دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 دی 1396 - 11:00
توسط پژوهشگران کشور صورت گرفت؛

ساخت سامانه اندازه‌گیری شدت تشعشات امواج رادیویی

متخصصان پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات موفق به بومی‌سازی سامانه اندازه‌گیری شدت میدان پرتوهای رادیویی برای نخستین بار در کشور شدند.
کد خبر : 247366

به گزارش گروه علم و فناوری آنا از پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، با توجه به نامگذاری سال ۱۳۹۶ به نام «اقتصاد مقاومتی: تولید و اشتغال» و در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه، سامانه اندازه‌گیری شدت میدان پرتوهای رادیویی به درخواست و حمایت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و با هدف رفع وابستگی کشور در تامین نیازمندی‌ به این تجهیزات از خارج کشور ساخته شد.


با ساخت سامانه بومی «اندازه‌گیری شدت امواج الکترومغناطیسی و الکتریکی برای پایش حد تشعشعات تجهیزات بی‌سیم»، علاوه بر جایگزینی نمونه‌های خارجی با داخلی، رفع نگرانی مردم از اثرات امواج الکترومغناطیسی و تشعشات رادیویی در آینده نزدیک با محصولات بومی امکان‌پذیر خواهد شد.


این سامانه برای نخستین بار به دست پژوهشگران داخلی طراحی، ساخت و راه اندازی شده است و به این ترتیب جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای دارای این فناوری در دنیا مطرح شده است.


تاکنون تجهیزات اندازه‌گیری میدان پرتوهای رادیویی، توسط شرکت‌های خارجی ساخته می‌شد که نیازمندی‌های کشور نیز از طریق آنها تامین می‌شد، اما طراحی و ساخت نمونه‌ صنعتی آن، کشور را در این زمینه خودکفا کرده و باعث تامین ارزان‌تر و سریع‌تر به همراه خدمات پس از فروش بهتر شده است.


مراکز و بخش‌های مختلف دولتی و خصوصی که متولی نظارت بر فرکانس و توان انتشاری تجهیزات مخابراتی هستند و یا تضمین‌کننده حفظ سلامت فردی و اجتماعی در مقابل تشعشعات محیطی هستند، می‌توانند از این تجهیزات اندازه‌گیری استفاده ‌کنند.


با توجه به الزام سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در خصوص نظارت بر شدت تشعشعات رادیویی در سطح کشور از نظر ایمنی و بهداشت تشعشعات، نیاز به این سامانه بومی در سطح وسیع در آینده وجود خواهد داشت.


علاوه بر سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، بخش‌هایی نظیر مراکز بهداشتی و درمانی، بیمارستان‌ها، مدارس، مهد کودک‌ها، کارگاه‌ها و کارخانه‌های تولیدی، مراکز پرجمعیت، فضاهای عمومی و پرتردد نیز به عنوان کاربران این سامانه مطرح خواهند بود.


این سامانه دارای پنج پروب شامل اندازه‌گیری در میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی در فرکانس‌های مختلف است. برای میدان‌های الکترونیکی دو پروب شش گیگاهرتز و ۱۸ گیگاهرتز و برای میدان‌های مغناطیسی دو پروب در ۳۰ مگاهرتز و ۱۰۰ مگاهرتزی طراحی و ساخته شده است. همچنین به طور مجزا یک پروب جهت اندازه‌گیری تشعشعات رادیویی تلفن همراه نسل‌های GSM، ۳G و LTE طراحی و ساخته شده است.


از جمله مزایای این سامانه ایجاد، پیاده سازی و راه اندازی سایت پایش، کنترل و نمایش مرکزی است که قابلیت تجمیع و ذخیره اطلاعات اندازه گیری شده در داخل کشور را داراست و امکاناتی نظیر به‌روز رسانی و همچنین امکان نمایش اطلاعات برای کاربران خاص و کاربران عمومی را نیز دارد. نحوه محاسبات و متوسط‌گیری از کل انرژی تابشی مطابق استانداردهای ملی و جهانی بهداشت تشعشع است.


سامانه مذکور یک گیرنده و اندازه‌گیر امواج الکترومغناطیسی است و فاقد هر گونه تشعشع رادیویی است. این سامانه بسیار کم مصرف است، به گونه‌ای که تنها با یک سلول خورشیدی کوچک می‌تواند به صورت شبانه روزی اطلاعات شدت میدان را جمع‌آوری و ثبت کرد و سپس اطلاعات جمع‌آوری شده را از طریق شبکه ارتباط سیار به مرکز کنترل، پایش و نمایش ارسال کند.


با توجه به بومی‌سازی تجهیزات مذکور امکان هرگونه تغییر در ساختار پروب‌های اندازه گیری با قابلیت باند گزینی مناسب برای فرکانس‌های رادیویی مورد استفاده در کشور نیز وجود خواهد داشت.


علاوه بر این، بسترهای تست لازم جهت انجام کالیبراسیون تجهیزات نیز در محل پژوهشگاه و در آزمایشگاه‌های همکار مجموعه مستقر در دانشگاه‌ها ایجاد شده است؛ این سامانه در حال گذراندن تست‌های نهایی تایید نمونه در سازمان انرژی اتمی است.


با توجه به دستیابی کشور به این فناوری، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران) با هماهنگی و همکاری سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از سال آینده با تجاری سازی محصول، تولید انبوه این سامانه را در برنامه‌های خود قرار داده است.


با تولید این محصول علاوه بر صرفه جویی اقتصادی و جلوگیری از خروج ارز از کشور، گام‌های مثبتی در خصوص ایجاد اشتغال نیز برداشته خواهد شد؛ این پروژه از جمله مصادیق عملی اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب