دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 مهر 1396 - 11:39
یادداشت شفاهی/حسین ذوالفقاری *

توصیه‌های معاون وزیر کشور به زائران اربعین حسینی

زائران باید توجه داشته باشند که خستگی آن‌ها، طولانی بودن صف‌های پایانه‌های مرزی، قطع شدن سیستم‌ها باعث آزردگی آن‌ها نشود و اطمینان داشته باشند که دست‌اندرکاران مرزی ایران و عراق بر خدمت به زائران حسینی (ع) اجماع نظر دارند.
کد خبر : 223491

هر ساله با نزدیک شدن به ایام اربعین حسینی، قلب عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) غلیان می‌یابد و همه آماده سفر به کربلا می‌شوند، اما این سفر هم مانند همه سفرهای زیارتی نیازمند به رعایت مواردی است که به هرچه بهتر برگزار شدن این مراسم کمک می‌کند.


خوشبختانه اکنون فضای تعامل و همکاری بین ایران و عراق بسیار آماده است و مقامات عالی‌رتبه عراقی دستورات صریح و شفافی برای ارائه خدمات حداکثری به زوار حسینی (ع) داده‌اند، البته گاهی رفتارها ممکن است خارج از کنترل مقامات عراقی باشد و شرایط خستگی و ازدحام جمعیت پشت مرزها هم باعث شود مأموران عراقی نتوانند به‌صورت مطلوب ارائه خدمت کنند در این صورت انتظار ما این است که زائران ایرانی متانت و حلم داشتند باشند چراکه ایام اربعین حسینی (ع) شرایط عادی و معمولی نیست و شرایط ویژه‌ای است که رفتارهای ویژه هم می‌طلبد.


یک زائر در شرایط عادی به‌صورت منظم و با برنامه‌ریزی قبلی به عتبات مشرف می‌شود اما در ایام اربعین حسینی (ع) بیش از دو و نیم میلیون نفر می‌خواهند در یک مقطع زمانی کوتاه از چهار گذرگاه مرزی کشور خارج شوند.


آنچه مسلم است این است که دست‌اندرکاران مرزی ایران و عراق بر خدمت به زائران حسینی (ع) اجماع نظر دارند و ما هر وقت ما موضوع بی‌نظمی در مرزهای عراق را به مقامات این کشور اعلام کردیم، آنها اشک ریختند و گفتند که شما تصور می‌کنید ما کوتاهی می‌کنیم و آنچه از دستمان برمی‌آید را برای زائران انجام نمی‌دهیم؟


اخیرا در سفری که به عراق داشتم، تعدادی از زائران ایرانی در کاظمین از معطلی سه ساعته‌ای در مرز عراق داشتند انتقاد کردند، بنده این موضوع را در جلسه‌ای که با وزیر کشور عراق داشتم مطرح کردم و وزیر کشور عراق گفت که در جریان کامل موضوع قرار دارد و دلیل این تعلل برای اجازه ورود این زائران به خاک عراق اشکال در صدور ویزا از سوی سفارت عراق در ایران بود که تاریخ ویزا را به اشتباه سال 2019 اعتبار زده بودند که طرف عراقی پس از آگاهی از این اشتباه آن را رفع کرد.


ما بر این موضوع تاکید داریم که به‌هیچ وجه اراده‌ای در بین مسئولان و دست‌اندرکاران عراقی برای ایجاد مزاحمت برای زائران وجود ندارد و اگر زائران با مشکلی برخوردند هیچ‌گاه بنا را بر موضوع کارشکنی نگذارند و بدانند که این قصور سهوی و با توجه به شرایط خاص مراسم اربعین است.


یکی از دلایلی که سال‌های گذشته منجر به ازدحام در صف‌های مرزی می‌شد مراجعه بدون ویزا تعدادی از زائران به گذرگاه‌های مرزی بود که تلاش می‌کردند بدون روادید از مرز عبود کنند که تعدادی از آن‌ها هم به دلیل ازدحام زیاد بدون روادید و گاهی پاسپورت وارد خارک عراق می‌شدند که مقامات بالای عراقی به مسئولان مرزی عراق تذکر می‌دادند و مسئولان مرزی هم برای کنترل اوضاع مجبور می‌شدند که سختگیری کنند و برای دقایقی مرز را ببندند.


اگر زائران ما رعایت نظم و مدیریت سفر داشته باشند و بدون روادید به مرزها مراجعه نکنند، تردد آسان‌تر و بانظم بهتری انجام می‌شود و شاید حوادث ناخوشایند هم نخواهیم بود.


باید به موضوع هم توجه داشت که شرایط اربعین حسینی (ع) با دیگر شرایط سال متفاوت است، به عنوان نمونه امسال 80 هزار ایرانی در ایام حج تمتع عازم عربستان شدند، برای این اعزام از ماه‌ها قبل برنامه‌ریزی شده بود، زائران کاروان‌بندی شده بود‌ند، مسئولان کاروان مشخص بودند، به زائران آموزش داده می‌شود، کاروان دارای روحانی، پزشک و راهنماست، پرچم و رنگ کاروان مشخص است، تاریخ رفت و برگشت، محل اسکان و برنامه‌های زائران در مکه و مدینه از پیش مشخص است، نحوه جابه‌جایی و حمل و نقل آنها برنامه‌ریزی شده است و ...


اما برای اربعین حسینی (ع) بیش از دو میلیون و پانصد هزار زائر ایران در یک بازه زمانی دو هفته‌ای می‌خواهند به عراق سفر کنند و ما هیچ اطلاعی نداریم که زائران ما چه زمان و از چه راه‌هایی خودشان را به مرز می‌رسانند، گروهی هستند یا انفرادی، پیرزن و پیرمرد هستند یا جوان، با چه وسیله‌ای به مرز می‌آیند، کجا می‌خواهند اسکان داشته باشند، چه کسانی می‌خواهند به کاظمین بروند چه کسانی به سامرا، چند روز می‌خواهند در نجف اقامه داشته باشند، چند روزه می‌خواهند مسیر پیاده‌روی را به کربلا برسند و بسیاری پرسش دیگر که خاص مراسم اربعین است.


زائر ما با چنین وضعیتی به راهپیمایی اربعین می‌رود و پس از اربعین حسینی (ع) به مرز می‌گردد و با خستگی راه و پاهای تاول‌زده می‌خواهد در حداقل زمان از مرز عراق خارج شود و به کشور برگردد، در اینجا لازم است که زائران سعه صدر داشته باشند.


همه با درک این پیچیدگی و شرایط ویژه باید دست به دست هم بدهیم تا این مراسم با شکوه هرچه بیشتر برگزار شود.


* معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور و رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی (ع)


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب