دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 ارديبهشت 1398 - 11:49
رئیس سازمان حفظ نباتات:

میزان حمله ملخ‌ها به کشور در 40 سال اخیر بی‌سابقه بود

رئیس سازمان حفظ نباتات گفت: در هفتم بهمن سال گذشته بابت هجوم ملخ‌ها هشدار داده بودیم و در 40 سال گذشته هجوم این تعداد ملخ به کشور بی‌سابقه بود.
کد خبر : 375738
image_۲۰۱۸_۰۶_۰۱-۲۱_۱۷_۴۰_۰۴۲_45e-768x527.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، محمدرضا درگاهی در نشست خبری پیرامون مقابله با آفات و بیماری‌های گیاهی به ویژه تشریح وضعیت مبارزه با آفت ملخ صحرایی که صبح امروز در سازمان حفظ نباتات برگزار شد، اظهار کرد: ملخ صحرایی گونه‌ای از ملخ‌هاست که از همه محصولات گیاهی تغذیه می‌کند و این در حالی است که ۲۰ درصد از خشکی‌های دنیا متأثر از آن است و ۵۹ کشور دنیا در معرض تهدید این حشره قرار دارد.


وی با بیان اینکه کانون ملخ صحرایی در شمال و شمال شرق آفریقا، همچنین پاکستان و شرق هندوستان است، گفت: در حال حاضر ما از جانب شمال آفریقا و در شبه جزیره عربستان در معرض تهدید قرار داریم و کاهش مواد غذایی در آن مناطق باعث شده تا این ملخ‌ها حالت تهاجمی پیدا کنند و به سمت ایران بیایند.


رئیس سازمان حفظ نباتات با بیان اینکه طول پروازی این ملخ‌ها بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ کیلومتر است و ممکن است در دو ساعت به میزان ۲ کیلومتر دسته‌های آن‌ها جابه‌جا شود، افزود: همه کشورهایی که در معرض تهدید ملخ‌ها قرار دارند در کنوانسیونی که در سازمان فائو تحت عنوان سواک (swak) ایجاد شده عضو هستند و هر ساله اطلاعات کشورها گردآوری می‌شود تا زمانی که احتمال تهاجم وجود داشته باشد به این کشورها اطلاع‌رسانی شود.


درگاهی با بیان این‌که اولین گزارش فائو در ارتباط با احتمال حمله ملخ‌ها در روز هفتم بهمن سال گذشته بود گفت: از همان زمان ما به تمامی استان‌های درگیر اعلام آماده‌باش کردیم و این در حالی‌ است که این سطح از حضور ملخ‌ها امروز در کشور در ۴۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده است که در سال ۱۳۴۰ جنوب کشور در زمینی به وسعت ۲ میلیون هکتار تحت تأثیر هجوم ملخ‌ها قرار گرفت.


وی ادامه داد: گونه‌های مختلف ملخ همچون مراکشی، ایتالیایی و جهنده را در کشور داریم ولی ملخ صحرایی، ملخی مهاجر بوده و خطرناک‌ترین گونه ملخ است که در حالت تهاجمی اگر مواد غذایی نداشته باشند از پوست درختان هم تغذیه می‌کند.


رئیس سازمان حفظ نباتات ضمن اشاره به همه‌چیز‌خوار بودن نوع ملخ، مبارزه با آن را متفاوت عنوان کرد و افزود: از لحظه اول گزارش اقدامات ویژه‌ای در خطوط ساحلی کشور برای ریزش احتمالی انجام شد.


درگاهی تصریح کرد: اولین گزارش ریزش ملخ در تاریخ ۷ بهمن ماه و از طریق دریا صورت گرفت که این حشرات ۲۰۰ کیلومتر از دریا عبور کرده و وارد هرمزگان شدند.
وی با بیان این‌که ریزش ملخ‌ها ممکن است در دسته‌جاتی تا ۵۰ میلیون هم برسد، گفت: ملخ‌های صحرایی پس از ورود به مناطق ساحلی تغذیه مختصری کرده و وارد مرحله جفتگیری می‌شوند و در صورتی که بین ۳ تا ۴ روز اقدام مؤثر صورت نگیرد این حشرات اقدام به تخم‌ریزی می‌کنند.


درگاهی افزود: در زمان تخم‌ریزی این‌گونه از ملخ‌ها بین ۹۰ تا ۳۰۰ تخم  را به صورت خوشه‌ای در عمق ۱۰ سانتیمتری ماسه‌زار قرار می‌دهند و اگر در فاز اول، مبارزه برای جلوگیری از تخم‌ریزی انجام نشود حجم مبارزه با این ملخ‌ها تا ۳۰۰ برابر افزایش می یابد.


رئیس سازمان حفظ نباتات تصریح کرد: بین ۳۰ تا ۴۰ روز طول می‌کشد تا این ملخ‌ها از تخم خارج شوند و پس از تولد پنج نسل تا زمان رسیدن به سن بلوغ زمان نیاز دارند.


وی ادامه داد: ملخ‌ها از زمان تولد شروع به تغذیه می‌کنند و این در حالی است که متوسط وزن ملخ ها 2 گرم است و میزان تغذیه آنها می‌تواند تا دو برابر وزن آنها انجام شود.


درگاهی افزود: یک دسته ۵۰ میلیونی ملخ در یک روز می‌تواند به اندازه ۲ هزار و ۵۰۰ نفر انسان تغذیه کنند.


رئیس سازمان حفظ نباتات خاطرنشان کرد: از زمان نخستین گزارش ریزش ملخ‌ها تاکنون ۹۵ ریزش انجام شده و ۵۱ هزار هکتار در سطح ۶ استان مبارزه صورت گرفته است و پیش‌بینی می‌شود این وسعت مبارزه تا ۲۰۰ هزار هکتار هم ادامه داشته باشد.


وی با بیان این‌که در روز گذشته ریزشی از سمت عمان در منطقه جاسک انجام شد، خاطرنشان کرد: میزان وسعت آلودگی محتمل ۲۰۰ هزار هکتار است اما این میزان می‌تواند تا ۴۰۰ هزار هکتار هم افزایش یابد.


درگاهی اذعان کرد: در حال حاضر در ۶ استان به‌شکل هوایی و زمینی اقدامات سمپاشی در حال انجام است و استان‌های هرمزگان و سیستان و بلوچستان دارای بالاترین سطح مبارزه هستند.


رئیس سازمان حفظ نباتات تصریح کرد: ۱۰ فروند هواپیما در ۶ استان مستقر هستند و در صورتی که نیاز به مبارزه با ملخ‌ها در مناطق صعب‌العبور و با تراکم بالا وجود داشته باشد از این ظرفیت در راستای مبارزه استفاده خواهد شد.


وی در ادامه به سطح تهدید ملخ‌ها در کشور اشاره کرد و گفت: بیش از ۲۱ درصد از سطح محصولات زراعی و باغی، ۳۶ درصد از تولید محصولات زراعی و باغی، ۳۸ درصد از جنگل‌ها و بیشه‌ها و بیش از ۲۱ درصد از مراتع درجه یک و دو در این ۶ استان قرار گرفته است اما با توجه به اقدامات پیشگیرانه که از ۷ بهمن ماه سال ۹۷ آغاز شد تا به امروز هیچ گزارشی مبنی بر حمله و ایجاد خسارت به مزارع و باغات را نداشتیم.


درگاهی اذعان کرد: فعالیت‌های شبانه‌روزی ما سبب شد تا بتوانیم امروز به مردم این اطمینان را بدهیم که تا جایی که در توانمان باشد با این آفات مبارزه کرده و اجازه نمی‌دهیم امنیت غذایی کشور تهدید شود.


رئیس سازمان حفظ نباتات در ادامه به موضوعی که در شبکه‌های اجتماعی مبنی بر استفاده از ملخ‌ها در سبد تغذیه دام‌ها و انسان مطرح شده سخن به میان آورد و گفت: با وجودی که به ندرت این حشره در قالب سبد غذایی استفاده می‌شود ولی در شرایطی که ۳۶ درصد از محصولات زراعی و باغی ما در ۶ استان در معرض تهدید است نمی‌توانیم به این موضوع توجه کنیم و در این خصوص از هم‌وطنان در ۶ استان که مورد هجوم ملخ‌ها قرار گرفته‌اند می‌خواهیم که در صورتی که تلفاتی از ملخ‌ها مشاهده کردند از آن‌ها برای مصرف خوراکی و یا تغذیه طیور استفاده نکنند چون این حشرات آلوده به سم بوده و برای انسان و حیوان مضر هستند.


درگاهی ضمن اشاره مجدد به این که از بهمن ماه تاکنون ۹۵ دسته ریزش در کشور داشتیم، گفت: مبارزه و مقابله با ریزش ملخ‌ها تا پایان تیرماه ادامه خواهد داشت و تدابیر لازم باید تا سه سال آینده مورد توجه قرار گیرد.


وی در ارتباط با شیوه دیگر مبارزه با ملخ‌ها همچون روش‌های بیولوژیک نیز اظهار کرد: با توجه به این‌که این ملخ‌ها در حال حاضر در حالت تهاجمی قرار دارند امکان استفاده از این روش‌ها وجود ندارد و در همه کشورهایی که با این سطح از تهاجم مواجه هستند تنها روش، روش شیمیایی است.


رئیس سازمان حفظ نباتات ضمن اشاره به این موضوع که این دسته‌جات تخم‌ریزی کرده و می‌بایست به حالت پوره در بیایند تا سطح مبارزه افزایش یابد، گفت: فعالیت‌های ما به طور مداوم ادامه دارد و تنها از روز گذشته تا به امروز ۳ هزار هکتار به این حجم از مبارزات اضافه شده است.


وی در پایان با بیان این‌که کشورهای شبه جزیره عربستان امسال توجه کمتری نسبت به ریزش ملخ‌ها داشته‌اند و بیشتر این ریزش‌ها مربوط به کشور عربستان است اظهار کرد: ما نامه اعتراضی را به سازمان فائو ارسال کرده‌ایم و این سازمان در حال بررسی و پایش این مناطق هستند تا میزان عمل به وظایف ذاتی هر یک از کشورها را مشخص کنند و در صورتی که مشخص شود که برخی از کشورها آنچنان که باید به وظایف خود عمل نکرده‌اند ما به این سازمان به‌طور رسمی شکایت خواهیم کرد.


انتهای پیام/۴۱۰۵/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب