دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

نوآم چامسکی: با آمریکای خطرناکی مواجه هستیم

پروفسور نوآم چامسکی با اشاره به اینکه در حال حاضر با امریکای خطرناکی مواجه هستیم گفت: اروپا تمایل ندارد به منظور مقابله با تحریمهای ایران جلوی امریکا بایستد.
کد خبر : 307354

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، اتحادیه اروپا تلاش می‌کند توافق هسته‌ای با ایران را نجات دهد. حال آنکه در برابر تحریم‌های آمریکا، دامنه عملکرد این اتحادیه بسیار محدود است.


قانونی که اتحادیه اروپا برای مقابله با تحریم‌های آمریکا پیش‌بینی کرده نسخه‌ جدیدی است از قانونی به نام "Blocking Statute" که اتحادیه اروپا سال ۱۹۹۶ در برابر تحریم‌های کوبا توسط آمریکا تصویب کرده بود.


در سال ۱۹۹۶ نیز آمریکا سیاست تحریمی خود را علیه کوبا برخلاف میل و بدون همراهی اروپا وضع کرده بود. اروپا با وضع آن قانون، در برابر سیاست آمریکا مقاومت کرد. در آن زمان، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا، بیل کلینتون ناگزیر به عقب‌نشینی شد و شرکت‌های اروپایی را از مجازات معاف کرد. از آن زمان البته مدت زیادی می‌گذرد و این بار موضوع بر سر بیل کلینتون نیست، بلکه سر نخ ماجرا دست دونالد ترامپ است.


این پرسش مطرح است آیا اروپا قادر خواهد بود مقابل تحریم‌های آمریکا علیه ایران موضعی قدرتمند اتخاذ کند و آیا قوانین مسدودساز اروپا برای حمایت از شرکت‌های اروپایی مقابل تحریم‌های آمریکا علیه ایران کارا خواهد بود؟


در این خصوص گفتگویی با پروفسور «نوآم چامسکی» نظریه‌پرداز برجسته آمریکایی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌آید. چامسکی استاد دانشگاه MIT آمریکا و بنیانگذار زبان‌شناسی مدرن است.


*برخی معتقد هستند قانونی که اتحادیه اروپا برای مقابله با تحریم‌های آمریکا پیش‌بینی کرده، در عمل تأثیری بر تحریم‌ها و کاستن فشار ناشی از آن‌ها ندارد و این قانون نسخه جدیدی از قانون "Blocking Statute" است که اتحادیه اروپا سال ۱۹۹۶ در برابر تحریم‌های کوبا توسط آمریکا تصویب کرده بود. کارایی این قانون را در جهت حمایت از ایران در مقابل تحریم‌های آمریکا تا چه اندازه می‌دانید؟


این قانون می‌تواند کارآمد و مؤثر باشد اگر اروپا تمایلی برای به کار بستن آن داشته باشد.


باید به این نکته توجه داشت که در حال حاضر با امریکای خطرناکی مواجه هستیم. از اینرو حمایت جدی از ایران مقابل امریکا برای اروپا به معنای تقابل مستقیم و مواجهه با آمریکایی است که در حال حاضر هم خیلی خطرناک است.


البته اروپا تمایلی برای دنبال کردن این موضوع و قرار دادن خود مقابل آمریکا ندارد. به عبارت دیگر اروپا تمایل ندارد به منظور مقابله با تحریم‌های ایران جلوی آمریکا بایستد.


*درسال ۱۹۹۶ نیز آمریکا سیاست تحریمی خود را علیه کوبا برخلاف میل و بدون همراهی اروپا وضع کرده بود. اروپا با وضع آن قانون، در برابر سیاست آمریکا مقاومت کرد. آیا در حال حاضر نیز اروپا قادر هست مقابل آمریکا چنین مقاومتی داشته باشد؟


این موضوع کاملاً واضح و مشخص نیست که اروپا در عمل تحریم کوبا را نپذیرفت؛ هر آنچه اروپایی گفتند فقط در لفظ و کلام بود.


باز تأکید می‌کنم که اروپا قادر هست مقابل تحریم‌های آمریکا علیه ایران از تهران حمایت کند اما احتمالاً تمایلی به این کار ندارد.


*آزادی عملکرد و انتخاب شرکت‌ها در شمار حقوق بنیادینی است که اتحادیه اروپا نیز تمایلی به محدود کردن این حقوق ندارد. با این وجود اتحادیه اروپا چگونه قادر خواهد بود این شرکت‌ها را ملزم به همکاری با ایران کند؟ آیا اساساً اتحادیه اروپا می‌تواند چنین مکانیسمی را ایجاد و شرکت‌های اروپایی را ملزم به همکاری با ایران کند؟


احتمالاً اروپا نمی‌تواند چنین مکانیسمی را ایجاد کند. اما در شرایط کنونی بعید نیست این اتفاق بیفتد.


منبع: مهر


انتهای پیام/4028


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب