دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 آبان 1397 - 16:57
در دانشگاه آزاد بردسیر؛

سیستم افزایش بازدهی خشک‌کن‌های خورشیدی اختراع شد

دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بردسیر در ابداعی جدید موفق به اختراع سیستم افزایش بازدهی خشک‌کن‌های خورشیدی با استفاده از مواد تغییر فازدهنده شد.
کد خبر : 321788
mohammad hosein bahreini bardsir.jpg

محمدحسین بحرینی در گفتگو با خبرنگار آنا در بردسیر با بیان اینکه در قرن حاضر استفاده از انرژی‌های نو و تجدیدپذیر رو به افزایش است، اظهار کرد: ازجمله این انرژی‌های تمیز و رایگان، انرژی زمین گرمایی خورشیدی است که شاهد فراگیر شدن آن در جهان هستیم.


این دانشجوی پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی بردسیر، هدف اصلی این طرح را بررسی خشک‌کن خورشیدی با قابلیت بارگیری و خشک کردن میوه‌ها اعلام کرد و افزود: در این طرح با به‌کار بردن مواد تغییر فازدهنده، انرژی لازم برای تبخیرکردن آب محصولات فراهم می‌شود که در نتیجه، این خشک‌کن در شب و ساعات بدون تابش خورشید نیز قادر به‌کار خواهد بود.


این مخترع با بیان اینکه تناوب طبیعی انرژی خورشیدی یکی از ضعف‌های سیستم‌های خشک‌کن خورشیدی محسوب می‌شود، گفت: می‌توان با ذخیره انرژی اضافی در زمان اوج آن و مصرف در زمانی که تابشی نیست یا انرژی کمی وجود دارد، این مشکل را برطرف کرد.


بحرینی با تأکید بر اینکه تکنولوژ‌ی‌های زیادی از قبیل مکانیکی، الکتریکی و انرژی گرمایی برای ذخیره انرژی خورشیدی به اشکال مختلفی وجود دارد، اظهار کرد: انرژی گرمایی را می‌توان در مایعات و جامدات عایق‌بندی شده به‌صورت تغییر در انرژی درونی مواد همچون انرژی محسوس، انرژی نهان و انرژی ترموشیمیایی یا ترکیبی از آنها ذخیره کرد.


دانشجوی پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی بردسیر، محدودبودن منابع انرژی فسیلی و مشکلات ناشی از انتشار گازهای گل‌خانه‌ای را یکی از دلایل استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر دانست و افزود: با توجه به برخورداری از ظرفیت مطلوب و مناسب انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور، توسعه منطقی این منابع موجه به‌نظر می‌رسد، چراکه از این طریق می‌توان در راستای اهداف توسعه پایدار نیز گام برداشت.


مخترع دانشگاه آزاد بردسیر، خشک‌کردن محصولات در زیر آفتاب برای محافظت از خراب‌شدن را روشی بسیار قدیمی برشمرد و تصریح کرد: از آنجا که خشک‌کردن محصولات در زیر آفتاب به روش سنتی یک کار نسبتاً آهسته به‌شمار می‌رود، اتلاف قابل توجهی دربردارد.


دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی بردسیر هجوم حشرات، واکنش‌های آنزیمی و رشد میکرو اورگانیزم‌ها را از دیگر مشکلات سیستم خشک‌کن سنتی عنوان کرد و گفت: ضایعات محصول به سبب شرایط جوی نامناسب مثل هوای بارانی، باد، گرد و خاک، کاهش محصول به سبب وجود پرندگان و حیوانات، خراب شدن محصول به‌دلیل تجزیه شدن و رشد قارچ و هجوم حشرات از دیگر معایب خشک‌کن‌های سنتی خورشیدی است.


بحرینی با بیان اینکه خشک‌کن‌های سنتی خورشیدی نیازمند محیط بزرگی است و در حدود 20 الی40 درصد محصول اتلاف می‌شود، گفت: با پیشرفت‌های صنعتی، ماشین‌های خشک‌کن به‌کار گرفته شدند.


دانشجوی مخترع دانشگاه آزاد اسلامی بردسیر استفاده از ماشین‌های خشک‌کن صنعتی را  بسیار انرژی‌بر و گران دانست و با بیان اینکه این روش در نهایت قیمت محصول را افزایش می‌دهد، اظهار کرد: خشک‌کن‌های خورشیدی، بهترین جایگزین به‌جای خشک‌کن‌های صنعتی هستند.


دانشجوی پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی بردسیر با تاکید بر اینکه از نظر حفاظت از منابع طبیعی انرژی، این دستگاه‌ بسیار سودمند است، گفت: نه تنها این خشک‌کن‌ها از لحاظ ذخیره انرژی به صرفه هستند؛ بلکه از لحاظ کاهش زمان، کاهش محیط اشغال شده، افزایش کیفیت محصول، افزایش کارآیی سیستم و حفاظت از محیط‌زیست نیز سودمند هستند.


این مخترع افزود: خشک‌کن‌های خورشیدی می‌توانند در یک پروسه کامل خشک شدن وارد شوند و یا اینکه به‌عنوان سیستم کمکی در خشک‌کن‌های صنعتی مورد استفاده قرار بگیرند و به این‌گونه  انرژی کل مورد نیاز را کاهش می‌دهند.


بحرینی خاطرنشان کرد: مواد تغییر فازدهنده یا PCM در این طرح با کسب انرژی خورشیدی  تغییر فاز می‌دهند و در طول شب دوباره با یک تغییر فاز دیگر، حرارت خورشیدی را در اختیار ما قرار داده که ما از این حرارت در خشک کردن میوه استفاده کردیم.


دانشجوی پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی بردسیر تصریح کرد: در این طرح به‌منظور بالابردن راندمان خشک‌کن خورشیدی و کاهش زمان خشک شدن محصولات از نانوسیال استفاده شده است.


وی با تأکید بر اینکه در این طرح از نانو‌سیال به‌عنوان سوسپانسیونی حاوی ذرات نانو استفاده شده به آنا گفت: این سیال، ظرفیت خوبی در فرآیندهای انتقال حرارت داشته که برای ذخیره‌سازی انرژی خورشید و استفاده از آن در زمان نبود تابش خورشید استفاده می‌شود.


بحرینی با بیان اینکه این طرح مرحله آزمایشی قرار دارد، افزود: ان‌شاالله در آینده و در تمام دنیا و  همه کارخانه‌های میوه خشک‌کن از این سیستم استفاده خواهد شد.


دانشجوی پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی بردسیر خاطرنشان کرد: درصدد هستیم در آینده دستگاه‌های دیگری به غیر از خشک‌کن به این سیستم متصل کنیم.


مخترع جوان، خواستار حمایت بخش دولتی و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای کمک به تولید انبوه این طرح شد و افزود: حمایت‌های دولت از ایده‌های جدید و فناورانه می‌تواند کمک قابل توجهی به رشد کشور کند.


وی از استقبال کشورهای خارجی از این طرح خبر داد و گفت: دوست دارم این افتخار را به نام ایران ثبت کنم.


انتهای پیام/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب