دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
رئیس جمهور در مراسم آغاز سال تحصیلی 97-1396:

خلاقیت و مهارت باید در دانش‌آموزان تقویت شود/ محتوای کتب درسی نسبت به 50 سال گذشته تغییر نکرده‌است

رئیس‌جمهور با بیان اینکه روش یادگیری و آموزش در مدارس کشور باید تغییر کند، گفت: دانش‌آموز در پایان دوره تحصیلات 12 ساله باید یک مهارت بلد باشد تا اگر نخواست به دانشگاه برود، یک مهارت را به خوبی آموخته‌باشد.
کد خبر : 214729

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، حسن روحانی در سخنانی در آغاز سال تحصیلی جدید در دبیرستان دخترانه شهید مدرس منطقه 5 تهران افزود: با یاد و نام سالار شهیدان امام حسین(ع)، روز اول مهرماه و آغاز سال تحصیلی 97-1396 را خدمت به همه دانش آموزان، معلمان و همه مسئوان وزارتخانه کلیدی کشور آموزش و پرورش تبریک و تهنیت عرض می‌کنم.


وی افزود: زنگ مدرسه در روز اول مهر ماه به معنای شروع حرکت به سمت پله جدید است؛ اگر ما 12 سال تحصیلی آموزش را به منزل 12 پله در نظر بگیریم، هر سالی پله‌ای را می‌پیماییم تا در سال 12 به سکویی برسیم که از آن سکو، یا دانش‌آموز به سمت دانش بالاتر حرکت کند یا برای فعالیت در جامعه خود را آماده کند.


روحانی در سخنانی خطاب به دانش‌آموزان گفت: بی‌تردید در طول زندگانی و زندگی طولانی و پربرکت‌تان، بعدها خواهید دید که هیچ دورانی زیباتر و لذت بخش‌تر از دوران تحصیلات ابتدایی و متوسطه نبوده است.


وی ادامه داد: در زمانی که در مدارس مشغول درس هستیم ممکن است سختی‌ها و فراز و نشیب‌هایی در زندگی تحصیلی ما باشد و بگوییم ای وای! دو مرتبه اول مهر رسید، چه می‌شد دو هفته دیگر هم بر تعطیلات اضافه می‌شد اما باید دانست، این ظاهر کار است. با گذشت زمان وقتی به گذشته تاریخی بر می‌گردید، کاملا حس می‌کنید که بهترین روزهای زندگی شما بوده است.


روحانی اضافه کرد: برای اینکه دبیرستان و هنرستان ما بهترین باشد و ما بتوانیم در سال پایانی مدرسه، وقتی دوران متوسطه را ترک می‌کنیم احساس کنیم شرایط بهتری را برای حضور در جامعه داریم. البته این احساس، به موارد بسیاری وابسته است؛ به برنامه‌ها و تلاش‌های دولت، به کمک‌های دولت، به تلاش‌های پدران و مادران و خانواده‌های عزیز دانش‌آموزان، به معلمان و به همه کسانی که تلاش می‌کنند تا در محیط مدرسه علم و دانش را به شما بیاموزند و صد البته به به جامعه ما و اخیرا به نوع استفاده از فضای مجازی هم این موضوع مرتبط است.



محیط کلاس و مدرسه باید محیط امنی باشد


رئیس‌جمهور در ادامه سخنان خود رابطه معلم و دانش‌آموزان و رابطه دانش آموزان با یکدیگر در محیط کلاس و مدرسه را بسیار مهم دانست و گفت: محیط کلاس باید محیط امنی باشد؛ امن به معنای اینکه اگر در یک کلاس نباید یک یا دو دانش آموز مورد حملات و سخنان سایر دانش‌آموزان باشند، امن یعنی کسی در محیط کلاس برای دیگران فخر فروشی نکند، امن یعنی کسی که درس را بهتر می فهمد به دیگران کمک کند. امن یعنی به شکل و قیافه و نحوه لهجه و نحوه سخن گفتن یکدیگر و نحوه راه رفتن یکدیگر ایراد نگیریم و چند دانش‌آموز یک دانش‌آموز را دست نیندازند.


وی با تاکید بر اینکه محیط امن باید در مدارس ایجاد شود، گفت: اگر محیط کلاس امن نباشد، نتیجه این می‌شود دانش‌آموز غمزده باشد؛ محیط کلاس برای او امن نباشد، درس خواندن سخت و مشکل خواهد شد و نمی‌توانیم از این فرصت برای یادگیری بهتر استفاده کنیم.


نقایص بسیاری در نظام آموزشی داریم


روحانی در ادامه به موفقیت‌های دانش‌آموزان ایرانی در سطح جهان اشاره کرد و گفت: در بسیاری از زمینه‌ها دانشجویان و دانش‌آموزان ایرانی قدم‌های خوبی برداشتند و در خیلی از المپیادها، برنده مدال طلا شدند؛ در بسیاری از دانشگاه‌های برتر دنیا، دانشجویان ما در حال تحصیل هستند و ایرانیان به عنوان نخبگان در جامعه تلاش می‌کنند اما در عین حال وقتی به صد سال پیش ایران برمی گردیم و مقایسه می‌کنیم می‌بینیم که نواقص زیادی در جامعه ما و در کشور ما وجود دارد و ما از منابع کشور بهترین استفاده را نکردیم.


وی با بیان اینکه دانش‌آموزان در مدارس بیشتر می‌خوانند و حفظ می‌کنند، افزود: دانش‌آموزان در دبیرستان‌ها بیشتر می خوانند و حفظ می‌کنند تا در امتحان نمره خوبی بگیرند و تست را خوب بزنند اما مشکل این است که دروس حفظی است و حافظه هم مانند یخ در آفتاب می‌ماند و ماندگار نیست.


روحانی تاکید کرد: اگر به خلاقیت جوانان و نوجوانان تکیه کردیم و به جای اینکه مطلبی برای دانش‌آموز بخوانیم تا حفظ کند، همان مطلب را به صورت سوال مطرح کنیم تا دانش آموزان پاسخ دهند، چه بسا دانش‌آموز بهتر از کتاب پاسخ دهد و خلاقیتش شکوفا شود. این را نویسندگان کتاب‌های آموزش و پرورش باور باید کنند که تعدادی از دانش‌آموزان کشور می‌توانند مطالب را بهتر بیان کنند و هر چند سال یکبار، کتاب‌هایمان بر اساس همین پاسخ های دانش‌آموزان نوشته شود.



هر دانش‌آموز باید یک مهارت یاد بگیرد
رئیس‌جمهور با بیان اینکه نباید بعد از 12 سال یک کاغذ به عنوان مدرک دست دانش‌آموز بدهیم تاکید کرد: باید خلاقیت و مهارت در دانش آموزان ما زنده شود؛ باید مهارتی به وی یاد بدهیم تا هرکجا می‌رود بتواند از آن مهارت به عنوان نماد رشد و نمو خود در دوران متوسطه در محیط کار عرضه کند.


وی اضافه کرد: اولین خواست من از وزیر آموزش و پرورش قبل از معرفی وی به مجلس شورای اسلامی این بود که در پایان 12 سال دانش‌‌آموز بایدیک مهارت و کار بلد باشد که اگر خواست بلافاصله وارد کار و فعالیت اجتماعی شود، یک مهارت را به خوبی آموخته باشد و بتواند وارد فعالیت در جامعه شود. این رسالت و وظیفه همه معلمان و نویسندگان کتاب‌های آموزش و پرورش است.



انتقاد از کتاب‌های درسی


روحانی در ادامه به انتقاد از کتاب‌های درسی پرداخت و گفت: شاید این سخن من کمی تند باشد اما در دهه‌های 30 و 40 که ما دبستان و دبیرستان بودیم و کتاب‌های درسی را می‌خواندیم، با امروز که کتاب‌ها را می‌بینیم، به جز تغییر جلد و فونت و عکس، کتاب‌ها تغییری نداشته است.


رئیس‌جمهور تصریح کرد: ما باید دانش‌آموز را برای حداقل 12 سال بعد تربیت کنیم؛ در حالی که کتاب‌های درسی ما دانش‌آموز را برای دیروز تربیت می‌کند.


وی گفت: نحوه تدریس ما و سوالات ما و نحوه اداره کلاس ما با همه تلاش معلمان عزیز و پر تلاش نیاز به تحول جدید دارد.



پرسش مهر از دانش‌آموزان
روحانی در پایان سخنان خود، سوال پرسش مهر از دانش‌آموزان را مطرح کرد و گفت: سوال من امسال این است که در محیط مدرسه چگونه تحمل افکار دیگران را داشته باشیم، وقتی کسی چیزی می‌گوید و ما می‌خندیم و مسخره می‌کنیم یعنی توان تحمل افکار دیگران را نداریم؛ در حالی که باید به فکر دیگران احترام بگذاریم که این موضوع به دست معلمان و دانش‌آموزان است.


وی افزود: چه اشکالی دارد وقتی دانش‌آموز به سبک دیگری به سوال کتاب پاسخ می‌دهد، معلم به جای نمره منفی، او را تشویق کند؟


رئیس‌جمهور اضافه کرد: سوال من این است که «در محیط مدرسه تحمل افکار دیگران و احتران به افکار دیگران و رعایت اخلاق و ادب را چگونه تمرین کنیم؟»
روحانی با ذکر حدیثی از امیرالمومنین(ع) گفت: امام علی(ع) می‌فرماید هیچ کس نباید خجالت بکشد، اگر پاسخ سوالی را بلد نیست، سوال کند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب