گره کور مالیات خانههای خالی
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، بر اساس قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم از خانههایی که دو سال خالی ماندهاند خالی معادل 50 درصد، سال سوم برابر و در سال چهارم به بعد 1.5 برابر قیمت واقعی اجاره مالیات اخذ میشود. از طرفی برآورد میشود که یک میلیون و 600 هزار واحد مسکن خالی در کشور وجود داشته باشد.
اگرچه قانونی شدن اخذ مالیات از واحدهای خالی به اعتقاد برخی موجب تحرک در بازار مسکن و پاسخگویی به نیاز اجاره خواهد بود اما برخی از انبوهسازان نیز این امر را مانعی برای بازار ساخت و ساز میدانند.
مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور مدیریت و تامین مالی در گفتوگو با خبرنگار آنا در پاسخ به این پرسش آیا اخذ مالیات از واحدهای مسکونی خالی منجر به کنارهگیری انبوهسازان از بازار ساختوساز مسکن نخواهد شد، گفت: این امر مصوبه مجلس شورای اسلامی است و وزارتخانه نیز نظرش این نبوده است.
حسین عبده تبریزی افزود: اجرای این مصوبه در عمل بسیار دشوار است و فکر میکنم که عملکرد آن تا حال هم بسیار پایین بوده است.
وی با بیان اینکه تا 10 سال آینده سالیانه به یک میلیون مسکن جدید نیازمندیم، تصریح کرد: نیاز به مسکن همچنان وجود دارد. ضمن اینکه در برخی حوزهها مانند واحدهای گرانقیمت و تجاری سرمایهگذاری مازاد نیز داشتیم اما در بخش واحدهای میانقیمت و ارزانقیمت هنوز نیاز به مسکن برای خانهاولی ها و همچنین جبران عقبافتادگی در تامین مسکن ارزانقیمت احساس میشود.
عبده تبریزی در پاسخ به این پرسش که چرا با توجه به بالا بودن سهم زمین در قیمت مسکن هیچ پیشبینیای در طرح جامع مسکن برای مالیات بر ارزش زمین نشده است؟ ادامه داد: عموما اگر زمینی در کشورهای مختلف به مدت طولانی در داخل شهرها خالی بماند باید عوارض بابت آن پرداخت شود اما اصولا بالا بودن قیمت زمین در برخی مناطق یک واقعیت است.
مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور مدیریت و تامین مالی اظهار کرد: البته یادمان باشد که بالا بودن قیمت زمین شامل همه نقاط کشور نمیشود و اکنون نیز قیمت زمین در بیشتر مناطق کشور نزدیک به صفر است.
به گفته وی، اگر زمین خامی به فرد داده شده و بخواهیم آن را به مکانی برای سکونت تبدیل کنیم قاعدتا هر متر مربع حدود 400 هزار تومان هزینه دارد در حالی که متوسط قیمت زمین در کشور این میزان نیست.
معاون وزیر راهوشهرسازی نیز چند ماه پیش از تصویب این مصوبه در مجلس گفته بود: در شرایط کنونی امکان دریافت مالیات از خانههای خالی وجود ندارد.
حامد مظاهریان در گفتوگو با آنا اظهار کرده بود: اکنون شرایط به گونهای است که نمیتوان چنین لایحهای به مجلس برد.
اما رئیس سازمان امور مالیاتی دریافت مالیات از خانههای خالی را به عنوان یک پایه مالیاتی مناسب اعلام کرده بود.
به گفته علیعسگری، این کار امکان خانهدار شدن بسیاری از متقاضیان مسکن را فراهم میکند. همچنین اجاره دادن این خانهها میتواند تاثیر قابل توجهی بر نرخ اجارهبها داشته باشد.
با این حال رئیس انجمن صنفی انبوهسازان مسکن و ساختمان استان تهران و نایب رئیس کانون انبوهسازان ایران معتقد است قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، مالیات مضاف را بر ساختوساز در بازار مسکن تحمیل میکند.
حسن محتشم با تاکید بر اینکه بر اساس این قانون سازنده مسکن باید علاوه بر مالیات وضعشده بر نقل و انتقال، مالیات ساخت و ساز نیز بپردازد، به آنا گفته بود: و این امر حکم بازدارندگی برای بازار مسکن خواهد داشت.
وی اظهار کرده بود: وزارت امور اقتصادی و دارایی بر اساس ماده 59 قانون مالیاتها برای نقل و انتقالهای مسکن مالیات اخذ میکند که این قانون از سالهای گذشته وجود داشته و در حال حاضر نیز اجرایی میشود.
محتشم ادامه داد: در قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم نیز که قرار است از سال 95 در کشور اجرایی شود، سازندگان باید بابت ساخت و فروش خود نیز 10 درصد به صورت علیالحساب مالیات بپردازند که این مالیات مضاعف برای سازنده در نهایت به افزایش قیمت تمام شده مسکن تولیدی منتهی و بر مصرف کنندگان تحمیل خواهد شد.
به اعتقاد وی، وضع مالیات بر واحدهای خالی مسکن بساز و بفروشها را به اجاره بگیرتبدیل میکند. این در حالی است که کار انبوهساز ساختوساز و نه اجارهبگیری است چرا که با وضع این مالیات برای خانههای خالی، بخشی از نیاز اجاره و بازار مسکن پاسخ داده میشود اما سازنده را در این بازار از تولید باز میدارد.
همچنین رئیس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران و مسئول کمیسیون تخصصی مشاوران املاک ایران با بیان اینکه دریافت مالیات از خانههای خالی به کاهش قیمت میانجامد، به آنا گفته بود: با توجه به اعمال سیاستهای دریافت مالیات از خانههای خالی، این امر میتواند عرضه مسکن را تقویت و در نتیجه به توازن بازار کمک کند.
به گفته حسام عقبایی، در نهایت نیز ایجاد توازن در بازار مسکن موجب کاهش قیمتها خواهد شد و در نتیجه بازار مسکن دچار رونق میشود.
انتهای پیام/