دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 خرداد 1396 - 14:06

گزارش عملکرد محیط زیستی دولت یازدهم به جوانان/ ابتکار: دریاچه ارومیه 5 برابر سال 93 آب دارد

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گزارشی از برخی اقدام های محیط زیستی صورت گرفته در دولت یازدهم به جوانان ارائه کرد.
کد خبر : 188072

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از سازمان حفاظت محیط زیست، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم افطاری و دیدار و گفتگو با جوانان، با اشاره به برخی آمارهای جهانی مبنی بر ورود 511 تریلیون قطعه پلاستیکی به دریاها و افزایش سرعت نابودی دریاها بر اساس روند فزاینده ورود پلاستیک‌ها و ماکروپلاستیک‌های مورد استفاده در موادی همچون شوینده‌ها یا مواد دارویی و آرایشی گفت: اگرچه ممکن است برخی بگویند ما نیازی به دریاها نداریم اما باید یادآوری کرد که دریاها منشاء تغییر اقلیم در دنیا، همچنین منشاء تامین بخش مهمی از غذای مورد نیاز مردم دنیا و البته در کنار سواحل، محل سکونت بخش مهمی از مردم دنیا هستند و این روند آسیب زدن به دریاها، فاجعه‌ای بزرگ است.


معاون رئیس جمهور افزود: البته آمار نگران کننده جهانی تنها مختص حوزه محیط زیست نیست و می‌توان به آمار دیگر حوزه‌ها همچون سرمایه‌گذاری برای تسلیحات در جهان به میزان 12 برابر کمک‌های بشردوستانه برای صلح یا استفاده از 80 درصد سرمایه‌های دنیا توسط 20 درصد از جمعیت جهان نیز اشاره کرد.


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با طرح این پرسش که آیا به رغم آمارهای مایوس کننده و ناراحت کننده می‌توان به تغییر شرایط امیدوار بود، اظهار کرد: همواره باید برای برون رفت از چالش‌ها، دشواری‌ها و مشکلات پیش رو تلاش کرد و امیدوار بود.


وی با اشاره به مفهوم ردپای اکولوژیک در جهان گفت: ردپای اکولوژیک، میزان تاثیرگذاری انسان روی طبیعت یا به عبارت بهتر یک شاخص پایداری است که میزان مصرف انسان و اثر این مصرف روی محیط زیست را می‌توان از طریق آن ارزیابی کرد.



ظرفیت زیستی تهران سال 1375 به پایان رسیده است


این مقام مسئول با بیان اینکه ردپای اکولوژیک در ایران تقریبا در سال 1370 و در تهران تقریبا در سال 1375 به پایان رسیده است، اظهار کرد: این به معنای بهره‌کشی بیش از توان محیط زیست و طبیعت کشور است. روندی که به طور میانگین در ایران سه برابر ظرفیت زیستی طبیعت و محیط زیست است و البته در جهان نیز تقریبا همین شرایط حاکم است.


ابتکار یادآور شد: در نتیجه این بهره کشی بیش از ظرفیت زیستی با بحران‌ها و مسائل مختلفی همچون بحران آب در کشور رو به‌رو هستیم و البته مبحث آلودگی هوا نیز همچون دنیا، در ایران نیز به چالشی مهم تبدیل شده است.


از هر هشت مورد مرگ و میر در دنیا، یک مورد منتسب به آلودگی هوا است


معاون رئیس جمهور ضمن اشاره به آمار سازمان بهداشت جهانی مبنی بر اینکه از هر هشت مورد مرگ و میر در دنیا، یک مورد منتسب به آلودگی هوا است، گفت: این بدان معنا است که یکی از مهم‌ترین چالش‌های جوامع بشری به ویژه در کلانشهرها و جوامع صنعتی امروز، آلودگی هوا است و متاسفانه ایران نیز از این قاعده مستثنا نبوده است.


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست یادآوری کرد: البته دولت یازدهم به رغم تمام چالش‌ها و مشکلاتی که در عرصه‌های مختلف با آن رو به‌رو بود به علت نگاه و رویکرد ویژه رئیس جمهوری در حوزه محیط زیست و اعلام اینکه دولت یازدهم، دولت محیط زیستی است، برنامه‌ها و اقدام‌های بسیاری را برای رفع چالش‌های محیط زیستی کشور آغاز و اجرا کرد و البته به واسطه همین گام‌های مهم، نتایج مثبتی نیز کسب شد.


وی اشاره ای هم به شکل گیری و احیاء کارگروه‌های مختلف، تنظیم برنامه‌های دانش پایه و بر اساس مطالعات روز کشور، همچنین استمرار برنامه‌های موفق محیط زیستی دولت سید محمد خاتمی در دولت یازدهم داشت و افزود: بازنگری و روزآمد کردن برنامه‌ها، ارائه لوایح و پیگیری برای تصویب قوانین روزآمد محیط زیستی به منظور رفع خلاء های قانونی همچون قانون هوای پاک که هم اکنون آخرین مراحل تصویب در شورای نگهبان را طی می‌کند، برخی دیگر از اقدام‌های صورت گرفته برای رفع چالش‌های محیط زیستی در دولت یازدهم است.


به گفته این مقام مسئول، ارتقاء استانداردها و ضوابط محیط زیستی، ارتقاء استاندارد سوخت، حذف بنزین آلوده پتروشیمی، ارتقاء استاندارد خودروها و موتورسیکلت‌ها، بازرسی مستمر خطوط تولید خودرو کشور توسط سازمان حفاظت محیط زیست و اجرای استاندارد یورو 4 در تمام خودروهای تولیدی کشور، توقف شماره گذاری موتورسیکلت‌های کاربراتوری، حمایت از خودرو و موتور برقی، راه اندازی سامانه یکپارچه معاینه فنی در کشور، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، حذف مازوت از سوخت نیروگاه‌های کشور از 45 درصد در سال 92 به 8 درصد در سال 95 و به امید خدا به صفر درصد در سال 96 برخی از اقدام‌های صورت گرفته برای مقابله با آلودگی هوا در کشور است.
مهم ترین چالش اهواز، گرد و غبار است


وی اشاره‌ای هم به وضعیت کلانشهر اهواز داشت و گفت: به رغم همه تلاش‌های صورت گرفته برای بهبود هوای کلانشهر اهواز و به طور کلی بهبود کیفیت هوا در استان خوزستان، به دلیل اینکه مهم‌ترین چالش این استان، گرد و غبار است، همچنان تا نقطه مطلوب فاصله داریم.


این مقام مسئول ادامه داد: متاسفانه حدود 80 درصد کانون‌های گرد و غبار در ایران، خارج از مرزهای کشور و در کشورهای همسایه قرار دارد که برای رفع آن با چالش‌های متعددی مواجه هستیم اما خوشبختانه با پیگیری بسیار هفته گذشته پس از سه سال موفق شدیم با عراق که طی این سال‌ها به دلیل جنگ و ناامنی، محیط زیست را در اولویت نداشت، تفاهم‌نامه‌ای در این زمینه امضاء کنیم که بر اساس آن اجرای پروژه‌های مختلف همچون آموزش و توان افزایی کارشناسان عراقی برای مقابله با گرد و غبار در 200 هکتار مزرعه آموزشی_ پژوهشی کلید خورد.


ابتکار به برخی اقدام‌های دولت یازدهم برای مقابله با کانون‌های داخلی گرد و غبار در خوزستان هم اشاره کرد و افزود: احیا و آبگیری حدود 85 درصد تالاب هورالعظیم به عنوان یکی از کانون‌های مهم گرد و غبار در خوزستان، کاشت نهال و پخش سیلاب در هزاران هکتار از کانون‌های بحرانی خوزستان برخی از این اقدام‌ها است.


معاون رئیس جمهور ادامه داد: اقدام‌های دیگری نیز برای بهبود کیفیت هوا در استان خوزستان و شهر اهواز صورت گرفته است که از آن جمله می‌توان به گازسوز شدن نیروگاه رامین اهواز، توزیع بنزین یورو 4 و گازوئیل استاندارد در اهواز، آبادان، خرمشهر و چهار شهر دیگر خوزستان، اجرای طرح آماک (نسوزاندن گازهای همراه) و جمع آوری هفت هزار و 500 تن گوگرد از سطح شهر اهواز و حومه اشاره کرد.


وی یکی از اقدام‌های مهم دولت یازدهم را حذف بنزین به عنوان ترکیبی بسیار خطرناک و سرطان زا از هوای تنفسی مردم کشور دانست و گفت: میزان بنزن موجود در هوا در برخی شهرهای کشور در فاصله سال‌های 88 تا 92 حتی به بیش از هزار برابر حد مجاز نیز رسیده بود اما خوشبختانه در دولت یازدهم این میزان به سطح استاندارد بازگشت.


دریاچه ارومیه 5برابر سال 93 آب دارد


این مقام مسئول اشاره‌ای هم به اهمیت حفاظت و احیاء تالاب‌ها در دولت یازدهم داشت و افزود: خوشبختانه به رغم انکه برخی معتقد بودند دریاچه ارومیه برای همیشه از بین رفته و حتی دولت را هم از تلاش برای احیاء آن منع می‌کردند، امروز دریاچه ارومیه با وجود فصل گرما و افزایش شدت تبخیر، به لحاظ مساحت و حجم حدود چهار تا پنج برابر سال 93 آب دارد.


ابتکار شرایط کنونی دریاچه ارومیه را نتیجه همت دولت یازدهم، کار علمی، همکاری بین بخشی و مشارکت مردم و جوامع بومی دانست و اظهار کرد: برای سایر تالاب‌ها و دریاچه‌های کشور نیز برنامه‌ها و اقدام‌های مشابهی صورت گرفته است تا جایی که امروز هامون حدود 40 درصد آبگیری شده که اگرچه بخشی از آن به علت گرما و افزایش تبخیر از بین خواهد رفت اما همین آبگیری مانع از تبدیل شدن هامون به کانون گرد و غبار خواهد شد.


معاون رئیس جمهور یکی دیگر از دستاوردهای دولت یازدهم در حوزه محیط زیست را رشد سازمان‌های مردم نهاد، شبکه سازی ملی و استانی سمن‌های محیط زیستی و حضور و مشارکت آن ها در مباحث مهم محیط زیستی همچون فصل محیط زیست برنامه ششم دانست و گفت: رشد مباحث آموزشی در حوزه محیط زیست، توجه بخش های مختلف دولت به موضوع محیط زیست، ارائه کارنامه محیط زیستی به دستگاه های دولتی از دیگر دستاوردهای این حوزه است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته