اعمال 10 گانه که در شبهای رمضان توصیه شده است
به گزارش خبرنگار حوزه معارف اسلامی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، بر اساس برخی روایات وارده شده، 10 عمل بهصورت مشترک در شبهای ماه مبارک رمضان توصیهشده است که تقدیم خوانندگان محترم میکنیم.
اعمالى که در شبهای ماه رمضان بجا آورده میشود چند امر است:
1ـ افطار کردن به هنگام وقت مغرب شرعى و مستحب است که بعد از نماز مغرب افطار کنند، مگر آنکه ضعف و ناتوانى بر او غلبه کرده باشد که توجّه و حضور قلب از او سلب شود، و یا آنکه جمعى منتظر او باشند.
2ـ افطار با غذاها و نوشیدنیهای پاک و طاهر از حرام و مشتبه به حرام باشد.
بهتر آن است که به خرماى حلال افطار کند که پیامبر اکرم (صلیالله علیه و آله) فرمود: هرکس با خرماى حلال افطار کند، ثواب نمازش افزون گردد.
همچنین امام على (علیهالسلام) فرمود: مستحب است با شیر افطار کنند. افطار کردن به آب و نبات و حلوا و به آب نیم گرم، به هرکدام که باشد، نیز خوب است که رسول خدا (صلیالله علیه و آله) با اینها افطار میکردند.
3ـ به هنگام افطار دعاهاى کوتاهى که از معصومین (علیهمالسلام) واردشده است را بخوانند مانند:
اَللّـهُمَّ لَکَ صُمْتُ، وَعَلى رِزْقِکَ اَفْطَرْتُ، وَعَلَیْکَ تَوَکَّلْتُ.
خدایا براى تو روزه گرفته و باروزیات افطار کرده و بر تو توکل میکنم.
امیرمؤمنان (علیهالسلام) به هنگام افطار کردن، این دعا را میخواند:
بِسْمِ اللهِ، اَللّهُمَّ لَکَ صُمْنا، وَعَلى رِزْقِکَ اَفْطَرْنا، فَتَقَبَّلْ مِنّا، اِنَّکَ اَنْتَ السَّمیعُ الْعَلیمُ.
به نام خدا، خدایا براى تو روزه گرفتیم و با روزى تو افطار کردیم پس از ما بپذیر که تو شنوا و دانایى.
4ـ خواندن سوره «انّا انزلناه» به هنگام افطار، پاداش بسیارى دارد.
5ـ در لقمه اوّل به هنگام افطار، بگویید: بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرّحَیمِ، یا واسِعَ الْمَغْفِرَةِ، اِغْفِرْلى، که امام حسن مجتبى (علیهالسلام) فرمود: کسى که آن را بگوید، خداوند او را بیامرزد.
6ـ دعا کردن به هنگام افطار نیز بسیار خوب است. در روایتى آمده است که رسول خدا (صلیالله علیه و آله) میفرمود: براى روزهدار به هنگام افطارش، یک دعاى اجابت شده، است.
7ـ به هنگام افطار، صدقه دهید و روزهداران را افطار دهید هرچند در صورت عدم توانایى، به تعدادى خرما یا جرعهای از آب باشد، و افطار دادن از مستحبات بسیار مؤکّد است که سزاوار است مؤمنان آن را فراموش نکنند، و در بعضى از کشورهاى اسلامى هنگام افطار در تمام مساجد سفرههای ساده طولانى گسترده میشود.
از رسول گرامى اسلام (صلیالله علیه و آله) نقل شده است که هر کس در ماه رمضان، مؤمن روزهداری را افطار دهد، پاداش آزاد کردن بنده مؤمنى را دارد و سبب آمرزش گناهان او میشود. وقتی که اصحاب پرسیدند، توانِ چنین کارى نداریم، فرمود: آنکس که توان ندارد، مقدارى شیر یا قدرى آب و یا تعدادى خرما هم بدهد، خداوند به او چنین پاداشى را عطا میکند. در روایت دیگرى که «مرحوم کلینى» و «شیخ صدوق» و «شیخ طوسى» از امام صادق (علیهالسلام) نقل کردهاند آمده است: هر کس روزهداری را افطار دهد، همانند پاداش آن روزهدار ثواب میبرد. (بى آنکه از ثواب او کاسته شود).
8ـ هر شب بعد از مغرب، دعاى حج را بخوانند که در اعمال مشترک هر شب و روز ذکرشده است.
9ـ «سیّد بن طاووس» در «اقبال» روایت کرده است: هر کس در هر شب از ماه رمضان این دعا را بخواند گناهان بسیارى از او آمرزیده میشود:
اَللّـهُمَّ رَبَّ شَهْرِ رَمَضانَ، اَلَّذى اَنْزَلْتَ فیهِ الْقُرْآنَ، وَافْتَرَضْتَ على عِبادِکَ فیهِ الصِّیامَ، صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَارْزُقْنى حَجَّ بَیْتِکَ الْحَرامِ، فى عامى هذا وَفى کُلِّ عامٍ، وَاغْفِرْ لى تِلْکَ الذُّنُوبَ الْعِظامَ، فَاِنَّهُ لا یَغْفِرُها غَیْرُکَ یا رَحْمنُ یا عَلّامُ.
اى خدا، اى پروردگارِ ماه رمضان که قرآن را در آن نازل نموده و روزه را بر بندگانت واجب کردى بر محمّد و خاندان پاکش درود فرست و در این سال و همهسال حجّ خانهات را روزیم گردان و گناهان بزرگم را بیامرز، چراکه آنها را نمیآمرزد جز توای بخشنده بسیار دانا.
10ـ در هر شب از ماه رمضان دعاى افتتاح را بخوانید.
برگرفته از کتاب زمزمه رمضان نوشته آیتالله ناصر مکارم شیرازی
انتهای پیام/4072/4090/
انتهای پیام/