دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 مرداد 1397 - 06:58
آنا به بهانه روز خبرنگار گزارش می‌دهد؛

امام خمینی (ره): دستگاه‌های خبری از اسلام و مصالح کشور منحرف نشوند

اهمیت مسئله رسانه به نحو بسیار روشنی در وصیت نامه بنیانگذار جمهوری اسلامی مورد بررسی واقع شده است، به طوری که یکی از مسائل مهم مطرح شده در وصیت‌نامه سیاسی - عبادی امام خمینی(ره) نیز مسئله اهمیت رسانه‌ها در عصر حاضر است.
کد خبر : 302171

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، 17 مرداد هر سال به نام «روز خبرنگار» به ثبت رسیده است. روزی که خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، شهید محمود صارمی، در افغانستان توسط تروریست‌های طالبان در سال 1377 به شهادت رسید. اصحاب رسانه معمولاً کارشان آگاهی بخشی عمومی است، هرچند همیشه از طرف قدرتمداران با موانعی روبه‌رو هستند.


با بررسی بیانات امام خمینی(ره) در زمینه رسانه، به این نتیجه می‌رسیم که ایشان معتقد بودند در جمهوری اسلامی باید اخبار کشور برای عموم مردم که مَحرم راز انقلاب و کشور هستند، صادقانه بازگو شود و واقعیات، همانطور که هست به مردم منعکس گردد؛ با رعایت کامل صدق خبری. این صداقت و راستی خبرها شامل مصاحبه هایی که با مردم و اقشار مختلف صورت می‌گیرد نیز می‌شود. در اصل، مصاحبه‌ها با مردم نباید حالت اقرارگیری از مردم باشد.


به همین بهانه به طور مختصر به دیدگاه بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی درباره خبر و مطبوعات می‌پردازیم.


مطبوعات باید مسیر ملت را روشن کند


مطبوعات و کلیه نشریاتی که در یک کشوری هست به خدمت ملت باید باشد. برای یک ملتی باید آموزنده باشد. مسیر ملت را باید روشن کند نه اینکه بر خلاف مسیر ملت عمل بکند. هر جا و هر روزنامه‌ای هر مطبوعاتی و هر چه که از این رسانه‌های به اصطلاح تبلیغاتی هست، همه اینها باید مسیرشان همان مسیر ملت باشد و تخلف از این نکنند. این، هم بر صلاح خودشان است، هم بر صلاح کشور است و هم موافق با قوانین موضوعه در یک کشور. (صحیفه امام؛ جلد 7، ص537)


اخبار باید به صورتی باشد که برای مردم مفید باشد


اینکه بگویند من هر روز به کى، چى گفتم، این تکرارى است. آخر هر روز من یک مسئله‌اى را مى‌گویم و هى تکرار مى‌کنند که فلانى چه گفت. این چه فایده‌اى دارد؟ اما در هر گوشه کشور اگر اتفاقى افتاده باشد، این خبر است و اخبار را براى مردم گفتن مفید است. باید با اخبار مردم را تعلیم کرد و باید اخبار به صورتى باشد که مفید باشد، باید کارى شده باشد تا اخبار باشد. من میل ندارم رادیو هر وقت باز مى شود اسم من باشد، مدت‌هاست که از این جهت متنفرم، این کار غلطى است، به اندازه متعارف نسبت به همه خوب است، زیادى‌اش مضر است، این به ضرر مطبوعات است و مطبوعات را سبک مى‌کند. اشخاص، شخصیت‌هایشان با خودشان است، این طور نیست که اگر اسمشان زیاد یا کم مطرح گردد، شخصیتشان زیاد یا کم شود. در ایران هر کس معلوم است چه جورى است. بنابر این، آنچه راجع به خودم مى‌گویم این است که اگر قرار است عکس مرا بگذارید، به جاى آن، عکس یک رعیت را بگذارید و زیرش بنویسید این رعیت چه کار مهمى کرده است. مردم وقتى مى‌خوانند استفاده کنند، احساس کنند مطلبى است. (صحیفه امام، ج 19، ص 362)


نقش رسانه‏‌ها در معرفی اسلام واقعی


ما که می‏‌گوییم اسلام را ما می‌خواهیم صادر کنیم معنایش این نیست که ما سوار طیاره بشویم و بریزیم به ممالک دیگر. یک همچو چیزی نه ما گفتیم و نه ما می‏‌توانیم. اما آن که ما می‏‌توانیم این است که می‏‌توانیم به وسیله دستگاه‏‌هایی که داریم، به وسیله همین صداوسیما، به وسیله مطبوعات، به وسیله گروه‏‌هایی که در خارج می‏‌روند، اسلام را آن طوری که هست معرفی کنیم. اگر آن طوری که هست معرفی بشود، مورد قبول همه خواهد شد. بشر فطرتش یک فطرت سالم است، اگر یک چیزی را القا بکنند، روی فطرت سالم خودش قبول می‏‌کند و قدرتمندها از همین معنا می‏‌ترسند. بنابراین ما یک وظیفه بسیار بزرگ بر عهده داریم. نه ما تنها، همه مسلمان‏ها و نه شما تنها، همه قشرهایی که در ایران و در خارج ایران هستند و متعهد به اسلام هستند، وظیفه بزرگی داریم و آن این که اسلام را آن طوری که هست، آن طوری که خدای تبارک و تعالی فرموده است، آن طوری که در روایات و در قرآن ما هست، آن طور به مردم ارائه بدهیم و به دنیا ارائه بدهیم و همین خودش از هزارها توپ و تانک بیشتر می‏‌تواند مؤثر باشد. آن چیزی که با ارشاد حاصل بشود، قلب مردم را بر می‏‌گرداند و این کار، این هنر از اسلام می‏‌آید و این هنر از احکام اسلام می‏‌آید، نه با یک توپ و تانک بخواهد کار بکند، او نمی‏‌تواند کاری بکند و شما می‏‌بینید که با این که قدرت‏‌های بزرگ دارای آن قدرت‌‏ها هستند هر روز در دنیا دارند شکست می‌خورند


پابرهنه‌ها به رادیو و تلویزیون حق دارند


واقع آن است که آن قدر که پابرهنه‌ها به رادیو تلویزیون حق دارند، ما نداریم. این یک واقعیت است و تعارف نیست. واقعیت این است که آنها این نظام را درست کرده‌اند و این نهضت را به وجود آوردند. همین جمعیت هستند که پیروزی‌ها را به دست آوردند، از قشر بالا کسى در این مسئله حقى ندارد. البته ما هم در اصل مطلب شرکت داشته‌ایم، اما حق با آنهاست.» (صحیفه امام، ج 19، ص 346)


مطبوعات و رسانه‏‌ها مربی جامعه


اگر مطبوعات متحول بشود به یک مراکزی که بخواهند تقوا را در جامعه منتشر کنند، وقتی جوان‏‌ها و بچه‏‌های تازه‏‌رس ما وارد می‏‌شوند در میدان فعالیت اجتماعی، بروند دنبال روزنامه، روزنامه مربی باشد، گوش کنند به رادیو، رادیو مربی باشد، نگاه کنند به تلویزیون، تلویزیون مربی باشد، نگاه کنند به مجلات، مجلات، مجلاتی باشد که تربیت بکند، این جوان وقتی که به هر جا توجه کرد، دید که گوش و چشمش پر شده از تربیت، این‏طور بار می‏‌آید.


مهم راستگویی در خبرگزاری‌هاست


آنچه در خبرگزارى‌ها مهم است کیفیت آن است؛ زیرا هر کدام که به راستى و راستگویى نزدیکتر باشند، شوق انسان را به گوش دادن بیشتر مى‌کنند. در جمهورى اسلامى، باید صادقانه تمامى اخبار براى مردم بازگو شود.» (صحیفه امام، جلد 17، ص 13)


مسئولیت مطبوعات در هدایت جوانان


باید جوان‏‌های ما، نسل فعلی، نسل آینده را تربیت کنند. باید مجله راه بیندازید که وقتی جوان‏‌ها باز می‏‌کنند شکل و صورت و عکس‏‌های مجله و تیترهای مجله طوری باشد مقابل آن که پنجاه سال ما را به نابودی کشید. شما باید جبران آن خرابی پنجاه سال را بکنید. پنجاه سال جامعه ما هر مجله‏‌ای را باز کردند و یا گوش به رادیو و تلویزیون دادند همه انحرافی بود. همه برای این بود که از جوان‏‌ها مبادا جوان صحیحی ساخته شود، که خداوند به داد شما رسید و مسایل جهش پیدا کرد. این‏ها دنبال این هستند که انقلاب را برگردانند به جای اولش. هر کس مجله می‏‌خواهد بنویسد باید مجهز باشد که این نسل آینده را تربیت کند. برای نسل آینده فکری بکنید. اسلام همه نسل‏‌ها را مکلف می‏‌داند. پیغمبر اسلام مکلف بودند برای همه نسل‌‏ها. همچنین ما مکلفیم که برای نسل‌‏های آینده کار کنیم. باید تربیت ما از اولاد، در خانه و دبستان و دبیرستان‏‌ها باشد.


اگر مطلبی از مردم در روزنامه‌ها آمد، روزنامه آبرو پیدا می‌کند


روزنامه‌ها مال طبقه سوم است، مال طبقه اول نیست و این هم نیست که همه‌اش مال حکومت باشد و از چیزهاى حکومتى بنویسید. این صحیح نیست. به نظر من روزنامه‌ها براى همه مردم است و همه مردم در آن حق دارند و مى‌شود گفت که گاهى جاى دیگران غصب می‌شود. اگر مطلبى از این طبقه‌ها در روزنامه‌ها آمد، روزنامه‌ها آبروى خوبى پیدا مى‌کنند.» (صحیفه امام جلد 19، ص 363)


انتهای پیام/4071/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب