ابتکار: گزارشی از آلودگی هستهای در اصفهان نداشتهایم
به گزارش گروه اجتماعی آنا، معصومه ابتکار در در حاشیه گردهمایی مدیران کل محیطزیست کشور در استان اصفهان با تاکید بر اینکه هدفگذاری ملی ایران بر اساس تعهدات و کنوانسیونهای بینالمللی محیطزیست و همچنین کاهش میزان از دست رفتن زیستگاههای طبیعی است، افزود: بر اساس این تعهدات باید ۱۵ درصد از منابع طبیعی تخریب شده تا سال ۲۰۲۰ میلادی بازسازی شود.
وی با بیان اینکه ما فرصت کافی برای تحقق کامل این تعهد را در ایران با توجه به معضلات موجود از جمله گرد و غبار و خشکی تالابها نداریم، تصریح کرد: شاید بتوانیم با احیای تالابها، بخشی از تعهدات را انجام دهیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: همچنین در این راستا باید برای گونههای متعدد حیات وحش در معرض آسیب و تهدید، برنامهریزی و جلب مشارکت مردمی شود.
وی یکی از مهمترین برنامههای سازمان حفاظت محیطزیست برای امسال را ایجاد گردشگری طبیعی در مناطق حفاظت شده به طور علمی و اصولی و با مشارکت مردم، جوامع محلی و بخش خصوصی خواند و گفت: این موضوع به مناطق حفاظت شده کمک بسیاری میکند.
ابتکار همچنین با اشاره به خشکسالی در کشور تصریح کرد: امسال احتمال وقوع آتشسوزی در جنگلها و منابع طبیعی بدلیل پدیده خشکسالی وجود دارد و بر همین اساس مانورهایی برای اطفای حریق برگزار کردهایم.
وی با تاکید بر اینکه هماهنگی فرابخشی برای مواجهه با خشکسالی لازم است، گفت: استان اصفهان برای مقابله با گرد و غبار برنامه دارد و سایر استانها نیز باید در این زمینه سریع عمل کنند.
معاون رئیس جمهوری با بیان اینکه با روی کار آمدن دولت یازدهم توجه به محیطزیست مورد تاکید قرار گرفت، افزود: چرخش نگرش در این زمینه ضرورت داشت.
تاکید بر مقابله با پدیده گرد و غبار در دیدار با رئیس جمهور عراق
وی با اشاره به دیدار رئیس جمهوری ایران با روسای جمهور کشورهای همسایه یادآور شد: در دیدار با رئیس جمهوری عراق به طور مشخص درباره مقابله با پدیده گردو غبار تاکید شده است.
ابتکار با بیان اینکه کشور ایران در زمان حاضر با مشکلات زیادی مواجه است، گفت: اکنون با چندگانگی مواجه هستیم؛ از طرفی نمیتوان فشار اقتصادی و اجتماعی ناشی از بیکاری را نادیده گرفت و از طرف دیگر بحرانهای زیست محیطی اجازه نمیدهد که در این زمینه اغماض کنیم و مسائل محیطزیست را در اولویتهای بعدی قرار دهیم.
معاون رئیس جمهوری با بیان اینکه مسائل محیطزیست در دورهای از فهرست اولویتها خارج شد و مورد بیمهری قرار گرفت، افزود: اکنون قوه قضاییه نیز در این زمینه وارد شده و مواردی مانند جرم انگاری را مورد توجه قرار داده است.
وی ادامه داد: قوانین و مجازاتها باید به گونهای باشد که متخلفان محیطزیست در موارد مختلف مانند صید و شکار، زمینخواری، آلودگی و قاچاق، احساس امنیت نکنند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین با اشاره به پنج لایحه در زمینه محیطزیست مانند هوای پاک و تالابها که در مجلس در دست بررسی است از نمایندگان خواست تا در تبعیت از فرمایشات رهبر معظم انقلاب این لوایح را در یک جلسه و با فوریت تصویب کنند.
آب در زاینده رود جاری میماند
معاون رئیس جمهوری همچنین درباره کاهش شدید آب زایندهرود از دهم خردادماه سال جاری توضیح داد: شورای هماهنگی حوضه آبریز زایندهرود در عالیترین رده این تصمیم را گرفته است که آب در این رودخانه در همه نقاط آن باقی بماند.
گفتنی است که روز گذشته اعلام شده بود که با کاهش خروجی سد زاینده رود از دهم خرداد، بتدریج تا پایان این ماه جریان آب زایندهرود در شهر اصفهان و شرق آن قطع میشود و برای جریان آن در تابستان بر اساس وضع ذخیره سد زایندهرود تصمیم گرفته خواهد شد.
ابتکار با بیان اینکه ما بر رسیدن و جاری ماندن آب تا تالاب بینالمللی گاوخونی اصفهان نیز تاکید داریم، اظهار کرد: لازمه این کار، مدیریت مصرف آب است.
معاون رئیس جمهوری، زایندهرود را رگ حیات شهر و استان اصفهان و تالاب گاوخونی خواند و اضافه کرد: این تالاب اهمیت بسیاری برای مردم منطقه، کشاورزان و مبارزه با گرد و غبار دارد و اگر خشک شود منشاء گرد و غبار خواهد بود.
مهمترین اقدام برای تالاب گاوخونی، تامین حقابه است
ابتکار در پاسخ به سوال دیگری درباره تالاب گاوخونی گفت: این تالاب با حقابه زنده است و مهمترین اقدام برای احیای آن، تامین حقابه است.
وی با اشاره به بازدیدش در اوایل امسال از تالاب گاوخونی اصفهان افزود: تالاب برای چرخه هیدرولوژیکی و آب بین تالاب، رودخانه و آبهای زیرزمینی اهمیت حیاتی دارد و تضمین حیات زیستمحیطی و کشاورزی منطقه به آن وابسته است.
وی با تاکید بر اینکه این چرخه طبیعی را باید زنده نگه داریم، تصریح کرد: مصارف آب باید در رودخانه، تالاب و آبهای زیرزمینی با منابع موجود منطبق باشد.
رئیس سازمان حفاظت محیطزیست با بیان اینکه حقابههای طبیعت باید جزو مصارف در نظر گرفته شود، افزود: طبیعت نیز حقابه دارد و نمیتوان گفت هرچه آب داریم برای کشاورزی، شرب و صنعت مصرف شود و چیزی باقی نمانده است.
وی با بیان اینکه مصارف عمده آب در بخش کشاورزی است، تصریح کرد: کشاوزان باید به روشهای افزایش بهرهروی به کاهش مصرف آب بپردازند.
ابتکار با بیان اینکه این کار در حوضه ارومیه و نقاط مختلف کشور در حال اجراست، گفت: ما چارهای جز این کار نداریم چراکه با کاهش ۱۱ درصدی بارندگی و تقلیل منابع آبی مواجه و همچنان در شرایط تنش آبی هستیم.
وی افزود: در مصارف شهری مانند فضای سبز و کشاورزی باید به سمت کشت گونههایی برویم که آب کمتری بخواهد و سازگاری بیشتری با محیط هر منطقه داشته باشد.
احیای زاینده رود و تالاب گاوخونی در دستور کار شورای عالی محیط زیست
معاون رئیس جمهور با اعلام این خبر که موضوع رودخانه زایندهرود و تالاب گاوخونی از جهت ابعاد زیستمحیطی باید در دستور کار شورای عالی محیطزیست قرار گیرد، در پاسخ به سوالی درباره انتظار چند ماهه برای این اقدام گفت: موضوعات محیطزیستی زیاد و کار زمانبندی آنها دشوار است.
وی با بیان اینکه شورای عالی محیطزیست با حضور رئیس جمهوری و وزرا تشکیل میشود، افزود: تاکنون دو جلسه آن تشکیل شده و حتما موضوعات مربوط به اصفهان نیز در جلسه بعدی آن مطرح خواهد شد.
ابتکار همچنین در پاسخ به سوالی درباره احتمال وجود آلودگی ناشی از فعالیت سایتهای هستهای در استان اصفهان گفت: تاکنون چنین گزارشی نداشتهایم.
امضای تفاهمنامه همکاری سازمان محیطزیست و استانداری اصفهان
سازمان حفاظت محیطزیست و استانداری اصفهان تفاهمنامهای را با موضوع تدوین و اجرای برنامههای مدیریت مناطق چهارگانه امضاء کردند.
این تفاهمنامه روز سه شنبه در حاشیه گردهمایی مدیران محیطزیست کشور در اصفهان به امضای معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست و رسول زرگرپور، استاندار اصفهان رسید.
سازمان حفاظت محیط زیست، مناطق با ارزش زیست محیطی را جهت محافظت در قالب مناطق چهارگانه تقسیم کرده که شامل پارکهای ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاههای حیات وحش و مناطق حفاظت شده است. بنابراین این تفاهمنامه در راستای سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور و بهرهمندی خردمندانه از برنامه زیستی و با پنج تعهد تنظیم شده است.
بر اساس این تفاهمنامه، استانداری اصفهان متعهد شد برای تدوین و اجرای برنامههای مدیریت مناطق چهارگانه و ایجاد زیرساختها در مناطق زیر مدیریت خود نسبت به تسریع، تامین و پایدار کردن بودجههای سنواتی اقدام کند.
همچنین اداره حفاظت محیط زیست اصفهان متعهد شد تا با جلب مشارکت مردمی و حمایت ملی از طریق تشکلهای مردمی در این زمینه اقدام کند. این تفاهمنامه تا پایان برنامه ششم توسعه کشور معتبر و لازم الاجرا خواهد بود.
انتهای پیام/