دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 بهمن 1396 - 09:41
رئیس کارگروه ملی مقابله با گرد و غبار در گفت‌وگو با آنا:

بودجه مقابله با ریزگردهای خوزستان حذف نمی‌شود/ جزئیات احداث کانال انتقال آب کارون به مناطق بحرانی

رئیس کارگروه ملی مقابله با گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه بودجه گردو خاک خوزستان حذف نمی‌شود، افزود: کانالی به طول 44 کیلومتر برای انتقال آب به مناطق بحرانی  احداث شده که این کانال وظیفه تامین رطوبت زمین و آب‌رسانی به نهال‌کاری‌های صورت گرفته را برای جلوگیری از گردوغبار برعهده دارد.
کد خبر : 254134

علی محمد طهماسبی بیرگانی، رئیس کارگروه ملی مقابله با گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌و‌گو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا در مورد بروز پدیده گرد و غبار که در روزهای اخیر هموطنان استان خوزستان و چند استان دیگر را گرفتار کرده، اظهار کرد: در طول یک سال اخیر برخی اقدامات مقابله‌ای با پدیده گرد و غبار در کشور صورت گرفته است از جمله نهال کاری در 5هزار هکتار از اراضی استان خوزستان و با توجه به اعتباراتی که دولت برای این مساله در نظر گرفته بود و از سوی وزارت جهاد کشاورزی کانالی به طول 44 کیلومتر احداث شده که کار عظیم آبی و خاکی بوده که هنوز تخصیص آب آن در دست بررسی و چانه‌زنی با وزارت نیرو است.


مالچ پاشی و نهال‌کاری راهکار مقابله با منبع ریزگردها


وی افزود: امسال نیز باتوجه به اعتبار ویژه دولت که از صندوق توسعه ملی در نظر گرفته دستگاه‌های اجرایی وظایف مختلفی را بر عهده گرفتندکه عمده‌ترین اقدامات اجرایی امسال مالچ پاشی به همراه نهال کاری برای حدود 16هزار هکتاردر نواحی غربی استان خوزستان است.


طهماسبی ادامه داد: تاکنون در منطقه جنوب و جنوب شرق اهواز حدود 10 هزار هکتار نهال کاری پیش بینی شده است که این عملیات هم اکنون نیز در حال اجراست، همچنین 27 هزار هکتار عملیات قرق برای مناطقی که پوشش نسبی دارند در نظر گرفته شده است تا در این مناطق چرای دام و تردد صورت نگیرد و بروز گرد و خاک در آن مناطق تشدید نشود. این عملیات برای امسال تعریف شده بود و در حال اجرا است.


این مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: 12هزار و 500 هکتار هم عملیات مدیریت چراگاهی است که تردد دامداران مدیریت شود تا در این مناطق تردد و چرای دام نکند؛ زیرا وقتی دام از این مناطق عبور می‌کند پوشش گیاهی منطقه به هم ریخته می‌شود. همچنین در حال طراحی کانال‌های فرعی در منطقه خوزستان هستیم که هدف از احداث این کانال تخصیص آب و رساندن آب کارون به مناطق نیازمند آب از جمله هورا( هورالعظیم، هورالهویزه) و تالاب‌های منطقه که منشا گرد و غبار روزهای اخیر هستند و در واقع آّب رسانی کند تا حجم عظیم نهال کاری امسال را آبیاری کنند.


رئیس کارگروه ملی مقابله با گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست اعتبار گذاشتن این دولت برای گرد و غبار را بی سابقه دانست و گفت: امسال فقط 100 میلیون دلار از صندوق توسعه ملی اختصاص دادند و برخی کارهای نرم افزاری مانند شناخت مناطق، شیمی عناصر و آلودگی هایی که ایجاد می کنند و اتفاقاتی که روی زمین رخ می دهد، شناخت جریانات جوی،‌ تعویض و نوسازی شبکه برق منطقه، تجهیز و استانداردسازی ایستگاه‌های هواشناسی نیز از دیگر اقدامات صورت گرفته در این بخش بوده است.


توسعه ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا


طهماسبی ادامه داد:‌ تجهیز و توسعه و به روز رسانی ایستگاه‌های سنجش آلودگی‌ هوا با محوریت ذرات معلق کوچیکتر از دو و نیم میکرون نیز در دستور کار بوده که بیشتر تمرکز روی توسعه ایستگاه‌ها برای پیش بینی سریع‌تر و تعیین غلظت برای اینکه بتوانیم راهبردی بهتر و به موقع را به اطلاع مردم برسانیم.


وی تاکید کرد: برای سازمان حفاظت محیط زیست شناخت منشا‌ء‌های داخلی از جمله خوزستان که منشاء داخلی شناسایی شده از اهمیت بسیاری بالایی برخوردار است و یکی از اصلی‌ترین برنامه‌هایی که من امسال در دستور کار دارم این است که پرونده شناخت منشاء داخلی گرد و غبار را به سرانجام برسانم.


رئیس کارگروه ملی مقابله با گرد و غبار سازمان حفاظت محیط زیست در مورد مقایسه کاهش میزان گرد و غبار امسال نسبت به سال گذشته نیز گفت: این کار به این سرعت و با این دقت امکانپذیر نیست زیرا در کانون‌های شناسایی شده در جنوب و جنوب شرق اهواز هنوز عملیات به پایان نرسیده و باید دو سه سالی از اجرای عملیات بگذرد تا بتوان میزان موفقیت اقدامات پیشگیری را ارزیابی کرد.البته تاثیر گذاری نهال کاری هم اکنون هم قابل رویت است زیرا گرد و خاک بسیاری پشت نهال‌های کاشته شده قابل رویت است. بنابراین تا این عملیات بتواند به طور کامل تثبیت شود و از بروز گرد و خاک به طور کامل جلوگیری کند بین سه تا 5 سال زمان نیاز است.


وی یادآور شد: مشکل اصلی ما در مناطق جنوبی و جنوب شرقی کشور عدم رطوبت هوا است زیرا قبلا به صورت سیلابی این منطقه مرطوب می شد و شاهد بارش باران در این مناطق بودیم اما مدیریت نامناسب منابع آب دراین موضوع نقش داشته و 10 سال طول کشیده تا به این وضعیت رسیده‌ایم برهمین اساس صبر و حوصله به همراه اقدامات مستمر برای رفع این موضوع نیاز است.


طهماسبی همچنین در مورد حذف بودجه گرد وخاک خوزستان نیز گفت: اختلافی در مورد محل بودجه بوده ولی احساس می‌کنم باتوجه به اهمیت موضوع گرد و غبار در کشور چنین اتفاقی نخواهد افتاد و آنقدر برای دولت و نظام مهم است که چنین کاری نمی‌کنند بنابراین ارزیابی می‌کنم که در مورد بودجه گرد و غبار خوزستان جای نگرانی نیست.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب