عبور انقلاب از بحرانهای 40 سال گذشته نشاندهنده ثبات سیاسی است
مسعود عبدالحسین پورفرد در گفتگو با خبرنگار ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، درباره کتاب «ثبات سیاسی در جمهوری اسلامی» گفت: نگاه این کتاب موضوعمحور نیست بلکه مسئلهمحور است. در حال حاضر جمهوری اسلامی چهار دهه را پشت سر گذاشته است. یک نظام سیاسی وقتی بهطور نسبی استمرار داشته باشد و این تداوم و استمرارش در جهت پاسخگویی به نیازها و خواستهای مردمی باشد، نظام سیاسی یک کشور ثبات سیاسی دارد.
وی بیان کرد: جمهوری اسلامی در طول چهار دهه درگیر مسائل و مشکلات مختلفی از قبیل ترورهای منافقین، برکناری بنیصدر، بحث جنگ، شورشهایی که در دوره سازندگی علیه شهرداریها بهوجود آمد تا جریان 88 و مسائل دیگر که تا امروز هم ادامه دارد، بوده است. پشت سر گذاشتن همه اینها باعث میشود که اثبات شود نظام سیاسی جمهوری اسلامی چگونه در مقابل این مشکلاتی که پیش میآید همچنان استمرار خودش را دارد. در واقع کتاب پاسخی است به این سؤال که این استمرار چگونه است؟
این پژوهشگر عنوان کرد: در این کتاب در یاسخ به این سؤال که شاخص ثبات سیاسی چیست، آوردهام سه شاخص کلان برای ثبات سیاسی مطرح کردهایم که عبارتند از شاخص فرهنگی، شاخص اقتصادی و سومی هم شاخص سیاسی است. در هر کدام از اینها کلیدیترین شاخصها را مطرح کردیم یعنی با توجه به اهدافی که داشتیم گفتیم که کجاها کلیدی هستند.
عبدالحسین پورفرد اظهار کرد: در بخش شاخص فرهنگی ثبات جمهوری اسلامی به هشت مورد وابسته است که تأمین نسبی آنها بسیار حائز اهمیت است. دو مورد از همه کلیدیتر هستند. ممکن است شما چندین مورد دیگر را هم اشاره کنید ولی این دو از همه مهمتر است؛ یکی نقش باور و ارزشهاست، دومی هم بحث رفتار تعاملی در جامعه است که همدیگر را تحمل کنند و رفتارها تقابلی و حذفی وجود نداشته باشد. اگر در جامعه ما به این سمت برویم (در شاخص فرهنگی) ثبات سیاسی ادامه خواهد داشت.
وی درباره نقش شاخص سیاسی در ثبات سیاسی جمهوری اسلامی گفت: چهار عامل در این بخش قابل توجه است، یکی نقش رهبری است که چه در دوره امام خمینی (ره) و چه در دوره مقام معظم رهبری، این نقش را بهخوبی ایفا کردهاند. دومین مورد در شاخص سیاسی بحث مشارکت مردم است، اینکه باید مردم در طول این 40 سال مشارکت داشته باشند و اشاره کردهایم که چندین مورد انتخابات مختلف و متنوع داشتهایم.
این پژوهشگر افزود: سومین شاخصی که در کتاب به آن اشاره شده است، بحث کارآمدی نظام است که امروزه خیلی مورد بحث است با توجه به مشکلات موجود که آیا نظام کارآمد است یا نه؟ همان بحثهایی که مطالبهاش به درد جامعه ما میخورد در اینجا آمده است. چهارمین محورمان هم بحث عدم مداخله قدرتهای خارجی است. گاهی یک نظامی خودش قدرتمند است، رهبری نقش دارد، باورها و ارزشها سر جایش است، رفتارها تعاملی است اما از بیرون صدماتی میبیند که ممکن است که ثبات سیاسی به خطر بیفتد.
عبدالحسین پورفرد بیان کرد: بحث فقرزدایی و محرومیتزدایی و بحث رشد و رفاه هم دو شاخص مهم در حوزه اقتصادی است که باید مورد توجه قرار گیرد. مواردی که ذکر شد بهطور نسبی عوامل بقای نظام سیاسی یک کشور است که در این کتاب همه موارد را یک به یک مورد مطالعه قرار دادهایم.
وی عنوان کرد: هر کدام از مواردی که ذکر شد اگر رعایت نشود، جمهوری اسلامی ممکن است با مشکلاتی مواجه شود کما اینکه الان در بحث کارآمدی، با اینکه بسیاری از مشکلاتمان ریشه بیرونی دارد ولی اگر مدیران نظام خوب ندرخشند و مباحث اقتصادی و مبارزه با فقر را جدی نگیرند، متأسفانه در معرض بیثباتی قرار میگیریم.
این پژوهشگر با بیان اینکه چاپ کتاب «ثبات سیاسی در جمهوری اسلامی» دومین همکاری من با انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی است، گفت: چاپ دوم کتاب «صورتبندی روشنفکری در جمهوری اسلامی» را با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی منتشر کردم که با تغییراتی در طرح روی جلد همراه بود.
عبدالحسین پورفرد بیان کرد: با توجه به افزایش هزینههای کاغذ و مشکلات چاپ همکاری بین پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی یک افق جدید در بحث نشر آثار حوزه انقلاب اسلامی است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر یک کتابم تحت عنوان «مبانی سه گفتمان روشنفکری دینی در جمهوری اسلامی» آخرین مرحله ارزیابیاش را گذرانده و باید یک اصلاحاتی روی آن انجام دهم. چاپ این کتاب هم بستگی به تمایل دانشگاه آزاد اسلامی دارد.
انتهای پیام/4072/4028/
انتهای پیام/