روایت مسجد جامعی از یخ فروشی پدر تختی تا تصویری از «بروسلی» در منزل شهید تندگویان
به گزارش خبرنگار اجتماعی آنا، عصر روز جمعه احمد مسجد جامعی عضو شورای اسلامی شهر تهران، به بوستان گل محمدی، محلی که بخشی از دیوار یخچال، در آن باقی مانده بود رفت تا بازدیدی از این مکان داشته باشد.
وی در جریان این بازدید با بیان اینکه بوستان گل محمدی قسمتی از دیوار یخچال قدیم بوده است که شهرداری تهران آن را حفظ کرده، افزود: در گذشته حدود ۱۰ یخچال در محله خانیآباد وجود داشت اما این یخچالها استمرار نداشت و گرفتار آسیبهایی شده بود. ضمن اینکه در این محل پدر غلامرضا تختی هم یخ میفروخت و در زمستانی که سرما نبود پدر مرحوم تختی هم ورشکسته شد.
تختی و تندگویان میزبان تهرانگردان شدند
او سپس به منزل پدری مرحوم تختی رفت و اظهار کرد: بازدید از محله خانی آباد قدیم به این دلیل بود که شخصیتهای مهمی در آن ساکن بودند. یکی از آن شخصیتهای مشهور و مهم، غلامرضا تختی است. به هر حال منزل پدر بزرگ و پدر تختی در این محل بوده است. خانهای که با خود تختی نسبتی داشته و امروز به یک ساختمان چند طبقه تبدیل شده است.
مسجد جامعی افزود: خانه دیگری نیز در این محله وجود دارد که الان کارگاه ریسندگی است و آن هم مربوط به خاندان تختی بوده و میگفتند هنوز هم برخی از قبضهای این خانه به نام تختی میآید و قسمتی از این خانه که مربوط به خاطرات اوست حفظ شده است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران، سپس به همراه خواهر شهید تندگویان، به منزل وزیر نفت اوایل انقلاب رفت. وی پس از بازدید از این خانه، تصریح کرد: شهید تندگویان در منزل شخصی خود، همانطوری که دیدید، از عکس بروسلی داشت تا عکس مرحوم امام (ره) و نوع جاسازیهایی که شهید تندگویان در منزل داشت، با همکاری همسایههای محل برای توزیع اعلامیههای امام و توزیع رساله امام بود که برای ما شنیدنی بود که از فضای محدودی که داشتند حداکثر استفاده را میکردند.
وی ادامه داد: شهید تندگویان دری ساخته بودند که به شکلی جمع میشد که امکان تخت شدن را هم داشت و کاربریهای مختلفی را برای آن تعریف کرده بودند. یا حتی از طاقچههایی که وجود داشت، برای فعالیتهای مختلفی استفاده میکرد.
در پایان این بازدید نیز خواهر شهید تندگویان، با لحن تاثر انگیزی شعری که محمدجواد تندگویان برای یاس حیاط خانهشان میخواند را برای تهرانگردان بازخوانی کرد: «من حتی از تلاش همین یاس پیرمان که امسال هم بر فرق خود شکوفه ریخت، احساس شرم میکنم.»
شهید تندگویان در منزل شخصی خود، همانطوری که دیدید، از عکس بروسلی داشت تا عکس مرحوم امام (ره) و نوع جاسازیهایی که شهید تندگویان در منزل داشت، با همکاری همسایههای محل برای توزیع اعلامیههای امام و توزیع رساله امام بود که برای ما شنیدنی بود که از فضای محدودی که داشتند حداکثر استفاده را میکردند |
احمد مسجد جامعی سپس به مسجد قندی که بیش از یک قرن سابقه دارد و دارای معماری زیبایی است رفت. او در این بازدید عنوان کرد: مسجد قندی مربوط به حاج سید هاشم قندی است که از تاجران خوش نام مشروطیت بوده است. در تهران دو مسجد قندی داریم که یکی در خیابان فرهنگ و دیگری در این محله است اما بعد از ثبت توجه چندانی به آن نشده است.
او تصریح کرد: یکی از نکات جالبی که درباره این مسجد بیان شد، حضور غلامرضا تختی در این مسجد بود که در پشت بام آن تمرین کشتی میکرد.
زمینی که محلهای را نا امن کرده است
عضو شورای اسلامی شهر تهران، سپس در میان مردم محله خانیآباد حاضر شد و به صحبتهای آنان، گوش داد. وی در باره این گفتوگو توضیح داد: زمانی در این محل فروشگاههای آهن فروشی وجود داشت و محله از امنیت بالایی برخوردار بود. بعدها آهن فروشان را به عنوان مشاغل مزاحم جمعآوری کردند.
به گفته وی، اهالی محل میگویند که پس از جمعآوری آهنفروشان محله با رکودی در کار مواجه شده که این رکود در امنیت محل هم تاثیر منفی داشته است. این نکتهای است که ما زمانی که مشاغلی را در محلههای مختلف به عنوان مشاغل مزاحم مینامیم، باید تدابیری بیندیشیم که با جابهجایی آنها تحرکات سابق محله از بین نرود.
او ادامه داد: مهمترین مشکلی که مردم این محل داشتند، مربوط به باغچالی بود که پیش از انقلاب خریداری شده و ساکنان آن به مناطق مختلف تهران رفتهاند. اما این بخش اکنون به حال خود رها مانده است. بنا به نظر اهالی که درست هم هست، این مکان قرار بود به بورس طلا تبدیل شود و به جهاتی این اتفاق نیفتاده است.
اهالی محل میگویند که پس از جمعآوری آهنفروشان محله با رکودی در کار مواجه شده که این رکود در امنیت محل هم تاثیر منفی داشته است. این نکتهای است که ما زمانی که مشاغلی را در محلههای مختلف به عنوان مشاغل مزاحم مینامیم، باید تدابیری بیندیشیم که با جابهجایی آنها تحرکات سابق محله از بین نرود |
عضو شورای اسلامی شهر تهران، عنوان کرد: اکنون این زمین وسیع و خالی به حال خود رها شده است و باعث ایجاد مشکلاتی از جمله تجمع حیوانات موزی مثل موش و گربه و سگهای ولگرد شده است که سلامت افراد را به خطر میاندازد و فضاهای ناامنی را برای شهروندان به وجود میآورد. البته کتابخانهای در این زمین وجود دارد که در زمان وزارت من در فرهنگ و ارشاد اسلامی، راهاندازی شد. دغدغه این مردم این بود که ساماندهی در این فضا صورت گیرد اما بر اساس اطلاعاتی که دادند، معاملاتی در این زمین انجام شده است.
بیش از سه هزار نوع خرما در ایران داریم
این عضو شورای چهارم پس از بازدید از بورس خرما در محله خانی آباد و گپ و گفتی با صاحبان این صنف، اظهار کرد: تغییری در مشاغل این محل اتفاق افتاده است و آن جایگزینی صنف خرما فروشان به جای زغال فروشها بوده است. اطلاعات جالبی هم از خرما به ما دادند. اینکه ما در ایران بیش از ۳ هزار نوع خرما داریم و تنها ۱۰۰ نوع از آن عرضه میشود.
عضو شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: نکات جالبی که در اینجا مطرح شد این بود که عراق خود یکی از صادرکنندگان خرما بوده، اما امروز ایران به عراق خرما صادر میکند. مسئله دوم اینکه این خرما به کشورهای مختلف جهان نیز صادر میشود، اما آنجا فرآوری شده و به صورت انواع و اقسام محصولات آن کشورها ارائه میشود. در صورتی که میشود این کار را در کشور خودمان هم انجام دهیم. در مجموع این صنف از شرایط موجود راضی بودند.
دعای مسجد جامعی برای ورزش پهلوانی
مسجد جامعی سپس به بازارچه محلی در خیابان تختی رفت و بر ترمیم آن تاکید کرد. در این بازارچه با مغازهداری برخورد کرد که میگفت پدرش یکی از ۱۹ فرزند خانوادهای است که از یک مادر هستند و مادر این خانواده در سالهای گذشته مورد تشویق مقامات دولتی قرار گرفته است. آن هم به این دلیل که هر ۱۹ فرزند، افرادی به قاعده بودند و در آنها سستی و انحرافی وجود نداشت.
او پس از بازدید از قدیمیترین حمام این محله به نام «حمام حاج قاسم» که حدود دویست سال سابقه دارد و همچنین بازدید از مسجد «حاج قاسم فخار» که هر دو این مکانها پیش از توسعه شهرنشینی، در یک باغ بودند، به زورخانه نیرو شادی رفت.
ولی الله شجاع پوریان دیگر عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز در این بازدید مسجدجامعی را همراهی میکرد.
مسجد جامعی در جریان این بازدید گفت: در گذشته زورخانههایی در این محل وجود داشت که متاسفانه اکنون تعطیل شدهاند و امروز فقط این زورخانه که از سال ۱۳۰۵ تاسیس شده، پا بر جا مانده است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران در پایان برای ورزش پهلوانی دعا و بیان کرد: امیدوارم این ورزشهای سنتی که به نام اهل بیت گره خوردهاند، هر روز پر رونقتر و زیادتر شوند.
انتهای پیام/