مروری بر مهمترین اخبار بازار سرمایه در هفته گذشته
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا از بازار سرمایه، مهمترین اخبار بازار سرمایه در هفتهای که گذشت را در ادامه خواهید خواند.
راهاندازی بازار برتر بورس تهران در حال بررسی است
شاپور محمدی با تائید اینکه در حال بررسی راهاندازی بازار برتر در بورس اوراق بهادار تهران هستیم، به مباحث مطرح شده در شورای عالی بورس با محور بازار پایه اشاره کرد و گفت: قانون جدید بازار پایه فرابورس را در جلسه اخیر بررسی کردیم، اما لازم است بررسیهای تکمیلی انجام شود. نظرات همه فعالان اهمیت دارد و انشاءالله اصلاحاتی که رضایت فعالان هم همراهش باشد، رخ دهد. رئیس سازمان بورس در پاسخ به اینکه چه زمانی فروش تعهدی در بازار سرمایه ایران رونمایی میشود نیز گفت: درباره این موضوع OMS ها (نرمافزارهای مدیریت سفارش) باید کارهایی انجام دهند که به مدتی زمان نیاز دارند تا تغییراتی در سیستم انجام شود. فروش تعهدی در کمیته فقهی تائید شده و کارهای مربوط به راهاندازی آن انجام شده است. مدیریت فناوری بورس هم کارهای لازم را انجام داده و در حال حاضر باید روی نرمافزارهای مدیریت سفارش اصلاحاتی انجام شود.
در نشست امروز بازار پایه چه گذشت؟
نشست تبیینی و توجیهی بازار پایه، روز یکشنبه 23 تیرماه با حضور رئیس سازمان بورس و فعالان و ناشران این بازار در فرابورس برگزار شد. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در این نشست اظهار داشت: سازمان بورس هنگامی که قرار بود بحث گزارش تفسیری را جایگزین روند قبلی کند و تعداد نمادهای بسته از ۶۰ مورد به حدود ۱۷ نماد کاهش یابد، در همان زمان نیز نظرات فعالان بازار را جویا شد. در آن زمان دوستان به حذف EPS نیز معترض بودند که سازمان از حالت اجباری به اختیاری این موضوع را تغییر داد. در این نشست، مدیرعامل فرابورس ایران نیز نحوه انجام معاملات در تابلوهای جدید بازار پایه را توضیح داد و در ادامه تعداد شرکتهای موجود در تابلو زرد بازار پایه را ۱۱۲، تابلو نارنجی را ۵۷ و تابلو قرمز را ۱۳ شرکت اعلام کرد.
مسئولیتهای شرکت بورس در قبال سهامداران/ نامک بازار را قانونمند میکند
مدیرعامل شرکت بورس تهران در خصوص روند عرضههای اولیه در بازار پس از پتروشیمی نوری گفت: هر شرکتی برای عرضه اولیه در بورس تهران آماده باشد از طریق بخش بازار اطلاعیه مربوط به آن را منتشر میکنیم تا عموم مردم در جریان قرار بگیرند. شرکتهای متعددی در صف عرضه اولیه قرار دارند اما هنوز اطلاعات لازم و کافی را برای عرضه در اختیار بورس تهران قرار ندادهاند. لذا، بهمحض نهایی شدن این اطلاعات، بخش بازار شرکت بورس در خصوص عرضههای اولیه اطلاعرسانی خواهد کرد. علی صحرائی با اشاره به سهم بازار سرمایه از تولید ناخالص داخلی کشور گفت: ارزش بازار بورس تهران و فرابورس ایران نزدیک به هزار میلیارد تومان است و یکسوم GDP کشور را شامل میشود. این آمار و اطلاعات نشان میدهد سهم بازار سرمایه در اقتصاد کشور بسیار ارزنده است.
مطالبه گری آنلاین سهامداران در مجامع الکترونیکی
نسخه جدید اپلیکیشن درگاه الکترونیکی سهامداران (دارا) حجم انبوهی از دسترسیها را برای فعالان و ذینفعان بازار سرمایه فراهم آورده است. مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی بورس در این خصوص اظهار داشت: با برگزاری مجامع به شکل الکترونیک، بهانه کمبود وقت برای فرار از پاسخگویی مدیران در مجامع شرکتها به اتمام میرسد. فهیمی در پاسخ به این پرسش که سامانه نت کلیر چیست و چه مزایایی را برای سهامداران فراهم میکند؟ عنوان کرد: نسخه جدید سامانه نت کلیر سال گذشته راهاندازی شد، اضافه شدن کد ملی سهامداران بر روی اعلامیه و گواهینامههای بازار سرمایه است که قابلیتهای درج و گزارش دهی هزینه انبار گواهیهای سپرده کالایی و مالیات سپرده کالایی بر ارزشافزوده و گزارش دهی مالیات بر ارزش بر افزوده معاملات را شامل میشود.
دامنه نفوذ سامانه توزیع سود تا آخر سال به ۱۰۰ درصد میرسد
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، از برنامهریزی این شرکت برای افزایش دامنه نفوذ سامانه جامع توزیع سود به ۱۰۰ درصد شرکتها و ناشران در سال ۹۸ خبر داد. حسین فهیمی راهاندازی سامانه جامع توزیع سود را پاسخ به نیاز بدیهی سهامداران خواند و گفت: با بهرهبرداری آزمایشی از این سامانه، سود دو شرکت توزیع شد و دیگر شرکتها هم بهتدریج به این سامانه خواهند پیوست.
تصویب دستورالعمل انتشار اوراق وکالت در کمیته فقهی سازمان بورس
نایبرئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار کرد: در جلسه اخیر این کمیته، دستورالعمل انتشار اوراق وکالت به تصویب رسید. حجتالاسلاموالمسلمین سیدعباس موسویان، نایبرئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار درباره جزئیات جلسه اخیر این کمیته گفت: موضوع این جلسه دستورالعمل انتشار اوراق وکالت بود. چندی پیش کمیته فقهی اوراق جدیدی را به نام اوراق وکالت طراحی کرده بود. جلسات متعددی برگزار شد و الحمدالله این ابزار جدید که یک برجستگی نسبت به صکوک دیگر دارد، به تصویب رسید و در شورای عالی بورس هم مورد تائید قرار گرفت و تصویب شد.
اصلاح قوانین، نیاز صنعت کارگزاری
دبیر کل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه بازار سرمایه شرایط خوبی را تجربه میکند، عنوان کرد: افزایش قیمت دلار فروش شرکتهای صادرات محور را افزایش داد و از طرفی محدودیتهای وارداتی به افزایش فروش شرکتهای داخلی منجر شد و بهرغم تحریمها و فشارها، فروش ناشران بورسی به ویژه صادرات محورها هنوز محدود نشده است. سید روحالله میرصانعی گفت: با وجود فضای تحریم، شرکتها توانستهاند راههایی پیدا کنند که محصولات خودشان را بفروشند و گزارشهای دریافتی نشان میدهد فروش شرکتها خوب است و اگر شرایط تغییر نکند روند مثبت بازار ادامه خواهد داشت.
نیاز چندساله صنعت کارگزاری با راهاندازی فاز جدید نامک برطرف میشود
مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام در خصوص مزایای راهاندازی فاز جدید سامانه نامک بیان داشت: به نظرم نیاز چندساله کارگزاران با راهاندازی فاز جدید نامک برطرف میشود. مدتها بود که صنعت کارگزاری نیاز به چنین سامانهای داشت به این دلیل که در حالت قبلی، سیستم معاملات باز بود یعنی کدی که هیچ ماندهای در کارگزاری نداشت، میتوانست تا هراندازهای که میخواهد، سهام خریداری کند؛ اما با راهاندازی نامک، این مشکلات برطرف میشود. محمد کفاش پنجه شاهی گفت: این سامانه از طرف دیگر از بروز خطاهای عمدی جلوگیری میکند و موجب پایان دادن به سو استفادههای ناهنجار میشود.
بازار سرمایه توقف ندارد/حساسیت بازار به ریسکهای سیاسی پایین آمده است
مدیرعامل کارگزاری رضوی، تجدید ارزیابی دارایی شرکتها را از مهمترین موضوعات اثرگذار بر وضعیت آتی شرکتها دانست و گفت: به نظر میرسد این موضوع در کنار اخبار مجامع همچنان بازار را در وضعیت مطلوب حفظ خواهد کرد. یوسف پاشانژاد اظهار داشت: یکی از مهمترین موضوعاتی که بازار با آن درگیر است، تجدید ارزیابی دارایی شرکتهایی است که با توجه به دستورالعملها و قوانین جدید، برای آنها معافیتهایی صادر میشود؛ لذا به نظر میرسد بازار به سمت شرکتهایی خواهد رفت که تصمیم به تجدید ارزیابی داراییها دارند یا به سمت تعدادی از صنایع که هنوز رشد کافی نداشته و نتوانستهاند در یک سال گذشته متناسب با دیگر صنایع حرکت کنند.
نامک، جزئی از بایسته و شایستههای صنعت کارگزاری است
مدیرعامل تأمین سرمایه تمدن، در خصوص مزایای استفاده از سامانه نامک گفت: ما برای بحث مربوط به مدیریت ریسک در حوزه معاملات اعتباری و هرگونه فعالیت کارگزاری فارغ از معاملات اعتباری که بهنوعی به تعهدات ایجاد شده از سوی مشتریان باز میگردد به ابزار کنترل و چکینگ نیاز داریم تا به این ترتیب به صنعت کارگزاری ضربهای وارد نشود و در عین حال مبتنی بر فرآیندهایی باشد که اعتبارسنجی را توسعه دهد. به همین دلیل سامانه نامک یک نیاز مبرم در این برهه زمانی محسوب میشود. به گفته محمودرضا خواجه نصیری، با این ابزار کنترلی میتوان قبل از ارسال سفارش موارد لازم را رصد کرد تا مشخص شود که آیا این سفارش، مبتنی بر واقعیت مالی بوده و پشتوانه مشتری است یا خیر.
رفع نواقص جزئی، بازار را پویاتر میکند/توصیه به سهامداران در آستانه عرضه اولیه
مدیرعامل کارگزاری بانک دی در خصوص ابعاد اقتصادی تغییرات در بازار عنوان داشت: رکود نسبی به دلیل مشکلات اقتصادی از جمله نبود نقدینگی و عدم وجود تقاضا در بازار منجر به تغییرات در رشد نرخ ارز شده و بازار سرمایه را نیز دچار تحولات اساسی کرده است. به گفته فردین آقابزرگی، این ابعاد در نهایت، کموزن شدن و از دست رفتن بنیه اقتصادی کشور را رقم زده است؛ اما با تطبیق و مقایسه نرخهای فروش در داخل و خارج از کشور در محصولات و صنایع مشابه مانند پتروشیمی و پالایشگاهی و لوازم خودرو و... میتوان آثار ناشی از افزایش نرخ مبادلات ارزی را به وضوح در گزارشهای فصلی سه ماه اول سال ۹۸ مشاهده کرد.
نامک و توسعه ارزیابی اعتباری مشتریان در کارگزاریها
به گفته یک تحلیلگر بازارهای مالی، سامانه نامک از این جهت که محدودیتهایی را در رویههای موجود سرمایهگذاران و فعالان بازار سرمایه ایجاد میکند، میتواند مقاومتهایی را همچون سایر پدیدههای جدید در پی داشته باشد؛ اما با بررسی این موضوع به عنوان پدیدهای نو در جهت مدیریت ریسک اعتباری در شرکتهای کارگزاری به مزایای آن پی خواهیم برد. موسی احمدی اظهار داشت: موفقیت در اجرایی شدن سامانه مدیریت ریسک نامک علیرغم وجود برخی مشکلات فنی موجود در سیستمها، مستلزم فرهنگسازی و ایجاد پذیرش همگانی به منظور فراگیری آن میان سرمایهگذاران و فعالان بازار سرمایه است.
صنایع نوپا زیر چتر تأمین مالی جمعی
مدیرعامل سبدگردان الگوریتم گفت: تأمین مالی همواره یکی از چالشهای اساسی ایجاد و توسعه کسبوکارهای کارآفرینانه است. پیش از شکلگیری واسطههای مالی مختلف امروزی مانند بانک، بازار سرمایه و غیره مردم در محافل و جمعهای خانوادگی خودجوش به تجمیع سرمایههای خرد اقدام میکردند و در نهایت آن را در اختیار فعالان اقتصادی قرار میدادند؛ اما امروزه با گسترش تکنولوژی و بسط قوانین این شیوه تأمین مالی جمعی در بستر وسیعتر، ساختار کاملتری به خود گرفته است. آرش آقاقلیزاده افزود: ارکان محوری این نوع تأمین مالی عبارت هستند از عامل، سکو یا همان پلتفرم، متقاضی و ناظر فنی مالی! عامل میتواند یک نهاد مالی باشد یا در غیر این صورت باید با یک نهاد مالی تحت نظارت سازمان قرارداد منعقد کند.
نقش مؤثر تأمین مالی جمعی در رشد استارتاپها و اشتغالزایی
مدیرعامل شرکت توسعه گوهران امید، شرکتهای تأمین سرمایه، کارگزاری و شرکتهایی که موضوع فعالیت اصلی آنها سبدگردانی یا مشاوره سرمایهگذاری است را نهادهای مالی مجاز به فعالیت به عنوان عامل تأمین مالی جمعی عنوان کرد و در ادامه به مزایای این روش تأمین مالی برای سرمایهگذاران پرداخت. سیاوش وکیلی توضیح داد: تأمین مالی جمعی با داشتن پلتفرمهایی به عنوان سکوی اجرایی به عنوان ابزار بازاریابی عمل میکند که به این ترتیب روش نسبتاً ارزانی برای افزایش سرمایه است؛ همچنین، از طریق این پلتفرم ها بازخوردها به طرز راحتتری دریافت میشوند.
تأمین مالی جمعی، محلی برای تبدیل سرمایههای کوچک به ظرفیتهای سرمایهگذاری
مدیر تحقیق و توسعه شرکت تأمین سرمایه بانک مسکن ضمن بررسی روش تأمین مالی جمعی گفت: در مدلهای متداول تأمین مالی که سرمایهگذاری توسط افراد متبحر یا بانکها انجام میشود، پیش از سرمایهگذاری، ارزیابیهای دقیق انجام شده و پس از آن، سرمایهگذاری انجام شده به دقت پایش میشود؛ در حالی که در میان انبوه افراد سرمایهگذاران ممکن است قادر به چنین ارزیابی و پایشی نباشند. محسنی، سرمایه جسورانه یا مخاطرهپذیر را منبع سرمایه برای کسبوکارهای نوپا مانند استارتاپها دانست و اظهار کرد: این نوع سرمایه از آن جهت که به تجاریسازی طرحها، ایدهها و برنامههای کسبوکار کمک میکند و در خدمت طرحها و ایدههایی قرار میگیرد که تاکنون در بازار مورد آزمون مشتری قرار نگرفتهاند، مخاطرهپذیر یا جسورانه نامیده میشود؛ در نتیجه، ریسک دیگری که در مورد سرمایهگذاری جمعی وجود دارد، خطر تقلیل ارزش مالکیت است.
نوسان شاخص ذات بازار است / نماگر به صعود ادامه میدهد
مدیرعامل کارگزاری بانک دی اصلاح را رفتار طبیعی بازار دانست و بر ادامه رشد شاخص و عبور آن از مرز ۳۰۰ هزار واحد تا پایان سال تأکید کرد. فردین آقابزرگی با اشاره به تعدیل نسبی صورت گرفته در شاخص طی روز گذشته افزود: البته به دور از ذهن است که این روند کاهشی ادامهدار باشد، حتی نمیتوان وضعیت نرخ ارز را نیز در شرایط فعلی در حالت تثبیت دید. چون با در نظر گرفتن سایر تغییرها و بنیه اقتصادی داخلی و خارجی این تناسب اکنون برقرار نیست.
لزوم حرکت بازار سرمایه به سمت اعتبارسنجی /مقاومت روانی در اجرای نامک از طرف سرمایهگذاران وجود دارد
به گفته، مجتبی شهبازی در بازارهای بینالمللی پیشرفته به اعتبارسنجی برای مشتریان اهمیت ویژهای داده میشود. در این راستا، اگر شخصیتهای حقیقی و حقوقی همچنین کلیه مشتریان بازار ما هم اعتبارسنجی شوند، میتوانیم به سمت بازارهای پیشرفته حرکت سریعتری خواهیم داشت. مدیر معاملات شرکت کارگزاری بانک پاسارگاد ضمن مثبت ارزیابی کردن این روند تجربه اجرای «نامک» را از دو زاویه بررسی کرد و گفت: از دید مشتریان، سهامداران و فعالان بازار سرمایه، این طرح با استقبال زیادی مواجه نشد که به نظر میرسد، عادت نداشتن مشتریان به روش جدید دلیل این اتفاق باشد. در روش قبلی، سهامداران ابتدا سهم مورد نظرشان را میخریدند و سپس وجه آن را پرداخت میکردند، این در حالی است که در روش جدید بهشرط داشتن اعتبار و پرداخت هزینه میتوانند سهم مورد نظرشان را خریداری کنند؛ البته این تغییر عادت سبب کند شدن روند معاملات در برخی اوقات نیز شد.
انتهای پیام/4083/
انتهای پیام/