دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 مرداد 1394 - 17:27
با بررسی خال‌های یوز تصویربرداری شده؛

یک خانواده جدید یوزپلنگ در خراسان شمالی شناسایی شد

اواخر هفته گذشته کارشناسان اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی موفق شدند از یک یوزپلنگ ماده به همراه سه توله‌اش در کنار یک چشمه تصویربرداری کنند. حالا نتیجه بررسی تصاویر یوزهای ساکن در این منطقه نشان می‌دهد که این یوز ماده برای اولین بار مادر شده و توله یوزی است که تصویرش در گذشته توسط دوربین ثبت شده بود.
کد خبر : 33350

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا به نقل از انجمن یوزپلنگ ایرانی، در بهار سال 1391 سه توله یوزپلنگ در پناهگاه حیات وحش میاندشت به دنیا آمدند که از همان ابتدا توسط دوربین‌های تله‌ای درحال پایش بودند. تصاویر این خانواده یکی از نادرترین تصاویر موجود از یک خانواده نسبتا بزرگ از یوزهای آسیایی بود که به صورت مرتب توسط دوربین‌های تله‌ای گرفته می‌شدند.


درسال 1392، مادر خانواده با موفقیت هر سه توله خود را بزرگ کرده و در سن حدودا یک و نیم سالگی از مادر خود جدا شدند، یک نر و دو ماده حاصل تلاش‌های این یوزپلنگ مادر بود.


نتیجه بررسی خال‌ها، که مانند اثر انگشت انسان در میان یوزپلنگ‌ها وجه تمایز هر یک عدد نسبت به دیگری است، در بخش پایش و پژوهش انجمن یوزپلنگ ایرانی نشان می‌دهد که این یوزپلنگ ماده یکی از همان توله‌هایی است که در سال 1391 به دنیا آمده است. امروز خوشبختانه این توله خود بزرگ شده و پس از رسیدن به سن بلوغ زادآوری کرده است. او هم مانند مادرش سه توله دارد ولی در محدوده‌ای متفاوت از مادر خود در سال‌های گذشته توله‌هایش را بزرگ می‌کند.


از سال 1391 تاکنون برنامه پایش منظم با استفاده از دوربین‌های تله‌ای توسط انجمن یوزپلنگ ایرانی و اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی با همکاری پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی در این منطقه در جریان است، به طوری که طی سه تابستان متوالی از سال 1391تا 1393 اطلاعات ارزشمندی درباره افراد و ساختار جمعیت یوزها در این منطقه به دست آمد و هم چنان در تابستان سال جاری این برنامه توسط اداره حفاظت محیط زیست جاجرم با حمایت انجمن یوزپلنگ ایرانی درجریان است.


علاوه بر این، به منظور کمک به حفظ یوزها در این منطقه، تأمین منابع آبی به عنوان یک راهکار جدی مدنظر قرار گرفت و در سال گذشته تعداد 6 آبشخور اصلی میاندشت مجهز به ساختار مقابله با شتر شد تا از مصرف بی‌رویه آب توسط شترهای اهلی و بی آب نمودن یوزها و سایر جانوران جلوگیری شود. همچنین در سال جاری، یک همیار محیط زیست برای آب رسانی و گشت و کنترل در این منطقه از جوامع محلی پیرامون میاندشت به کار گرفته شده است که حقوق ایشان کاملا توسط انجمن یوزپلنگ ایرانی پرداخت می‌شود. در کنار تولید دانش قابل اتکا و مستند برای حفاظت، این انجمن در تلاش است اقداماتی را انجام دهد که پایه علمی داشته و تأثیر جدی بر بقای یوزها داشته باشد.




خال‌های هر یوزپلنگ مانند اثر انگشت انسان میان هر عدد از این حیوان متفاوت است و بهترین شیوه برای شناسایی یک یوزپلنگ مقایسه خال‌های آن با یوزهای دیگر است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب