منتظر کاهش چاپ کتابهای کنکور نباشید
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، مؤسسهخانه کتاب اخیراً آمار انتشار کتاب در مهرماه سال جاری را اعلام کرد. بر مبنای این گزارش، بیشترین شمارگان عناوین منتشر شده در این ماه با ۴ میلیون و ۳۵۹ هزار نسخه به کتاب های كمكدرسی اختصاص داشت و پس از آن با فاصلهای قابل توجه کتابهای كودك و نوجوان با یك میلیون و ۵۴۱ هزار نسخه قرار داشت.
این وضعیت اگرچه تازگی نداشته و سالهاست که کتابهای کمک درسی و تست کنکور رتبه اول این جدول را به خود اختصاص میدهند، امّا به نظر می رسید با فروکش کردن تب ورود به دانشگاه در سال های اخیر، اشتیاق دانش آموزان به خرید این گونه کتابها نیز اندکی کاهش یابد. این در حالی است که تداوم فروش فوقالعاده کتابهای کنکور، خلاف این موضوع را ثابت میکند.
سید مجید حسینی که در سالهای اخیر با گفتگوهای رسانه و نگارش مقالات و یادداشتها متعدد در نقد نظام آموزشی، پذیرش دانشجو و مدرکگرایی شناخته میشود نیز در گفتگو با خبرنگار آنا این گمان را رد کرده و میگوید: نه تنها میزان چاپ کتابهای کمک درسی کاهش نمییابد، بلکه همچنان باید منتظر سیر صعودی چاپ اینگونه کتابها به موازات شکلگیری قارچ گونه مؤسسات آموزشی باشیم.
وی عنوان کرد:دلیل تداوم این وضعیت این است که سیاستهایی که در وزارتهای آموزشی ما؛ یعنی «آموزش و پروش»، «علوم، تحقیقات و فناوری» و «بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» دنبال میشود، معطوف به افزایش تقاضای ورود به دانشگاه است و نه کاهش آن.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران اظهار کرد: وقتی این تقاضا را به صورت ناعادلانه گسترش دهیم، طبیعی است که در ذیل آن مافیای نشر کتابهای کنکور و مؤسسات مرتبط با آن از این فضا بهرهبرداری خواهند کرد.
نویسنده کتاب «هاروارد مک دونالد» گفت: اخیراً وزیر علوم به عنوان یک خبر خوش گفته است که قصد حذف کامل کنکور را دارد. روشن است که این حرف پشتوانهای ندارد.کنکور در رشتهها و دانشگاههایی حذف میشود که اکنون هم تقاضایی برای آنها نیست.اکنون اگر شما با پاسخنامه سفید جلسه کنکور را ترک کنید، از حدود 320 هزار نفر جلوتر هستید. چون بخش عمدهای از صندلی های مؤسسات آموزش عالی اصلاً متقاضی ندارد. فقط برای 75 هزار صندلی مورد تقاضا، کنکور باقی خواهد ماند و هر روز هم پررنگ تر میشود. نتیجه تداوم این نظام ناعادلانه هم این است که شمارگان کتابهای کمک درسی روز به روز افزایش یافته و اقتصاد بیمار و دلالمحور در این بخش حوزه نشر تعمیق میشود.
حسینی بیان کرد: هسته اصلی ساختار آموزشی آموزش و پرورش ما مبتنی بر حفظیات و تستزنی است.کتابهای کمکدرسی در مقاطع پایین تر هم بر مبنای کنکور طراحی میشود.
نویسنده کتاب «کاش رنجی کم کنیم» در ادامه گفت: در سالهای اخیر حجم کتاب های درسی در مقاطع مختلف به شدت کاهش یافته و به موازات آن، حجم کتاب های کمک درسی به شدت افزایش یافته است.به نوعی بار آموزشی و توضیحات کتابهای درسی به کتابهای کمک درسی منتقل شده است.
مدیرعامل باغ کتاب تهران عنوان کرد: امسال حدود 40 میلیون جلد کتاب کمک درسی و 120 میلیون جلد کتاب درسی منتشر شد، در حالی که حجم این 40 میلیون جلد کتابهای کمک درسی دو برابر کتابهای درسی بود؛ یعنی در حقیقت ما حجم کتاب های درسی را کم کرده و به جای آن کتاب های غیردرسی را فربه کردهایم. این موضوع نشان میدهد که آموزش پرورش هم در چرخه مافیای نشر کتابهای کمک درسی و کنکور مشارکت دارد. پرسش روشنی که باید مسئولان آموزش و پرورش به آن پاسخ دهند این است که چرا محتوای کتابهای درسی کاهش پیدا کرده است و کتابهای تست و کمکدرسی این همه تنوع دارد و حجمش بالاست؟
وی تصریح کرد:متأسفانه از زمانی که آموزش و پرورش وارد فاز درآمدزایی و پولیشدن شد، کیفیت آموزش در مدارس هم به شدت پایین آمد. یک نمونه این است که در10 سال اخیر ضریب نمره منفی در کنکور 40 برابر افزایش یافته است.
حسینی در انتها این ادعای ناشران کتابهای کنکور را که آنها در مسیر اشتغالزایی و در آمدزایی در بازار نشر هستند را رد کرد و گفت:این ادعا مانند این است که قاچاقچیان مواد مخدر بگویند ما با تزریق پول میخواهیم اقتصاد کشور را تقویت کنیم!
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/