تحریمها تعویض اتوبوسهای آلاینده را به تأخیر انداخت
مسعود زندی در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در مورد اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در شهرهای بزرگ و همزمان با وضعیت آلودگی هوا در فصل سرما اظهار کرد: در سال جاری نسبت به گذشته شرایط آلودگی هوا بهبود یافته و خوشبختانه امسال شاهد کاهش آلودگی هوا در کلانشهرهای کشور بودهایم، البته هنوز به درستی نمیتوانیم تحلیل دقیقی از علل بهبود وضعیت هوا داشته باشیم، زیرا مشخص نیست این وضعیت ناشی از شرایط اقلیمی است یا بر اثر اقدامات صورتگرفته سازمان محیط زیست به وجود آمده است.
رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: سال گذشته 60 روز ناسالم در تقویم محیط زیست تهران داشتیم که هم اکنون به 42 روز کاهش یافته البته از این روزها 15 روز مربوط به تابستان و در پی پارامترهای ازن بوده و ارتباطی به آلودگیهای ناشی از احتراق و غیره نداشته است، در همین راستا امیدواریم این شرایط تا پایان فصل سرد سال ادامه داشته باشد.
وی به مهمترین برنامههای بهبود وضعیت هوای کلانشهرها اشاره و بیان کرد: یکی از برنامهها بهبود کیفیت سوخت در کشور بود که هماکنون 8 کلانشهر کشور از سوخت نسبتاً خوبی استفاده میکنند و میزان گوگرد و بنزن سوخت توزیعی در کشور در حد پایین است، همچنین سوخت بنزین و گازوئیل تا حدی به استانداردها نزدیک شده است که میتواند تأثیرگذاری بسیاری در بهبود هوای شهر داشته باشد.
اجباری شدن معاینه فنی در کاهش آلودگی هوا موثر بود
زندی یادآور شد: بحث مهمی که امسال بهخصوص برای شهر تهران مطرح شده موضوع معاینه فنی است که امسال به صورت کاملاً جدی علاوه بر خودروهای سواری برای خودروهای دیزلی نیز اجرایی شده است.
این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: امسال راهنمایی و رانندگی با همکاری شرکت کنترل کیفیت هوا از خودروهای دیزلی که در سطح شهر تردد میکردند نمونهبرداری کرده است بهطوریکه خروجیهای اگزوز را اندازهگیری میکرد و اگر منطبق با حدود مجاز معاینه فنی نبود از تردد آنها جلوگیری میکردند تا زمانی که مجدداً مجوز معاینه فنی دریافت کنند که این طرح نتیجه و اثرگذاری بسیاری در سطح کلانشهرها داشت.
وی گفت: آلایندگی خودروهای دیزلی در پی اجرای این طرح بسیار کاهش یافت و آنها ملزم به دریافت معاینه فنی شدند.
1200 دوربین رصد معاینه فنی در تهران نصب شد
زندی ادامه داد: نصب دوربینها و سیستمهای هوشمند از ابتدای آبان ماه نیز در بهبود وضعیت هوای تهران بسیار مؤثر بود. تاکنون 300 دوربین در شهر تهران نصب شده بود اما هماکنون این تعداد به بیش از 1200 دوربین افزایش یافته است و در تمامی سطح شهر تهران هر خودرویی که معاینه فنی نداشته باشد از طریق این سیستمها رصد و مشمول جریمه نقدی قرار میگیرد که این موضوع باعث شده مراجعات به مراکز معاینه فنی نسبت به سال گذشته افزایش یابد.
تعویض 202 دستگاه اتوبوس و کامیون آلاینده به تأخیر افتاد
رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: اقدام دیگری که دولت در نظر داشت انجام دهد اما به دلیل تحریمها و مشکلات اقتصادی کشور با مانع مواجه شد بحث تعویض و نوسازی 202 دستگاه اتوبوس و کامیون دیزلی بود که اجرای آن به تأخیر افتاد و هماکنون نمیدانیم این طرح در چه شرایطی قرار دارد، اما دولت به دنبال تعویض و نوسازی خودروهای فرسوده است.
موتورسیکلت کاربراتوری تولید نمیشود
زندی ادامه داد: یکی دیگر از اقدامات انژکتوری کردن موتورسیکلتهای تولیدی بود که هم اکنون موتورسیکلت کاربراتوری در کشور به هیچ وجه تولید نمیشود و در ماده 2 آییننامه فنی قانون هوای پاک نیز آمده که اگر قرار است تولیدکنندگان، موتورسیکلت بنزینی تولید کنند باید به ازای تولید هر دستگاه موتورسیکلت بنزینی یک دستگاه موتورسیکلت فرسوده را از رده خارج کنند، البته سازوکار اجرای این برنامه با مشکلاتی روبهرو بوده اما تولید موتورسیکلتهای بنزینی نیز کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: هماکنون موتورسیکلتهای تولیدی بهصورت انژکتوری و مطابق با استانداردهای یورو 4 است و در حالی که مقرر شده بود از سال آینده این طرح را اجرایی کنند، اما تولیدکنندگان در حال حاضر این طرح را آغاز کرده و موتورسیکلتهای انژکتوری با استاندارد یورو 4 تولید و عرضه میکنند.
به گفته زندی، سازمان محیط زیست در قالب کنسرسیومی متشکل از 13 دانشگاه برتر کشور قرارداد اجرای یک طرح مطالعاتی را امضا کرده است که براساس آن سهم هر بخش در آلودگی شهر مشخص میشود، به طوری که به صورت مستقل سهم خودرو، صنعت، خانگی، تجاری و نیروگاهها و همچنین سهم خودروهای مختلف در آلایندگی هوا تعیین میشود و حتی در قالب این مطالعات میتوان آلایندگی هر یک از خودروهای سواری و دیزلی را مورد سنجش قرار داد.
واحدهای مسکونی معاینه فنی میگیرند
این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: برای امسال در ماده 13 قانون هوای پاک معاینه فنی موتورخانهها را مد نظر قرار دادیم که هماکنون در حال تکمیل دستورالعملهای لازم در این زمینه هستیم تا واحدهای مسکونی نیز مانند خودروها معاینه فنی دریافت کنند که اجرای این طرح نقش مهمی در کاهش آلودگی هوای کلانشهرها خواهد داشت.
20درصد جرایم باید به صندوق ملی محیط زیست واریز شود
وی در مورد پرداخت عوارض و جریمه خودروهای بدون معاینه فنی و آلاینده به سازمان محیط زیست نیز گفت: براساس قانون هوای پاک مقرر شده درصورتیکه خودروها به دلیل ممنوعیتها و محدودیتهای شهری جریمه شوند باید حدود 20 درصد از جریمه به سازمان حفاظت محیط زیست تعلق گیرد و به حساب صندوق ملی محیط زیست واریز شود تا در راستای کاهش آلودگیهای زیست محیطی صرف شود، اما هنوز این موضوع اجرایی نشده است و با توجه به اینکه امسال اولین سال اجرایی شدن قانون هوای پاک است، هنوز معلوم نیست این جرائم چقدر و چگونه به صندوق واریز خواهد شد.
انتهای پیام/4044/پ
انتهای پیام/