بازسازی چراغ خاموش القاعده + نقشه
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ وبسایت شورای روابط خارجی (CFR) در گزارشی به بازسازی و توسعه هستههای فعالیت گروه القاعده در خاورمیانه و همینطور آسیای میانه و آسیای جنوبی پرداخته است.
در این گزارش به این موضوع اشاره شده است که هرچند گروه تروریستی داعش بیشترین مشغله فکری را برای مقامات امنیت ملی کشورهای جهان ایجاد کرده است، اما گروه تروریستی القاعده به صورت ساکت و چراغ خاموش اقدام به بازسازی خود کرده است. حتی اعلامیه تابستان سال گذشته میلادی گروه القاعده برای آزادسازی مناطقی در منطقه کشمیر حکایت از ادامه فعالیت و تثبیت حضور القاعده در نقاط کمتر مورد توجه قرار گرفته شده خاورمیانه و آسیا دارد.
این گروه همچنین در حال حضور و نفوذ قابل توجهی در سوریه، یمن و سومالی است که این حضور نشانه مهمی بر انعطافپذیری و ادامه حیات مشهورترین دشمن تروریستی ایالات متحده آمریکا است.
گرچه بازسازی و سازماندهی مجدد القاعده از سال 2011 و در جریان قیامهای مردمی موسوم به تحولات عربی آغاز شد و تحولات آن سال و سالهای بعد در کشورهای عربی باعث شد که القاعده به شکل پیگیرانه خود را احیا کند اما در آن زمان، نوعی خوشبینی بیش از حد در میان فعالان حقوق محلی و منطقهای و همچنین دولتهای غربی وجود داشت و آنان در این خیال بودند که ترکیبی از اعتراضات مردمی، نافرمانیهای مدنی و حضور پررنگ رسانههای اجتماعی در وقایع تحولات عربی، تروریسم (از نوع القاعده) را به عنوان مساله بیربط به اعتراضات و نابههنگام مطرح میکند و آرزوی دست یافتن به دموکراسی و اصلاحات اقتصادی، قطعاً پیگیری ایدههای سرکوبگرانه و خشونت را از بین برده است. با این حال، در فضایی که افراد خوشبین صرفاً تغییرات مثبت و غیر قابل برگشت را دیدند، نیروهای القاعده فرصتهای جدید و جذاب برای رشد مجدد خود را شناسایی کردند.
نویسنده CFR در گزارش خود به این موضوع اشاره میکند که از بین بردن متوالی رهبران القاعده در سالهای 2011 و 2012 که از جمله آن میتوان به اسامه بن لادن، انور العولقی (مُبلغ اصلی القاعده) و ابو یحیی اللیبی (دومین فرمانده القاعده) اشاره کرد، وزن بیشتری به پیشبینیهای خوش بینانه مبنی بر اینکه القاعده یک نیروی تروریستی خسته و فرسوده است، داد.
با این حال، اکنون به نظر میرسد که القاعده یکی از نیروهای منطقهای فعالی است که بیش از بقیه گروهها، از ناآرامیها و جنجالهای سالهای تحولات عربی بهرهمند شده است. هفت سال بعد ایمن الظواهری رهبر فعلی القاعده، به عنوان یک رهبر مقتدر با دید استراتژیک و قدرت اجرای سیستماتیک طرحها ظاهر شد.
گزارش این نهاد سیاسی امنیتی به این موضوع نیز اشاره میکند که اکنون نیروهای وفادار به القاعده و وابستگان آن، با وجود دهها هزار نفر نیرو با توانایی شکستن ثبات محلی و منطقهای در نقاط مختلف و نیز حمله به دشمنان از قبل اعلام شده خود در خاورمیانه، آفریقا، آسیای جنوب شرقی، اروپا و روسیه در سراسر منطقه حضور دارند و از شمال غرب آفریقا تا جنوب شرقی آسیا، القاعده در غالب یک گروه تروریستی جهانی با بیش از دو دهه سابقه به فعالیت خود ادامه میدهد.
آنها در حال حاضر تنها در سوریه دارای بیش از بیست هزار نیروی جنگی هستند و در یمن بیش از چهار هزار نفر و حدود 7 هزار نفر هم در سومالی نیروی همپیمان این گروه تروریستی حضور دارد.
همچنین یادداشت شورای روابط خارجی با ارائه نقشه زیر باز هم بر توسعه و گسترش نیروهای القاعده در کشورهای مختلف، برخلاف شکستهای گروه تروریستی داعش، تاکید میکند:
در پایان نویسنده گزارش CFR به این یک نکته اشاره کرده است که باید به خاطر داشت که القاعده به سرعت احیا میشود و نیروهای خود را برای ادامه جنگ علیه ایالات متحده آمریکا سامان میبخشد. موضوعی که آنها بیست و دو سال پیش اعلام کردند.
انتهای پیام/