دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 شهريور 1394 - 16:14
در دیدار با اعضای فراکسیون محیط زیست مجلس مطرح شد؛

ابتکار: هفته آینده کارنامه زیست محیطی اعضای هیات دولت صادر می‌شود

معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بر ضرورت تعامل مجلس برای توجه ویژه به محیط زیست در برنامه ششم توسعه و بودجه سال آینده تاکید کرد.
کد خبر : 35492

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا به نقل از از سازمان حفاظت محیط زیست، معصومه ابتکار در دیدار با اعضای فراکسیون محیط زیست مجلس که در محل سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، با اشاره به بحران‌های متعدد محیط زیست ایران تاکید کرد: تعامل و همکاری میان مجلس و محیط زیست منجر به مواجهه صحیح و منطقی با هجمه تخریب و آلودگی‌های محیط زیست که به اقتصاد و سلامت جامعه لطمه وارد می‌کند، می‌شود.


وی با تاکید بر ضرورت تعامل و همکاری مجلس در مورد بودجه و اعتبارات تخصیصی به محیط زیست در سال آینده و تدوین برنامه ششم توسعه، تصریح کرد: همکاری مجلس و محیط زیست منجر به ایجاد تحول مثبت در حوزه محیط زیست ایران خواهد شد.


معاون رئیس جمهوری گفت: همزمان با هفته دولت سه گزارش خلاصه وضعیت محیط زیست هشت سال گذشته، گزارش دو سالانه سازمان حفاظت محیط زیست و گزارش کارنامه زیست محیطی اعضای دولت تهیه شده است که در اختیار نمایندگان مجلس قرار خواهد گرفت.


تاخیر هشت ساله در ارایه گزارش وضعیت محیط زیست


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: عدم تهیه و ارایه گزارش وضعیت محیط زیست کشور از سال 84 تا 92 منجر به آن شد که در ابتدای دوره کاری جدید در سازمان، مصمم به تهیه و ارایه این گزارش باشیم تا بتوانیم با آمار و اطلاعات دقیق از وضعیت محیط زیستی که در ابتدای کار دولت یازدهم تحویل گرفته‌ایم در راستای بهبود محیط زیست کشور گام برداریم.


ابتکار ادامه داد: از آنجا که گزارش خلاصه وضعیت محیط زیست هشت سال گذشته بر اساس شاخص‌های بین‌المللی و قابل سنجش تهیه و تدوین می‌شود، یکی از مهمترین ابزار برای سیاست‌گذاری‌های کلان است.


وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب مبنی بر صدور کارنامه محیط زیستی برای تمام نهادها و دستگاه‌ها، اظهار کرد: در هفته آینده کارنامه زیست محیطی اعضای هیات دولت بر اساس شاخص‌های از پیش تعیین شده بر مبنای قانون برنامه و تکالیف و مقررات صادر خواهد شد.


مسئولیت همه دستگاه‌ها در قبال حفظ محیط زیست


معاون رئیس جمهوری با یادآوری وظیفه حاکمیتی سازمان حفاظت محیط زیست، خاطرنشان کرد: همه دستگاه‌ها در قبال حفظ محیط زیست کشور مکلف و موظف هستند از همین رو تهیه و ارایه کارنامه زیست محیطی اعضای هیات دولت کمک بزرگی برای ارزیابی عملکرد مثبت و همچنین خلاءها و کمبودهای موجود در روند فعالیت‌های محیط زیستی دستگاه‌ها است.


ابتکار گفت: ضروری است در آستانه تدوین برنامه ششم توسعه به بحران‌های محیط زیستی کشور و راهکارهای رفع آن نیز توجه ویژه داشته باشیم.


وی با تاکید بر عزم جدی دولت یازدهم و سازمان حفاظت محیط زیست در 2 سال گذشته برای مقابله با بحران‌ها و چالش‌های محیط زیست تصریح کرد: غفلت از محیط زیست در سال‌های گذشته ضربه بزرگی بر پیکره محیط زیست ایران وارد کرده است؛ برای نمونه در عسلویه به عنوان قطب انرژی خاورمیانه حتی اداره محیط زیست وجود نداشت.


تلاش برای مواجهه صحیح و علمی با چالش های محیط زیست


ابتکار با یادآوری محدودیت‌های اعتباری و انسانی دولت تدبیر و امید اظهار کرد: به رغم کمبودها، کاستی‌ها و مشکلات پیش رو، تلاش و توان سازمان محیط زیست در دوره جدید بر آن است که از طریق بازمهندسی فرآیندها، ساختارها و توانمندی‌ها مواجهه صحیح و علمی با چالش‌های محیط زیست ایران داشته باشد.


معاون رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: به رغم تمام سختی‌ها در 2 سال اخیر با حمایت مجلس و همکاری و تعامل بین‌بخشی موفقیتهای مهمی همچون بهبود کیفی و چشمگیر هوای تهران در سال 93 نسبت به سال 92 و کاهش یک چهارمی تعداد روزهای ناسالم در اصفهان به دلیل حذف سوخت مازوت به دست آمد.


ابتکار ادامه داد: هشت کلانشهر ایران به اضافه حاشیه تهران، حدود 35 میلیون نفر جمعیت را دربرمی‌گیرند و بهبود هوای هشت کلانشهر کشور به معنای بهبود تنفس و افزایش سلامت حدود 35 میلیون نفر ایرانی است. این در حالی است که طبق آخرین گزارش‌های سازمان جهانی بهداشت، از هر هفت مورد مرگ و میر در دنیا، یک مورد بر اثر آلودگی هوا است.


وی افزود: موضوعاتی همچون آلودگی هوا، احیای تالاب‌ها، تقویت فرآیند ارزیابی زیست محیطی از طریق بازنگری دقیق در این فرآیند، ترویج آموزش و فرهنگ‌سازی محیط زیست از مهمترین اولویت‌های برنامه‌ریزی سازمان محیط زیست در دوره جدید است.


ابتکار برقراری تعامل سازنده با صدا و سیما از طریق شکل‌گیری کارگروه مشترک بین دو سازمان، اجرایی کردن تفاهم‌نامه مشترک با آموزش و پرورش در بندهایی همچون آموزش معلمان در حوزه محیط زیست، تشکیل مدارس جامع زیست محیطی، آموزش دانش آموزان و اصلاح و بازنگری کتب درسی آموزش و پرورش با محوریت توجه به محیط زیست را از جمله تلاش‌های صورت گرفته برای فرهنگ‌سازی محیط زیست برشمرد.


معاون رئیس جمهوری با اشاره به حضور هفته گذشته خود در اردوی پیشاهنگی معلمان آموزش و پرورش گفت: مضاف بر پیشرفت بسیار خوب پیشاهنگی منطبق بر ارزش‌های دینی و ملی ایران، حفظ محیط زیست، همراهی و دوستدار طبیعت بودن از جمله محورهای مهم پیشاهنگی در دوره جدید است.


ابتکار احیای مجدد جشنواره بین‌المللی فیلم سبز و برگزاری آن در سال جاری را که تاکنون با استقبال وسیع هنرمندان و سینماگران مواجه شده است، یکی دیگر از اقدامات مهم برای فرهنگ‌سازی محیط زیست برشمرد.


وی با یادآوری استقبال از نقش یوز بر پیراهن تیم ملی فوتبال و تاثیر مثبت این اقدام در جامعه اظهار کرد: این اقدام در ابعاد وسیع‌تر و توسط سایر فدراسیون‌های ورزشی در قالب تفاهم‌نامه با وزارت ورزش و جوانان در حال پیگیری است که با توجه به علاقمندی جوانان به مباحث ورزشی نقشی مهم در فرهنگ‌سازی محیط زیستی جامعه خواهد داشت.


تصویب لوایح محیط زیست دریایی در مجلس گامی برای حفظ محیط زیست دریایی


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اهمیت دریا و محیط زیست دریایی گفت: یکی از گام‌های مهم در حوزه محیط زیست دریایی تصویب لوایح محیط زیست دریایی در مجلس در حدود 2 هفته پیش با همکاری و حمایت نمایندگان مجلس بود.


ابتکار به مصوبات دولت در حوزه مدیریت شهری اشاره کرد و افزود: تصویب تسهیلات ویژه برای حمایت از مدیریت پسماند، افزایش فضای سبز، ساماندهی میادین میوه و تره بار و پایش بقایای سم و کود در میادین از جمله این مصوبات است.


وی ادامه داد: در بحث مدیریت پسماند اقدامات مشترکی نیز با وزارت کشور با اولویت استان‌های شمالی به ویژه گیلان و مازندران در حال انجام است و در همین راستا برای استان گیلان برنامه جامع مدیریت پسماند استان تدوین شده و به زودی عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.


گرد و غبار یکی از مهمترین محورهای اجلاس وزیران محیط زیست جهان


ابتکار در مورد موضوع گرد و غبار در کشور گفت: پیگیری‌های ایران برای برنامه‌ریزی و اقدام عمل فوری در این حوزه در ابعاد بین‌المللی نتیجه بخش بوده و در اجلاس وزیران محیط زیست جهان در نایروبی یکی از مهمترین محورها به موضوع گرد و غبار و ایجاد صندوق و اعتبار جهانی برای مقابله با این پدیده اختصاص داده شده است.


معاون رئیس جمهوری در مورد برنامه‌های ملی در مورد مقابله با پدیده گرد و غبار اظهار کرد: برنامه اقدام چهار استان که از مهمترین کانون‌های گرد و غبار داخلی هستند به صورت کامل تدوین شده است و برنامه سایر استان‌ها نیز به زودی تدوین خواهد شد و با جمع‌بندی این برنامه‌ها، برنامه ملی تهیه می‌شود که مبنای بحث گرد و غبار در برنامه ششم نیز قرار خواهد گرفت.


ابتکار تاکید کرد: موضوع گرد و غبار از جمله مباحث کلان مدیریتی است که در شاخه‌های مختلف همچون آبخیزداری و آبخوان‌داری، حفظ و حفاظت از مرتع و اصلاح و مدیریت صحیح دامداری نیاز به برنامه‌ریزی و پیگیری دارد.


وی تصریح کرد: مخالفتی با دامداری وجود ندارد بلکه هدف اصلاح شیوه‌ها و رویکردها در موضوع دامداری است که برای نمونه در منطقه توران استان سمنان با همکاری و تعامل عشایر، دامداران، استانداری و محیط زیست این اتفاق رخ داده است و ورود دام به ذخیره‌گاه توران به شیوه درست مدیریت می‌شود.


معاون رئیس جمهوری با اعلام خبر تصویب سیاست‌های کلی نظام در حوزه محیط زیست در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: به زودی این سیاست‌ها ابلاغ و لازم الاجرا خواهد شد که نقطه عطف بزرگی در محیط زیست ایران خواهد بود.


ابتکار با تاکید بر ضرورت تعامل و همکاری مجلس در مورد بودجه و اعتبارات تخصیصی به محیط زیست در سال آینده و تدوین برنامه ششم توسعه تصریح کرد: همکاری مجلس و محیط زیست منجر به ایجاد تحول مثبت در حوزه محیط زیست ایران خواهد شد.


میزان مصرف منابع زیستی بیش از 2 برابر ظرفیت زیستی کشور


در این نشست، زهرا جواهریان مدیرکل دفتر توسعه پایدار و اقتصاد محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به آنالیزهای انجام شده در شبکه ردپای جهانی (Global Footprint Network) گفت: در حال حاضر جمعیت جهان معادل 1.6 درصد ظرفیت زیستی کره زمین را در سال مصرف می‌کند و این به آن معنا است که بر اساس تجزیه و تحلیل تقاضای جمعیت جهان از کره زمین، انسان‌ها ذخیره سالانه منابع طبیعی را در کمتر از هشت ماه اول سال تمام کرده‌اند.


وی با بیان اینکه ظرفیت زیستی به معنای توانایی کلی یک اکوسیستم برای حفظ شرایط طبیعی اصلی خود است، اظهار کرد: ظرفیت زیستی کره زمین معادل 11.9 میلیارد هکتار جهانی است که سرانه آن حدود 2.7 هکتار در سال است.


مدیرکل دفتر توسعه پایدار و اقتصاد محیط زیست افزود: چنانچه میزان مصرف منابع به اندازه ظرفیت زیستی باشد، زمین قادر به خود پالایی سالانه خواهد بود و پسماند تولید شده را جذب می‌کند اما در حال حاضر ردپای اکولوژیک میزان مصرف بشر نشان می‌دهد که در شرایط فعلی تقاضای انسان‌ها از کره زمین بیش از توان بازتولید آن است.


جواهریان با بیان اینکه در ایران نیز استفاده از منابع بیش از ظرفیت زیستی است، گفت: در ایران سرانه ظرفیت زیستی 9/0 و ردپای اکولوژیک 2.1 است یعنی میزان مصرف منابع زیستی و تاثیر آن بر محیط زیست بیش از 2 برابر ظرفیت زیستی کشور است که نشان دهنده این واقعیت است که وضعیت اکولوژیک به سمت ناپایداری حرکت می‌کند.


وی یادآور شد: ایران جز 10 تولید کننده نخست CO2 در جهان است که حدود 1.84 درصد CO2 جهان را تولید می‌کند و این در حالی است که کربن بالاترین سهم در ردپای اکولوژیک را دارد.


تاکید نمایندگان بر ضرورت ارایه گزارش مداوم در مورد محیط زیست


بنابراین گزارش، محمدرضا تابش رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس در این نشست با تقدیر از تلاش‌های سازنده برای حفظ محیط زیست کشور و رفع بحران‌های این حوزه، همچنین همکاری‌های صورت گرفته میان مجلس و محیط زیست، خواستار افزایش تعامل محیط زیست با نمایندگان از طریق ارایه گزارش‌های مدوام در مورد چالش‌ها و اقدامات مهم محیط زیست کشور شد.


وی ابراز امیدواری کرد که همکاری و تعامل مجلس و دولت منجر به افزایش اعتبارات محیط زیست و رفع بخشی از چالش‌های بودجه‌ای این سازمان برای انجام فعالیت‌ها شود.


تابش ایجاد مدیریت یکپارچه و کارآمد مقابله با آلودگی هوای کلان شهرها، احیای مدیریت آب و منابع آب، مدیریت انرژی عرضه و تقاضا، احیای کامل صندوق محیط زیست، ترویج اخلاق و فرهنگ محیط زیستی، اصلاح ساختار محیط زیست متناسب با رشد و توسعه کشور، ایجاد بانک جامع اطلاعات محیط زیست کشور را برخی از خواسته‌های نمایندگان از محیط زیست برشمرد.


موید حسینی صدر سخنگوی فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس نیز در این جلسه با اشاره به سختی کار محیط‌بانان، خواستار افزایش حمایت قضایی از محیط‌بانان و ارتقای جایگاه اجتماعی آنان شد.


وی افزود: یکی از مهمترین راهکارها برای افزایش تعامل و همکاری نمایندگان و محیط زیست، ارایه گزارش‌های ماهانه از مهمترین چالش‌ها و اقدامات به نمایندگان است.


مدیریت پسماند، کمبود نیروی انسانی و منابع مالی سازمان حفاظت محیط زیست، مقابله با شکار، فرهنگ‌سازی در حوزه محیط زیست، استفاده از فرهنگ اصیل دینی و ملی برای حفظ محیط زیست، احیای تالاب‌ها، مقابله با گرد و غبار، مقابله با آلودگی هوا، بهره‌گیری از جرایم محیط زیستی برای افزایش اعتبارات محیط زیست، افزایش نظارت بر فعالیت معادن و صنایع و ارتقای جایگاه محیط‌بانان از مهمترین محورهای سخنان نمایندگان حاضر در جلسه بود.



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب