دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 ارديبهشت 1398 - 15:42
حسینی‌دانا:

تدوین قوانین رسانه‌ای جدید در فضای مجازی ضروری است

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی دماوند گفت: برای ارتقای بهره‌وری و سهولت تعاملات رسانه‌ای در فضاهای جدید نیازمند تدوین و به‌‌روزآوری قوانین و سیاست‌‌ها هستیم.
کد خبر : 378615
636709866341750016_lg.jpg

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از دماوند، حمیدرضا حسینی‌دانا صبح امروز در نخستین کرسی آزاداندیشی قوانین و جرائم رسانه‌های الکترونیک بر ضرورت تدوین قوانین رسانه‌ای جدید در فضای مجازی و تأمین نیاز کاربران کشور تأکید کرد.


وی افزود: امروزه بخش قابل توجهی از فعالیت رسانه‌ها در فضای مجازی انجام می‌شود؛ بنابراین برای ارتقای بهره‌وری و سهولت تعاملات رسانه‌ای در فضاهای جدید، نیازمند تدوین و به روزآوری قوانین و سیاست‌های مرتبط با آن هستیم. 


رئیس پانل تخصصی کرسی آزاداندیشی قوانین و جرائم رسانه‌های الکترونیک با بیان اینکه عامل مهم سرعت تحولات رسانه‌های الکترونیک، فرایند همپایی قوانین و پرکردن خلاءهای موجود را به امری بسیار حیاتی تبدیل کرده است، گفت: فقدان قوانین مورد نیاز فضای مجازی، بسیاری از کشورها را در اجرای برنامه‌های خود با چالش‌های فراوانی روبه‌‌رو کرده است. 


حسینی‌دانا افزود: اکنون حجم مقررات و مصوبات ناظر بر فضای مجازی، بیش از قوانین پایه و مبنایی مورد نیاز کشور بوده و همین امر باعث ایجاد تناقضات و خلاءهای کابردی شده است. 


وی افزود: تجربۀ تعدادی از کشورها نشان می‌دهد که در نبود قوانین بومی و سیاست‌های مبنایی ناظر بر فعالیت رسانه‌های الکترونیک، آسیب‌پذیری فضای رسانه‌ای تشدید می‌شود و راه را برای سلطۀ شرکت‌های پرنفوذ فضای مجازی هموار می‌سازد.


استادیار دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی دماوند گفت: این امر سبب شده تا آسیبی به نام «حکمروایی» به‌تدریج جای «حاکمیت ملی کشورها» را در حوزۀ ارتباطات و فناوری اطلاعات بگیرد و شرکت‌های بزرگ مستقر در لایۀ سکوی فضای مجازی، ارزش‌ها، رفتارها و اقتصاد جوامع مختلف را تحت نفوذ یا کنترل خود دربیاورند.


حسینی‌دانا تأکید کرد: به‌روزرسانی قوانین و مقررات مرتبط با فعالیت‌های رسانه‌ای در فضای مجازی نیاز حیاتی برای فعالیت در این دنیای جدید است که می‌تواند ظرفیت مقابله با نفوذ خارجی را افزایش داده و از سرمایه‌های داخلی دفاع کند. 


وی افزود: فقدان برخی قوانین حاکمیتی در مباحث جدید رسانه‌ای و آشناسازی خبرنگاران با ابعاد قانونی و حقوقی رسانه‌ها ازجمله مواردی بوده که برای اعمال حاکمیت کامل بر فضای مجازی، بسیار مورد نیاز است.


رئیس پانل تخصصی کرسی آزاداندیشی قوانین و جرائم رسانه‌های الکترونیک افزود: گاهی دیده می‌شود که قوانین و مصوبات جاری، مربوط به حدود دو دهه پیش است که در آن زمان هنوز بسیاری از فناوری‌های جدید ارتباطی مانند پیام رسان‌های موبایلی به بازار معرفی نشده بود.


حسینی‌دانا با نگاهی به هفت محور؛ حقوق، قوانین، تکالیف، جرایم، مجازات‌ها، سیاست‌ها و مسئولیت مدنی رسانه‌ها گفت: هر بخش از رفتار رسانه‌های الکترونیک، حداقل با یکی از این محورها مرتبط است؛ بنابراین انجمن علمی مدیریت رسانه و ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند با برگزاری این کرسی آزاداندیشی در پی آن است تا از طریق همگرایی توان تحقیقاتی گروه‌های آموزشی، نسبت به تبیین آسیب‌ها و ارایۀ راهکارهای علمی توسعۀ رسانه‌های کشور گام مؤثری بردارد.



به گزارش آنا در این کرسی آزاداندیشی که با همکاری دبیرخانۀ پدافند رسانه‌ای انجام شد، علاوه بر ارائه سخنرانی‌های پژوهشی توسط افشین محمدی، مهران عرب‌پور، علی همایی، محمدصادق زمانی و میترا پازوکی‌زاده، فاطمه قاقازانیان، سیده مهناز حسینی، آزاده اقبال و فاطمۀ کاووسی، حاضران در جلسه نیز در فواصل زمانی به بیان دیدگاه‌ها، نظر و سوالات خود پرداختند.


انتهای پیام/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۰۱:۳۴
۰
به نام خدا
موضوع: درخواست نظارت و کنترل فضای مجازی
سلام علیکم
امام خامنه‌ای در ۱۷ اسفند ماه ۱۳۹۰طی حکمی اعلام فرمودند که گسترش فزاینده ی فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطاتی بویژه شبکه‌ی جهانی اینترنت و آثار چشمگیر آن در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی، و لزوم سرمایه‌گذاری وسیع و هدفمند در جهت بهره‌گیری حداکثری از فرصت‌های ناشی از آن در جهت پیشرفت همه جانبه کشور و ارائه خدمات گسترده و مفید به اقشار گوناگون مردم و همچنین ضرورت برنامه‌ریزی و هماهنگی مستمر به منظور صیانت از آسیب‌های ناشی از آن اقتضا می کند که نقطه‌ی کانونی متمرکزی برای سیاستگذاری، تصمیم‌گیری و هماهنگی در فضای مجازی کشور بوجود آید. به این مناسبت دستور تشکیل شورای عالی فضای مجازی کشور با اختیارات کافی به ریاستِ رئیس جمهور را صادر فرموده و اعضای حقوقی آن را رئیس جمهور(رئیس شورای عالی)، رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس قوه ی قضائیه، رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر اطلاعات، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تعیین نمودند. هم چنین از این شورا خواستند تا مرکزی به نام مرکز ملّی فضای مجازی کشور جهت اشراف کامل و به روز نسبت به فضای مجازی در سطح داخلی و جهانی و تصمیم‌گیری نسبت به نحوه مواجهه فعال و خردمندانه کشور با این موضوع از حیث سخت‌افزاری، نرم‌افزاری و محتوایی در چارچوب مصوّبات شورای عالی و نظارت بر اجرای دقیق تصمیمات در همه سطوح ایجاد نماید و کلیه دستگاههای کشور را موظف به همکاری همه جانبه با این مرکز نمودند.
ایشان در دیدار با معلمان و فرهنگیان در 13/2/1395 وزارت ارتباطات را نیز یکی دیگر از دستگاه‌های مسئول در زمینه‌ی تربیت نسل آینده برشمردند و با اشاره به گستردگی فضای مجازی و سرعت روزافزون تحولات در این عرصه و ارتباط مستمر جوانان با فضای مجازی خاطرنشان کردند: کسی مخالف استفاده از فضای مجازی نیست بلکه موضوع اصلی این است که در چنین عرصه‌ای که لغزشگاه است باید زمینه‌ی استفاده‌ی صحیح فراهم شود نه آنکه فضای مجازی به‌صورت رها و غیر قابل کنترل باشد. رهبر انقلاب اسلامی با گلایه از وزارت ارتباطات و شورای عالی فضای مجازی گفتند: کسی به‌دنبال بستن فضای مجازی نیست؛ زیرا این کار عاقلانه نیست اما چرا هنگامی که کشورهای دیگر برای حفاظت از فرهنگ خود، در استفاده از فضای مجازی چارچوب‌هایی قرار می‌دهند، ما فضای مجازی را رها کرده‌ایم؟
همچنین در دیدار با جمعی از فرماندهان نیروی انتظامی در 8/2/1398 به مسأله امنیت فضای مجازی اشاره کرده و فرمودند: امروز فضای مجازی در زندگی مردم، دیگر مثل پنج سال پیش و ده سال پیش نیست؛ گسترش فضای مجازی یک گسترش بسیار وسیع و عظیمی است. خب، این فضای مجازی منافعی دارد، امکاناتی دارد، خطراتی هم دارد، خطرات بزرگی هم دارد. اگر چنانچه این فضا ناامن باشد برای مردم، ضررش را مردم میبَرند. شما خب -حالا پلیس فتا و مانند اینها هم که هست، کارهایی میکنید- در این زمینه میتوانید به معنای واقعی کلمه، به‌ طور جدّی وارد بشوید و کار کنید که آن وقت، همکاری شما با قوه‌ی قضائیّه، مهم است. ما بیشتر از خیلی از کشورها، دشمن داریم؛ دشمن هم راه‌های نفوذ را پیدا میکند و یکی از راه‌های نفوذ، همین مسئله‌ی فضای مجازی است. شما هم میتوانید نقش ایفا کنید، نقش مهمّی میتوانید ایفا کنید؛ در این مسئله به ‌طور کامل، به صورت جدّی وارد بشوید.
اکنون با وجود تمام این پیش بینی ها و تذکرات مکرر امام خامنه ای متأسفانه شاهد موارد زیر در فضای مجازی هستیم که بیش از همه جوانان این کشور را در معرض آسیب های جدی قرار داده است:
1- انواع تبلیغات سود جویانه با سوءاستفاده از جاذبه های زنان بدحجاب و بی حجاب و برخی سلبریتی های هنرمندنما با ترویج فرهنگ لاابالی گری و اشرافی گری غربی
2- ترغیب افراد به کسب در آمدهای باد آورده و حرام با انجام کارهای مخرب و غیر مولد در جهت تأمین منافع دشمنان با حمایت های مالی از طرف ایشان
3- نشر انواع دروغ ها و شایعه ها بر علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی، اسلام ناب محمدی و ولایت فقیه
4- القاء انواع شبهات اعتقادی به منظور سست کردن پایه های ایمانی
5- ترویج مفاسد اخلاقی در سایت های مستهجن به منظور تخریب بنیان خانواده
6- گسترش مبانی فکری اسلام آمریکایی مبتنی بر لیبرال دموکراسی غربی
لذا از رئیس جمهور، رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس قوه ی قضائیه، رئیس سازمان صدا و سیما، رئیس مرکز ملّی فضای مجازی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر
گوشتیران
قالیشویی ادیب