رابطه متوازن ایران در عرصه بینالملل و کم کردن فشار تحریم دو پیام مهم سفر دکتر ولایتی به روسیه است
گروه بین الملل خبرگزاری آنا، نماینده دیپلماتیک ایران چند روز پیش عازم مسکو شد تا حامل دو پیام از جانب مقام معظم رهبری و حسن روحانی رئیس جمهوری ایران برای ولادیمیر پوتین باشد، اتفاقی که باب تحلیلهای مختلفی را در میان کارشناسان این حوزه باز کرده است.
همزمانی دیدار علی اکبر ولایتی با رئیس جمهور روسیه و دیدار پوتین با نتانیاهو و از سوی دیگر سفر دونالد ترامپ به فلاند برای دیدار و گفتوگو با همتای روس خود، گمان این امر را زنده کرد که محور مقاومت در سوریه و حرف و حدیثهای برجامی و تحریمهای یکجانبه برای ایران محور اصلی گفتوگوهای شخص اول روسیه و فرستاده ویژه ایران باشد.
علیرضا شیخ عطار سفیر سابق ایران در آلمان در گفتوگو با خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا با اشاره به سفر اخیر دکتر ولایتی به روسیه و دیدار و گفتوگو و تحویل پیام مقامات ایران به رئیس جمهور روسیه اظهار کرد: کشورهایی که میخواهند به عنوان بازیگر موثر و مستقل در صحنه بینالملل حضور داشته باشند بی تردید به دنبال موازنه ارتباطات خودشان با دیگر کشورهای تاثیر گذار بزرگ و کوچک هستند .
وی با بیان اینکه روسیه کشوری مهم و موثر در صحنه بین المللی است، افزود: این کشور پس از فروپاشی نظام دو قطبی شوروی سابق تا سالیان سال منفعل بود زیرا بر این باور بود که میتواند به ایدهآل مردم خودش که همان رفاه است دست پیدا کند که البته این اتفاق نیافتاد.
شیخ عطار در ادامه تاکید کرد: آگاهی یافتن بازیگران سیاسی روسیه و وضوح برخی شرایط باعث شد روسیه زیر نفوذ غرب نرود و آقای پوتین هم بر اساس همین آگاهی و بازیابی فکری در روسیه روی کار آمد. در چند سال اخیر، روسیه به یک بازیگر موثر تبدیل شده هر چند از نظر اقتصادی به اندازه آمریکا و چین نیست اما تاثیرگذاری آن بر سیاست جهان خیلی بالا است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک بازیگر تاثیرگذار منطقهای و حتی در مواردی فراتر از منطقه خود، باید بتواند با برقراری توازن بین روابط با دیگر بازیگران، بر تاثیر گذاری خود بیافزاید. بنابراین ارتباطات ما با روسیه و گسترش آن در کل حائز اهمیت است.
سفیر سابق ایران در آلمان، روسیه را به عنوان یکی از امضا کنندگان برجام و یک قدرت سیاسی و اقتصادی حائز اهمیت دانست و تصریح کرد: در ایام اخیر مخصوصا پس از خروج غیرقانونی ترامپ از برجام و متعاقب آن اعمال تحریمهای مجدد بر جمهوری اسلامی ایران با تحریک و پیشرانی آمریکا طبعآ حضور روسیه و تثبیت و گسترش روابط تهران و مسکو مهم و موثر خواهد بود که در سفر آقای ولایتی به روسیه این مسائل مورد بحث قرار گرفت.
وی تاکید کرد: امکان گسترش مراودات اقتصادی با روسیه در جهت جبران کمبودهای احتمالی که در آینده ممکن است به دلیل تحریکهای آمریکا رخ دهد، مهم است. زیرا روسیه به نسبت دیگر کشورها سعی میکند تاثیر پذیری کمتری در برابر فشارهای آمریکا به ایران از خود نشان دهد. این کشور به خاطر سیاستهایی که در حوزه اوراسیا ، اوکراین و اروپا دارد، مورد غضب آمریکا و برخی متحدین آنهاست که این غضب را در شکل برخی تحریمها علیه روسیه از خود بروز میدهند.
سفیر سابق ایران در آلمان عمدی بودن همزمانی سفر نتانیاهو به روسیه و یا سفر پوتین و ترامپ به فنلاند را بعید دانست و گفت: احتمال اینکه دیدار رئیس جمهور روسیه و آمریکا و پیش از آن دیدار پوتین و نتانیاهو از قبل برنامه ریزی شده باشد، وجود ندارد ولی از این همزمانی میتوان حسن استفاده را کرد. چون اولا پیام مقاومت ایران به این دو دشمن منتقل میشود، ثانیا شایعاتی که رژیم صهیونیستی به آن دامن میزند، مبنی بر اینکه روسیه در مورد نقش ایران در منطقه نظراتش را به رژیم صهیونیستی و آمریکا نزدیک میکند، تکذیب میشود، ثالثآ پیام ایران به ترامپ مبنی بر اینکه او آب در هاون میکوبد و اینکه با این فشارها ایران تسلیم نمیشود، به خوبی منتقل خواهد شد.
شیخعطار در واکنش به انتشار برخی اخبار مبنی بر تلاش رژیم صهیونیستی برای اخراج ایران از سوریه گفت: رژیم صهیونیستی کوچکتر از آن است که بتواند ایران را از سوریه اخراج کند. زیرا حضور ایران در سوریه بنا بر دعوت دولت قانونی آن کشور است و اتفاقا این حضور میتواند مقابل اخلالهای رژیم صهیونیستی را در آرامش منطقه بگیرد.
سفیرسابق ایران در آلمان خاطرنشان کرد: شایعه خارج کردن ایران از منطقه سوریه را هم خود صهیونیستها دامن میزنند، آنها به خاطر روابطشان با روسیه تظاهر میکنند که آنقدر بر روسیه تاثیرگذار هستند که بتواند نقش ایران را کم کنند. ایران نه به دعوت آمریکا در سوریه حضور دارد نه به دعوت روسیه و سایر کشورها ، قطعا به دعوت رسمی رئیس جمهور سوریه و بنا بر منافع مشترک ایران و سوریه در آنجا حاضر هستیم.
شیخعطار در پایان با بیان اینکه تا وقتی منافع مشترک بین تهران و دمشق وجود دارد و این اراده در دولت سوریه برای حضور ایران با عناوین مختلفی چون مستشاری، نظامی، اقتصادی و غیره حاکم است ایران در سوریه حضور خواهد داشت، گفت: روسیه هم در بسیاری از موارد منافع و سیاستهای مشابهی در سوریه با ایران دارد بنابراین منطق سیاسی ایجاب میکند که تا زمانی که این منافع مشترک وجود خواهد داشت، روسیه از حضور ایران در منطقه استقبال کند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/