ترامپ گلوی جهان را میفشارد
گروه بینالملل خبرگزاری آنا_محسن صالحیخواه؛ ساختار سیاسی جهانی که امروز میشناسیم و در آن زندگی میکنیم، به دوران بعد از جنگ جهانی دوم برمیگردد. به تعبیر تحلیلگر شبکه CNN آمریکا، جهان امروز از خاکستر جنگ جهانی دوم ساخته شدهاست. این شبکه آمریکایی در گزارشی به این موضوع پرداخته است که جهان به دهه پر آشوب 1930 و پیش از جنگ جهانی دوم بر میگردد.
دوران سازمانهای بینالمللی
بسیاری از ساختارهای سیاسی بنیادین جهان که امروز هر کدام به نحوی در اداره دنیا سهیم هستند، به فواصل کوتاهی بعد از پایان جنگ جهانی دوم پایهگذاری شدند؛ مثل صندوق بینالمللی پول (IMF)، سازمان تجارت جهانی (WTO)، پیمان آتلانتیک شمالی (NATO)، آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA)، بانک جهانی (World Bank) و در راس همه آنان سازمان ملل متحد(UN).
شرایط جهان در میانه قرن بیستم و مذاکرات و جنگهایی که منجر به تشکیل این ساختارها شدند موضوع گزارش ما نیست. هر کدام از سازمانهایی که نام بردیم یا آنهایی که ذکر نکردیم، قصه مختص به خودشان را دارند و فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشتهاند. بسیاری از ساختارهای بینالمللی از خاکستر نهادهایی به وجود آمدند که بعد از جنگ جهانی اول پایهگذاری شدند مثل سازمان ملل متحد که بر خرابههای جامعه ملل ساخته شد. این گزارش به مرور وقایعی میپردازد که برخی پایههای دنیایی که ابرقدرتها بعد از پایان جنگ دوم جهانی در زمین کاشتند را به شدت لرزاند.
طوفانی به نام ترامپ
تیم لیستر (Tim Lister) تحلیلگر شبکه CNN آمریکا بیست و دوم جولای در یادداشت منتشر شده در وبسایت این شبکه، ترامپ و سیاستهای اتخاذ شده توسط وی را یکی از عوامل به هم خوردن نظم جهانی قلمداد کرد.
به تعبیر لیستر، رئیس جمهور آمریکا مانند طوفانی به اروپا وارد شد؛ در سخنرانیها و نشستهای خبری با مقامات بلندپایه بسیاری از اساسهای اتحاد غرب را زیر سوال برد، تقریبا همه رهبران جهان غرب را در نشست ناتو در بروکسل از دم تیغ انتقاد گذراند، بریتانیا و آلمان را به خاطر ضعفشان در بحث مهاجران زیر ضرباتش گرفت اما از ترزا می و بریگزیت حمایت کرد. پیش از سفر به بلژیک شمشیر را برای اروپاییها که ستون فقرات پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هستند از رو بست و گفت چرا کشورش موظف است برای دفاع از متحدانش در ناتو هزینه کند. شاید رئیسجمهور آمریکا آخرین ضربهاش را در پایتخت فنلاند در جریان دیدار با ولادیمیر پوتین زد و اظهاراتی که بعد از این دیدار داشت. پوتین و ترامپ در حالی در هلسینکی دیدار کردند که آژانسهای اطلاعاتی آمریکا هنوز مشغول تحقیقات گسترده روی پرونده دخالت روسها در انتخابات سال 2016 ریاستجمهوری این کشور هستند. این وقایع را بگذارید کنار این اظهار نظر ترامپ پس از دیدار با پوتین: «مذاکره کردن با پوتین آسانتر از توافق کردن با متحدان است.»
اظهارات رئیسجمهور آمریکا خشم بسیاری از مقامات کنونی و پیشین اروپایی را برانگیخت. تحکم دونالد ترامپ به سران کشورهای عضو ناتو برای افزایش بودجه نظامیشان باعث آزرده خاطر شدن آنان به خصوص اروپاییها شد. در واقع بحث افزایش بودجه دفاعی موضوع غریبی نبود اما شیوه ترامپ در بیان این موضوع که باید در جلسات مطرح میشد، او را نزد متحدان اروپایی غیرقابل پیشبینیتر کرد. مطالبی که معمولا پشت درهای بسته و در جلسات مذاکره مطرح میشود، در منطق دونالد ترامپ جایش در توئیتر است.
جنگ تجاری و نژادپرستی
پرسش اصلی نویسنده تحلیل مذکور در CNN این است که چگونه جنگهای تجاری و نژادپرستی دارد نظم جهان بعد از جنگ جهانی دوم را به چالش میکشد؟ آنها معتقدند ترامپ و سیاستهایش در برابر روسیه و توافقهای جهانی مثل برجام و توافقنامه آب و هوایی پاریس آنچه در این 69 سال در جهان ساختهاند را به نابودی میکشاند. اینکه ترامپ در حال نابود کردن چهره آمریکا در جهان است. این کشور را در برابر دشمنانش کوچک و در برابر متحدانش بیثبات و غیرقابل پیشبینی جلوه میدهد.
"جو بایدن" معاون اول ریاستجمهوری در دوران باراک اوباما درباره دیدار پوتین گفته است که ترامپ یا آگاهانه یا از روی نادانی طبق چیزی که پوتین میخواست در جلسات دیدار رفتار کرد. یعنی بر خلاف آن چیزی که نظم دنیای لیبرال غرب بر آن استوار شده و طی سالهای بعد از جنگ جهانی دوم برای حفظ آن در برابر اتحاد شوروی قد علم کرده بود.
ترامپ از وقتی که به قدرت رسید راه متفاوتی از رئیسجمهورهای پیشین آمریکا در پیش گرفت. به عنوان دومین تولیدکننده گازهای گلخانهای در جهان پس از چین، رئیسجمهور ترامپ بدون هیچ ملاحظهای از توافق آب و هوایی پاریس خارج شد و همین چند هفته قبل اعلام کرد در ماه نوامبر آتی از برجام خارج میشود. جنگ اقتصادی را با نزدیکترین متحدان و قویترین دشمنانش آغاز کرد. نشست G7 در کانادا را با بیانیه و توئیتهایش بهم ریخت. مقابل امپراتور ژاپن تعظیم نکرد. دولتش یکی یکی ارکان و شوراهای سازمان ملل را به خاطر رژیم صهیونیستی ترک میکنند و نظم بینالمللی را به سخره میگیرند.
آخرین شاهکار ترامپ قفسی بود که برای مهاجرین غیرقانونی آمریکای لاتین ساخته شد و بچههای کوچکی که به امید یک زندگی بهتر همراه مادر و پدرشان برای تحقق رویای آمریکایی به سمت این کشور آمدند اما سهمشان جدایی از والدینشان بود.
میگویند اوضاع نژادپرستی که آمریکا امروز سردمدار آن شده، و بیکاری و فقر اقتصادی در جهان به خصوص اروپا باعث شد که در اواخر دهه 1930 میلادی فاشیستها در اروپا به خصوص آلمان و ایتالیا قدرت بگیرند. حال میگویند شاید اقدامات ترامپ در دوران ریاستجمهوریاش که همراه است با برهم زدن قواعد بینالمللی، زیر پا گذاشتن متحدین و به راه انداختن جنگهای تجاری با چین و کانادا و اروپا جهان را به سمتی میبرد که اول تمدن غرب را به زوال بکشاند بعد جهان را با یک بحران اقتصادی و هرج و مرج همیشگی روبرو سازد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/