن است بلکه در تمام سال ژورنالیسم علم باید پیگیر مسائل و موضوعات مختلف بوده و با موضوعات مشابه آن مأنوس باشد.


استاد رشته زلزله‌شناسی با تأکید بر این‌که شرکت در نشست‌ها و کنفرانس‌های مختلف می‌تواند در این موضوع به خبرنگار کمک کند، اضافه کرد: مطالعه مستمر مجلات مختلف علمی در سطح دنیا می‌تواند در این حوزه بسیار گره‌گشا باشد. یک ژورنالیست علمی باید تمام مطالب تاپِ موضوع مورد بحث خود را بخواند و با محتوای برون‌داد جهانی امور، آشنایی داشته باشد.


زارع با اشاره به این‌که خبرنگار علم باید با افراد مختلف در حوزه آشنا باشد، ادامه داد: ژورنالیست علمی باید بداند در موضوع مورد بحث خود با چه کسی صحبت کند. شاید بر اساس دستور رسمی، گفتگو با سخنگوی سازمان‌های مختلف اولین اولویت خبرنگار باشد اما در بسیاری از مواقع این افراد نمی‌توانند اطلاعات درستی را منتقل کنند، به همین دلیل در بسیاری از موارد خبر مناسب منتشر نمی‌شود.


وی اضافه کرد: مشکل عمده بسیاری از خبرنگاران در حوزه‌های مختلف این است که فرد مورد نظر و صاحب‌نظر را با شخصیت‌های اصلی سازمانی متمایز نمی‌کنند زیرا در گفتگو با مسئولان نهادها، گاهی مطالب نادرست و یا وعده‌هایی مطرح می‌شود که در طول زمان ممکن است مشکل‌ساز شود و به همین دلیل محتوای مطلب، حرفه‌ای نخواهد بود.


استاد رشته زلزله‌شناسی با تأکید بر این‌که ژورنالیست علم باید بداند با چه کسی مصاحبه کند، ادامه داد: انتخاب فرد مناسب می‌تواند خروجی مناسبی نیز داشته باشد اما در کنار این انتظار می‌رود که وی به مطالعه مستمر نیز بپردازد.


زارع با گلایه از برخی از خبرنگاران در خصوص پوشش خبری نشست‌ها، همایش‌ها و سمینارهای مختلف گفت: اصولاً خبرنگارانی که در سمینارهای مختلف شرکت می‌کنند پس از صحبت‌های سخنران اصلی که اصولاً معاون وزیر و یا مسئولان رده بالا هستند، سالن را ترک می‌کنند این در حالی است که ژورنالیست علمی باید از مطالب مختلفی که در سمینارها و همایش‌ها گفته می‌شود، استفاده کند و همین گوش دادن نیز می‌تواند بار علمی فرد را افزایش دهد.


وی در پایان گفت: هیچ شخصی بدون زحمت نمی‌درخشد و برای آن‌که در هر حوزه‌ای فرد شاخصی شود، باید تلاش مداوم صورت گیرد.


انتهای پیام/4087/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته