دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 آذر 1397 - 16:22
هفتم آذر برگزار می‌شود؛

تاب‌آوری، هدف اصلی مانور زلزله در مدارس کشور

بزرگترین مانور سراسری زلزله و ایمنی در هفتم آذر 97 در حالی در مدارس سراسر کشور برگزار می‌شود که هدف اصلی آن تاب‌آوری در مقابل این پدیده است.
کد خبر : 329105
1448539167-146navayeabidar.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه اموزش‌وپروش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، بیستمین مانور سراسری زلزله و ایمنی با رویکرد «مدرسه ایمن – جامعه تاب‌آور» در روز چهارشنبه 7 آذر، با به صدا در آمدن زنگ زلزله و ایمنی از رادیو سراسری و رادیوهای استانی به مدت یک دقیقه به‌طور همزمان در تمامی مدارس کشور برگزار می‌گردد.


این مانور به ابتکار پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله و با همکاری وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت کشور، جمعیت هلال احمر و سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در مدارس کشور در 7 آذر ماه اجرا می‌شود و هدف آن ارتقای آمادگی و حساس‌سازی اقشار مختلف جامعه به‌خصوص قشر دانش‌آموز نسبت به خطر و تبعات وقوع زلزله و چگونگی آمادگی برای مواجهه با آن است.


در این برنامه که از چند هفته قبل از روز برگزاری مانور آغاز می‌شود ضمن توجه بر ایمنی مدارس در برابر زلزله و ایمن‌سازی عناصر غیرسازه‌ای، روش‌های صحیح پناه گیری و خروج ایمن از کلاس‌ها در زمان رخداد زلزله و نیز نحوه انجام اقدامات امدادی مورد نیاز به دانش‌‌آموزان و اولیای مدرسه آموزش داده می‌شود.


با توجه به بازخوردهایی که از روند اجرایی مانور در سال‌های گذشته دریافت شد، کمیته راهبری مانور از سال 1395 تصمیم به توسعه برنامه مانور به سطح محلات مجاور مدارس گرفته تا مشارکت مردم نیز در این برنامه جلب شود. در این برنامه مدارس ایمن در برابر زلزله به عنوان پایگاه‌های محلی مدیریت بحران در سطوح محلی و واحدهای همسایگی عمل می‌نمایند. از این رو،‌ رویکرد سال‌های اخیر این مانور اجرای برنامه «مدرسه ایمن – جامعه تاب‌آور» بوده است.


رئیس پژوهشکده مدیریت خطرپذیری و بحران پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله و دبیر علمی بیستمین مانور سراسری زلزله در خصوص نحوه برگزاری مانور سال جاری گفت: فرآیند برگزاری مانور سال جاری را در دو بخش مدرسه و محله دسته‌بندی کردیم و تمامی مدارس مطابق با روال سال‌های قبل مانور ایمنی در برابر زلزله را در روز هفتم آذرماه انجام خواهند داد. در این برنامه آموزش‌های لازم به دانش‌آموزان و مربیان مدرسه در خصوص خطر زلزله و رفتار صحیح در زمان وقوع و پس از رخداد زلزله ارائه خواهد شد. مهم‌ترین اقداماتی که در این رابطه براساس راهنمای مانور می‌بایست انجام شود، توجه به ایمنی و مقاوم‌سازی مدارس است که این موضوع می‌بایست با محوریت سازمان نوسازی و تجهیز مدارس مورد بررسی قرار گیرد تا حتی‌المقدور خطر تخریب مدارس در اثر زلزله منتفی شود.


کامبد امینی حسینی در ادامه به اقدامات مطلوب وزارت آموزش‌وپرورش در این راستا اشاره کرد و گفت: با توجه به آمار منتشر شده توسط سازمان نوسازی و تجهیز مدارس، در حال حاضر قریب به 70 درصد از مدارس دولتی کشور در برابر زلزله مقاوم‌سازی شده‌اند. البته وضعیت در مدارس غیردولتی به هیچ وجه مطلوب نیست و اغلب ساختمان‌های مدارس مذکور در برابر زلزله آسیب‌پذیر و خطرناک هستند که رسیدگی به آنها نیازمند توجه ویژه مسئولان است.


وی گام دوم اجرای برنامه مانور در مدارس را ایمن‌سازی اجزای غیرسازه‌ای برشمرد و افزود: در مدارسی که مانور سال جاری برگزار می‌شود ایمن‌سازی اجزای غیرسازه‌ای از قبیل پنجره‌ها، تابلوها، کمدها، قفسه‌ها و مواردی از این دست به اجرا گذاشته می‌شود تا خطرات ناشی از سقوط این اجسام یا شکستگی شیشه‌ها در حین زلزله به حداقل برسد و آسیبی بدین لحاظ به دانش‌آموزان وارد نشود. همچنین ارائه آموزش‌های لازم در خصوص مکان‌های مناسب برای پناه‌گیری و روش صحیح پناه‌گیری و خروج از کلاس‌ها از دیگر برنامه‌های قبل از برگزاری مانور مدارس می‌باشد که توسط دستگاه‌های برگزارکننده مانور به‌خصوص جمعیت هلال احمر و سازمان دانش‌آموزی این آموزش‌ها به دانش‌آموزان ارائه می‌گردد.


امینی حسینی در خصوص چگونگی مشارکت دادن مردم در مانور سال جاری توضیح داد که محله محوری رویکرد اصلی بخش دوم برنامه سال جاری است. در چارچوب توافقات ستاد عالی آمادگی عمومی در برابر زلزله مقرر شده است که مدارس ایمن به عنوان پایگاه مدیریت بحران در تمامی محله‌های شعری قبل تا بعد از رخداد زلزله فعالیت نمایند. در این رابطه مردم و ساکنان ساختمان‌های اطراف مدارس ایمن با همکاری مسئولان مدرسه، شورای ایمنی محله را در مدرسه تشکیل می‌دهند و با ایجاد گروه‌های مختلف نسبت به شناسایی نقاط خطرناک در محله و تلاش و پیگیری برای رفع این مشکلات توسط اعضای شورا یا گروه‌های مختلف نسبت به شناسایی نقاط خطرناک در محله و تلاش و پیگیری برای رفع این مشکلات توسط اعضای شورا یا مراجع ذی‌ربط اقدام می‌نمایند که نقشه شناسایی ایمنی محله نیز توسط این شورا و با کمک دستگاه‌های همکار طرح تهیه می‌شود.


دبیر علمی مانور افزود: همچنین تعدادی از اهل محل آموزش‌های لازم برای انجام اقدامات امدادی (از قبیل اطفای حریق، نجات و امداد و ارائه کمک‌های اولیه، نصب چادر و مواردی از این قبیل) را فرا می‌گیرند و تمرینات لازم زیر نظر دستگاه‌های متولی انجام خواهند داد. در مدارس منتخب وسایل و اقلام امدادی از قبیل چادر، وسایل کمک‌های اولیه، کپسول‌های حریق، اقلام خوراکی برای شرایط اضطراری و مواردی از این دست نگهداری می‌شود تا در زمان رخداد زلزله احتمالی یا برگزاری مانورهای دوره‌ای مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به اینکه مردم و همسایگان اولین گروه‌هایی هستند که بعد از زلزله به یاری یکدیگر می‌شتابند ارائه این آموزش‌ها و نگهداری اقلام مورد نیاز در مدرسه کمک شایانی در بهبود امدادرسانی می‌کند و می‌تواند امکان نجات تعداد بیشتری از مردم را در شرایط سخت بعد از زلزله فراهم نماید.


وی در خصوص برنامه‌های مانور گفت: در روز هفتم آذرماه و با به صدا درآمدن زنگ زلزله، دانش‌آموزان پس از پناه‌گیری از کلاس‌ها خارج شده و در مکان‌های مشخص شده در حیاط مدارس مستقر می‌شوند. ساکنین محله نیز همزمان از منازل خود خارج شده و به مدرسه به عنوان پایگاه مدیریت بحران محله مراجعه می‌کنند و در انجام امور مرتبط با امداد و نجات، اسکان و تغذیه اضطراری،‌ رسیدگی به مصدومین و مواردی که از قبل تعیین و تمرین شده است مشارکت می‌نمایند.


مانور نمادین زلزله و ایمنی در سال جاری برای اولین بار خارج از شهر تهران و در استان البرز و در شهر کرج (مدرسه فاطمه پزشکی حسینی آباد) برگزار می‌گردد.


امینی حسینی در خصوص دلایل انتخاب شهر کرج اظهار کرد: با توجه به درخواست‌های مانور نمادین کشوری خارج از شهر تهران برگزار شود تا ضمن بررسی بازخوردها، امکان برگزاری مانور در سایر شهرها در سال‌های آتی ارزیابی شود. شهر کرج نیز از این منظر انتخاب شد که یکی از آسیب‌پذیرترین شهرهای کشور در برابر زلزله بوده و از نظر سرانه فضای آموزشی از شهرهای محروم کشور محسوب می‌شود.


لازم به ذکر است در سال جاری مانور دانش‌آموزی در تمامی مدارس کشور برگزار خواهد شد و مانور محله محور نیز در تمامی شهرها حداقل در پنج مدرسه برگزار می‌شود تا پس از ارزیابی نتایج و رفع مشکلات احتمالی، در سال‌های بعد تا افق چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران (1404) به تدریج این برنامه به سطح تمامی مدارس ایمن کشور گسترش یابد.


انتهای پیام/4087


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب