ارتباط تالابها و پدیده گرد و غبار قابل چشم پوشی نیست
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از سازمان حفاظت محیط زیست، معصومه ابتکار در جلسه کمیته راهبردی مقابله با گرد و غبار با اشاره به برگزاری کنفرانس بین المللی مقابله با گرد و غبار در تهران و دستاوردها و بازتاب این کنفرانس در سطح بین المللی افزود: این کنفرانس از آن جهت که نشان دهنده اراده جمهوری اسلامی ایران برای افزایش همکاریهای محیط زیستی به ویژه در زمینه مقابله با گرد و غبار در سطح منطقه و بین الملل بود، بسیار حائز اهمیت است.
وی اظهار کرد: در واقع برگزاری این کنفرانس موجب شد تا مسالهای ملی و منطقهای به مساله و مطالبهای جهانی تبدیل شود.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: دو بیانیه وزرا و تخصصی و فنی که از جمله دستاوردهای کنفرانس بین المللی مقابله با گرد و غبار بود هم به اسناد سازمان ملل افزوده میشود و هم میتواند به عنوان دستور کاری در سطح ملی باشد تا با استفاده از تجربیات سایر کشورها بتوانیم برای کاهش آثار این چالش مهم برنامهریزی کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اشارهای هم به جدول مدون ستاد ملی مقابله با گرد و غبار در خصوص شناسایی کانونهای گرد و غبار در استانها، همچنین برنامههای استانی مقابله با این کانونها داشت و اظهار کرد: تمامی استانها باید برنامه مصوب برای مقابله با گرد و غبار داشته باشند و این برنامهها ضمن طرح در شورای برنامه ریزی استانها، باید در برنامه ملی مقابله با گرد و غبار نیز مورد استفاده قرار گیرد، البته برای اجرای تمامی این برنامهها باید جدول زمان بندی وجود داشته باشد.
ابتکار یادآور شد: ضروری است برای تهیه جدول زمان بندی برنامهها در سطح استانی و ملی ستاد ملی مقابله با گرد و غبار با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور همکاری کند زیرا این موضوع در تکالیف برنامهای هم آمده و استانها نیز میتوانند با استفاده از ظرفیت شورای برنامه ریزی و اعتبارات استانی در این زمینه اقدام کنند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن استقبال از پیشنهاد حمیدرضا عدل، مدیر کل دفتر امور آب، کشاورزی و منابع طبیعی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مبنی بر ضرورت ارائه و تصویب تمامی طرحهای مقابله با گرد و غبار در ستاد ملی به منظور جلوگیری از هر گونه تبعات احتمالی گفت: سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری نیز با توجه به محدودیت اعتبارات و امکانات باید برنامههای تثبیت خود را بر اساس اولویتهای ستاد و کانونهای بحرانی و فوق بحرانی تعیین کند تا برنامههای استانی و ملی با هم تطبیق پیدا کنند.
وی افزود: ستاد ملی مقابله با گرد و غبار باید در موضوع استفاده از ظرفیت نهادهای مدنی و جلب مشارکت مردم، به ویژه جلب همکاری تشکلها و سازمانهای مردم نهاد نیز اقدام کند.
ابتکار با بیان اینکه این اقدام میتواند از طریق تشکلهای مرتبط با سازمان مدیریت بحران همچون هلال احمر نیز صورت گیرد، ادامه داد: جلب مشارکت مردم در مراحل مختلف آموزش، پیشگیری، کاهش مواجه و تمامی مسائل مرتبط با پدیده گرد و غبار کمک میکند تا میزان آسیب وارده به مردم بر اثر افزایش آگاهی، کاهش پیدا کند.
معاون رئیس جمهوری ضمن تاکید بر ضرورت نقش و حضور پر رنگ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در کارگروههای فنی و مالچ و برنامههای آموزشی تصریح کرد: وزارتخانههای نیرو و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، همچنین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز باید به کارگروه آموزش اضافه شوند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اشارهای هم به اهمیت تالابها و احیاء و حفظ آنها در راستای مقابله با گرد و غبار داشت و گفت: پیوستگی و ارتباط تالابها و پدیده گرد و غبار قابل چشم پوشی و غفلت نیست و از این رو باید طی جلسهای جداگانه میان سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نیرو، این موضوع مورد بررسی و برنامهریزی قرار گیرد.
وی در خصوص مرکز توان افزایی مقابله با گرد و غبار در عراق نیز با یادآوری این موضوع که ایجاد مرکزی، اقدامی از سوی کل ستاد است نه یک دستگاه یا سازمان، گفت: این اقدام بسیار حائز اهمیت است و همه باید برای انجام هر چه بهتر و کسب نتایج مطلوبتر از این اقدام، تلاش کنیم.
ابتکار در خصوص بهرهگیری از مالچ نفتی برای تثبیت اراضی بیابانی و کانونهای گرد و غبار گفت: آلودگیها و تبعات این نوع مالچ برای خاک و محیط زیست بسیار زیاد است از این رو سازمان حفاظت محیط زیست با استفاده از این نوع مالچ به دلیل ترکیبات آروماتیک و نفتی بالای آن مخالف است.
معاون رئیس جمهوری ضمن تاکید بر اهمیت شفاف سازی فرآیند تایید یا رد مالچهای پیشنهادی توسط شرکتهای دانش بنیان، افراد حقیقی و دانشگاهها تصریح کرد: کارگروه فنی با همکاری تمامی دستگاههای مرتبط از جمله سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و تشکیل جلسات مستمر در این زمینه اقدام کند و گزارش این اقدام ها نیز در ستاد ملی ارائه شود.
انتهای پیام/