دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا اثرات حذف بودجه گرد و غبار از سوی کمیسیون تلفیق مجلس را بررسی می‌کند

گرد و خاک نمایندگان بعد از حذف بودجه ریزگردها

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، حذف بودجه 115 میلیاردی مقابله با گرد و غبار و احیای تالاب‌ها از لایحه بودجه 94 توسط نمایندگان مجلس را مورد انتقاد قرار داده و معتقد است، پدیده گرد و غبار علاوه بر عوامل خارجی، منشاء داخلی دارد و کنترل آن نیازمند همکاری همه دستگاه‌ها است.
کد خبر : 3571

آرزو میرزاخانی، گروه اجتماعی- خوزستان و بخش‌های مهمی از مناطق غرب و جنوب غرب کشور، چند سالی است درگیر پدیده گرد و غبار شده‌اند و ساکنان این مناطق با مشکلات عدیده‌ای مواجه‌اند.


نمایندگان مجلس و منتقدان سیاسی دولت، سازمان حفاظت محیط زیست و رئیس آن را مقصر می‌دانند. محیط زیست شرایط اقلیمی و کاهش بارندگی را علت اصلی ماجرا می‌داند و دولت کم کاری کشور عراق و کشورهای منطقه را عامل بروز این پدیده عنوان می‌کند.


این چرخه تقصیراندازی بر گردن دیگران همچنان چرخید و چرخید تا اینکه روز گذشته رئیس سازمان محیط زیست کشور پرده از رازی برداشت که تاکنون سخنی از آن به میان نیامده بود.


معصومه ابتکار در مصاحبه با روزنامه شرق، نمایندگان مجلس در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی که در این روزها سرسختانه درحال انتقاد از سازمان محیط‌ زیست هستند را عامل اصلی حذف بودجه پیشنهادی سازمان حفاظت محیط زیست در سال 94 برای مقابله با گرد و غبار دانسته و گفته است که دقیقا سه روز قبل از وقوع اولین موج گرد و غبار در یک نوبت همه اعتبارات پیش‌بینی‌شده برای مقابله با این پدیده در بودجه سال٩٤ از سوی این نمایندگان به‌صورت کامل حذف و آن را به یکی از مصارفی که مد‌نظر خودشان است، منتقل کرده‌اند.


او گفته است «با این اقدام نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ما فریادمان از این کار درآمد، به‌شدت اعتراض کردیم، بخشی از آن اعتبار ٦٠ میلیاردی از محل عوارض آلایندگی بود که ما گفتیم برای پایش نظارت و مقابله با گردوغبار اختصاص دهیم، یک مورد هم ٥٥ میلیاردتومان به‌صورت مشخص ویژه بحث گردوغبار و احیای تالاب‌ها بود که این را هم به‌صورت کامل از بودجه حذف کردند.»


کمبود بودجه و قد کوتاه وزارت نفت


نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری مشکل اصلی حل نشدن بحران ریزگردهای خوزستان را بودجه می‌داند و می‌گوید: مشکل اصلی در پیگیری نکردن بحران ریزگرد در خوزستان، بودجه است.


آیت‌الله محسن حیدری معتقد است که دولت یازدهم برای جبران مافات، باید سریعا با تأمین بودجه لازم و استخدام پیمانکارهای زیاد، این بحران را هرچه زود‌تر در کنترل خود بگیرد چرا که در زمان دولت دهم طرح مالچ‌پاشی تصویب و پیمانکارهایی برای اجرای طرح استخدام شده‌اند که با جلو رفتن بخشی از کار و مطالبه حقوق توسط پیمانکاران، وزارت نفت اقدام به تأمین بودجه لازم نکرده و لذا کار تعطیل شده است.


حیدری دو راهکار اصلی و فرعی در بحث کنترل ریزگرد‌ها را رساندن آب به تالاب‌ها و هور‌ها عنوان کرده که این اقدام یا با بارندگی باید انجام شود یا با رساندن آب از رودخانه‌های خوزستان به آن مناطق و پاشیدن مواد نفتی و روغنی روی سطح آن مناطق است که باید در این زمینه همتی جدی صورت پذیرد.


امام جمعه موقت اهواز سفر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به خوزستان را از جهت عاطفی و روانی مهم می‌داند و بر این باور است معصومه ابتکار باید در خوزستان حضور پیدا می‌کرد تا مردم همدردی او را احساس می‌کردند اما این به معنای حل نشدن و پیگیر نشدن این مشکل با لغو سفر وی نیست.


چرا 5 درصد از بودجه نفت و گاز را به 10 درصد از جمعیت کشور اختصاص نمی‌دهید؟


اواخر هفته گذشته نیز محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در نامه‌ای خطاب به دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری، پیشنهادهایی برای گذر از بحران ریزگردها در استان خوزستان ارائه داد که در آن تشکیل جلسات فوق‌العاده هیأت دولت با موضوع عبور از این بحران و تخصیص درصد مشخصی از درآمدهای حاصل از نفت و گاز استان برای حل مشکلات توسعه‌ای مطرح شده بود. این پیشنهاد‌ها با توجه به شرایط پیچیده استان خوزستان و برخی از مصائبی که از سال‌های پیش مانده و زخم‌های ترمیم نشده صنعت و تجارت خوزستان از دوران جنگ تحمیلی که باعث شده این استان نه تنها نتواند به یک قطب اقتصادی بالفعل بدل شود، بلکه به چالش‌های تازه‌ای نظیر این وضعیت گرد و غبار که به باران خاک نیز تعبیر شده، روبه رو شود، منطقی به نظر می‌رسد. او پیشنهاد داده تا 5درصد از درآمدهای حاصل از نفت و گاز به خوزستان که 10درصد از جمعیت کشور را در خود جای داده اختصاص یابد.


حذف بودجه 115 میلیارد تومانی مقابله با گرد و غبار و احیای تالاب‌ها نشانه بی‌اطلاعی نمایندگان است


نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، با بیان اینکه برای مقابله با معضل گرد و غبار در کشور نیازی نیست که نمایندگان مجلس به دنبال مقصر شخصی باشند، حذف بودجه گرد و غبار را عامل اصلی در ایجاد این پدیده در کشور می‌داند و می‌گوید: اگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی بودجه مناسبی برای مقابله با ریزگردها در اختیار سازمان محیط زیست کشور قرار می‌دادند، اکنون کار به اینجا نمی‌کشید. به عنوان مثال سازمان حفاظت محیط زیست مبلغ 115 میلیارد تومان برای مقابله با ریزگرد و احیای تالاب در بودجه سال گذشته پیشنهاد داده بود اما کمیسیون تلفیق این بودجه را تایید نکرد و به مسائل دیگری اختصاص داد.


حجتالاسلام سید محمد سادات ابراهیمی این اقدام نمایندگان مجلس شورای اسلامی را نشانه درک نادرست نمایندگان از فاجعه زیست محیطی در حال وقوع در کشور می‌داند و می‌گوید: اگر قرار باشد بحث و انتقادی درباره بروز پدیده گرد و غبار داشته باشیم نباید فقط سازمان محیط زیست را مسئول بدانیم بلکه خود نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سازمان جنگل‌ها و وزارت کشور نیز در این باره وظایفی داشته‌اند که به آن عمل نشده است.


ابراهیمی معضل گرد و غبار در استان خوزستان را زخمی قدیمی می‌داند که مربوط به دیروز و امروز نیست و سال‌هاست مشکلاتی را برای ساکنان این منطقه ایجاد کرده است. بنابراین نمی‌توان با راهکارهای ضرب‌العجل آن را رفع کرد و باید به دنبال راهکاری بلند مدت و اثرگذار بود.


وی بر این باور است که در شرایط کنونی سخنرانی و مصاحبه و شعار دادن کارساز نبوده و در عوض باید آستین‌ها را بالا زد و برای این مشکل راه حلی علمی یافت.


با این وجود به گفته نماینده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شورای اسلامی هیات دولت قول داده‌ است که اقدامات خوبی برای مقابله با معضل گرد و غبار در خوزستان انجام دهد.


گفتنی است، حذف بودجه 115 میلیارد تومانی مقابله با گرد و غبار و احیای تالاب‌های کشور در حالی صورت گرفته است که مردم خوزستان در شرایط بسیار دشواری به سر می‌برند و خاک به بخش مهمی از زندگی آنان تبدیل شده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب