فتح خرمشهر؛ از نقشآفرینی خرازی و کاظمی تا درماندگی عراقیها
سیدمرتضی موسوی به مناسبت سوم خرداد آزادسازی خرمشهر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در دولتآباد، اظهار کرد: پس از عزل بنیصدر توسط امام راحل از فرماندهی کل قوا، عملیات موفقی ازجمله ثامنالائمه، طریقالقدس و فتحالمبین با همکاری سپاه، ارتش و جهاد سازندگی در جبهههای جنوب آغاز شد.
وی افزود: ارتش عراق عملیات ایران را برای آزادسازی خرمشهر پس از فتحالمبین حتمی میدانست. درواقع خرمشهر ضریب اطمینان عراق برای دفاع و تأمین امنیت بصره بود. از طرفی حفظ خرمشهر برای تقویت روحیه ارتش بعث عراق بسیار لازم و حیاتی بود.
رزمنده هشت سال دفاع مقدس درباره عملیات آزادسازی خرمشهر گفت: مرحله اول عملیات بیتالمقدس 10 اردیبهشت 61 ساعت 55 دقیقه بامداد با رمز «یا علی بن ابیطالب» از محور شمالی کرخه کور و از محور رودخانه کارون آغاز شد. برای عبور از کارون مهندسان نیروی زمینی ارتش با نصب پلهای شناور بر روی رودخانه، کار تسهیل انتقال ادوات جنگی و ماشینآلات مهندسی، رزمی و امدادرسانی را فراهم کردند.
موسوی تصریح کرد: رزمندگان اسلام موفق شدند خود را به جاده آسفالتی اهواز به خرمشهر برسانند و از نقلوانتقال و تحرک دشمن جلوگیری کنند. دشمن تصور نمیکرد ما بتوانیم از رودخانه کارون عبور و حمله کنیم. دشمن در این مرحله فشار زیاد و پاتکهای سنگینی انجام داد و حتی در برخی از محورها بین یگانها فاصله انداخت؛ اما بچهها با شجاعت ایستادند و پس از پنج روز مقاومت الحاق صورت گرفت و جاده تثبیت شد.
این رزمنده دفاع مقدس یادآور شد: لازم است از نقش ارزنده شهید حاج احمد متوسلیان فرمانده تیپ محمد رسولالله و دفع پاتکهای سنگین و نبرد رزمندگان با تانکهای عراقی در مرحله اول یاد کرده باشیم.
وی اظهار کرد: در مرحله دوم عملیات که 16 اردیبهشت 61 صورت گرفت، رزمندگان اسلام به سمت نوار مرزی پیشروی کردند. با وجود تانکها و نفربرهای فراوانی که دشمن مستقر کرده بود، اما به لطف خدا و رشادتهای مثالزدنی، رزمندگان توانستند حدود ۱۷ کیلومتر پیشروی کنند و خود را به مرز بینالمللی و دژ مرزی برسانند.
رزمنده عملیات آزادسازی خرمشهر افزود: رزمندگان با دورزدن دشمن توانستند تا جفیر پیشروی و پادگان حمید و شهر هویزه را آزاد کنند. در این مرحله با توجه به هجوم تانکها به دژ مرزی در محدوده پاسگاه حسینیه و پاسگاه زید عراق، هوانیروز ارتش با حضور قهرمانانه خود اقدام به شکار تانکهای عراقی کرده و تعداد زیادی از ادوات زرهی ارتش بعث عراق را منهدم و به تثبیت عملیات در این مرحله کمک قابل توجهی کردند.
موسوی گفت: با توجه بهشدت درگیریها در دو مرحله قبل و خستگی زیاد نیروهای خودی، عملاً مرحله سوم که 19 اردیبهشت 61 آغاز شد، موفقیت چندانی را در پی نداشت. با بازسازی یگانها و تیپهای سپاه و ارتش و اعزام تعداد انبوهی از نیروهای مردمی و بسیجی بهطرف جبهههای جنگ، یکم خرداد 61 مرحله چهارم عملیات بیتالمقدس آغاز شد.
وی بیان کرد: در این مرحله در محوری از طریق نوار مرزی پیشروی به سمت جاده شلمچه و رسیدن به رودخانه اروند آغاز شد. در محور دیگر رزمندگان در امتداد نهر عرائض به سمت پل نو و اروند حرکت کردند. در محور سوم نیز تیپ امام حسین (ع) و تیپ نجف اشرف از طریق جاده اهواز به خرمشهر به سمت پلیسراه خرمشهر حرکت کردند.
رزمنده عملیات آزادسازی خرمشهر تصریح کرد: در این رابطه باید به نقش برجسته تیپ امام حسین (ع) به فرماندهی شهید حسین خرازی و تیپ نجف به فرماندهی شهید احمد کاظمی و رسیدن آنان تا پلیسراه خرمشهر اشاره کرد. قرارگاه فجر نیز تأمین پل نو تا رسیدن به اروند را در دستور کار خود قرار داد و در این مرحله خرمشهر کاملاً محاصره شد. دشمن بهشدت از شهر محافظت میکرد. تقریباً دوسوم شهر مینگذاری شده بود و نیروهای زیادی را در خرمشهر مستقر کرده بودند.
موسوی مطرح کرد: رزمندگان اسلام موفق شدند در مرحله چهارم این عملیات از نهر عرائض خود را به اروند برسانند و تا پلیسراه خرمشهر پیشروی کنند. با فرارسیدن صبح، پیشرویها متوقف شد و تا پلیسراه منطقه از وجود دشمن پاکسازی و منطقه تثبیت و عملاً محاصره خرمشهر کامل شد.
وی اظهار کرد: مقاومت زیادی توسط نیروهای عراقی که در شهر محاصره شده بودند، صورت میگرفت و پاتکهای سنگینی برای شکستن محاصره انجام میشد؛ اما پس از دو روز محاصره، نیروهای عراقی مجبور به تسلیم شدند. خرمشهر 578 روز در اشغال دشمن بود؛ اما به لطف خدا در ساعت 11 صبح روز سوم خرداد 1361 آزاد شد و حدود 19 هزار نیروی عراقی به اسارت درآمدند.
رزمنده عملیات آزادسازی خرمشهر خاطرنشان کرد: امام (ره) فرمودند خرمشهر را خدا آزاد کرد. صدام حسین بعد از فتح خرمشهر توسط رزمندگان اسلام اعلام کرد ما قهرمانانه از خرمشهر عقبنشینی کردیم!
انتهای پیام/4121/4062/پ
انتهای پیام/