راهنمای بازدید از موزه کمونیسم؛ طنز مخوف به روایت حیوانات
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، کتاب «راهنمای بازدید از موزه كمونيسم (قصههایی از زبان یک موش، یک طوطی، یک خرس، یک گربه، یک موش کور، یک خوک، یک سگ و یک زاغ)» نوشته «اسلاونکا دراکولیچ» روزنامهنگار اهل کرواسی و ترجمه بابک واحدی است.
دراکولیچ متولد کرواسی است، امّا در اوایل دهه 1990 این کشور را به مقصد سوئد ترک کرد. او در دانشگاه زاگرب، ادبیات تطبیقی و جامعهشناسی خوانده و به مدت 10 سال بین سالهای ۱۹۸۲ تا ۱۹۹۲ با دوهفتهنامه استارت و هفتهنامه باناس در زاگرب همکاری کرده است. تاکنون نشریاتی مانند لا استامپا، فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ، نیشن و یوروزین آثاری از او را منتشر کردهاند.
پیش از انتشار کتاب راهنمای بازدید از موزه کمونیسم، دو کتاب دیگر از او با نامهای «کمونیسم رفت، ما ماندیم و حتی خندیدیم» با ترجمه رویا رضوانی و «کافه اروپا» با ترجمه نازنین دیهیمی روانه بازار شد که مورد استقبال فراوانی قرار گرفت.
او در راهنمای بازدید از موزه کمونیسم، مانند آثار پیشین خویش به روایت دوران کمونیسم در کشورهای بلوک شرق همچون چکسلواکی، رومانی، مجارستان و آلبانی میپردازد. دراکولیچ در این کتاب زبانی طنزگونه و استعاری را برای نگارش برگزیده است که در نوع خود بدیع و نوآورانه است؛ چون این بار، حیوانات هستند که از زندگی و معیشت مردم در دوران کمونیسم در اروپای شرقی سخن میگویند و تصویری دیگرگونه و متمایز از زندگی در اروپای شرقی ارائه میدهند.
در این کتاب، مخاطب گاهی از لایههای پایین جامعه به درون خانه و کنج خلوت دیکتاتورهایی چون ژنرال تیتو و نخستوزیر آلبانی میرود. طوطی دستآموز ژنرال تیتو از سالهای حکومت او میگوید یا زاغی، مرگ اسرارآمیز نخستوزیر آلبانی را حکایت میکند. گاهی نیز موش کوری در زیر دیوار برلین از مشاهدات عینی خود سخن میگوید.
این کتاب شامل هشت قسمت با عنوانهای گردشی در موزه کمونیسم، یک کمونیست خوشسلیقه، خرس و شاهدخت روستایی، گربهدار ورشو، افسانه دیوار برلین به روایت یک موش کور، از گولاک تا گولاش: مقدمهای بر کتاب آشپزی به سبک مجار اثر خانم خوکه، مصاحبه با پیرترین سگ بخارست و ماجرای عجیب زاغ دیوانه است.
در ابتدای کتاب، دراکولیچ مینویسد اگر با اروپای شرقی کمونیست آشنا نباشید «شاید بعضی داستانهای این کتاب را اگر نه تخیل محض، دست کم تا حد زیادی زاییده تخیلات نویسنده بدانید؛ بنابراین مایلم به شما اطمینان بدهم که متأسفانه این طور نیست». به گفته او گرچه راویان داستانها، حیواناتی «خانگی، وحشی یا عجیب و غریب هستند، اما همه واقعیاند و رویدادهای نقل شده در آنها واقعاً رخ دادهاند». دراکولیچ خود میگوید در این کتاب شواهد فراوانی برای اثبات قدرت تخیل سیاستمداران وجود دارد، تخیلی که اغلب او در برابرش خجل میماند. روایت دراکولیچ از اروپای شرقی نهتنها پشت پرده آهنین بلکه سالهای پس از فروپاشی را نیز در برمیگیرد و افراطها و تفریطهای هر دو دوره را به تصویر میکشد.
کتاب راهنمای بازديد از موزه كمونيسم نوشته اسلاونکا دراکولیچ و ترجمه بابک واحدی، از سوی نشر ماهی در ۱۷۶ صفحه و با قیمت ۱۶ هزار تومان منتشر شده است.
انتهای پیام/4072/4104/
انتهای پیام/