ابتکار: ماهیت خسارتهای محیط زیستی قابل گذشت نیست/ کمیته ملی تحقیق و تفحص از خسارتهای دریایی تشکیل شود
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از محیط زیست، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جلسه بررسی چالشهای حقوقی دریای خزر با بیان اینکه یکی از دغدغههای مهم حوزه محیط زیست، خساراتی محیط زیستی وارده بر ایران از سوی سایر کشورها است، گفت: بخشی از این خسارتها ناشی از درگیریها و تخاصمات در سطح منطقه و ملی و بخشی نیز ناشی از فعالیتهای اقتصادی است.
ابتکار ضمن تاکید بر ضرورت تنظیم و تدوین ساز و کاری برای طرح دعاوی حقوقی در موضوع خسارات محیط زیستی وارده به ایران تصریح کرد: به طور نمونه به رغم آلودگیهای نفتی شدید آذربایجان برای خزر و ایران، شاهد هیچ اقدام خاصی از سوی دولت آذربایجان برای رفع این آلودگیها یا پرداخت خسارت به ایران نیستیم.
معاون رئیس جمهور یادآور شد: ایران در دریای خزر به صورت یک جانبه مورد آسیبهای محیط زیستی سایر کشورها قرار گرفته است و از این رو پیگیری طرح دعاوی حقوقی و دریافت خسارت و رفع آلودگیها ضروری است زیرا به طور نمونه آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان به دلیل فعالیتهای گسترده نفتی و آلودگی شدید این فعالیتها، خسارتهای زیادی به محیط زیست ایران وارد کردهاند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به پیشنهاد تشکیل کمیته ملی تحقیق و تفحص خسارتهای دریایی اظهار کرد: تشکیل این کمیته و آغاز فعالیتهای اجرایی در این حوزه، حداقل کاری است که در کوتاهترین زمان ممکن میتواند انجام پذیرد.
وی ادامه داد: البته باید بررسی شود که تشکیل این کمیته نیازمند مصوبه دولت است یا می توان آن را ذیل شورای عالی محیط زیست تشکیل داد.
ابتکار با بیان اینکه موضوع خسارتهای محیط زیستی وارد شده به ایران، فراتر از حوزه دریایی است و موضوعاتی همچون پروژه گاپ (سدسازیهای ترکیه)، گرد و غبار، هامون و بسیاری از موارد دیگر را نیز در بر میگیرد، گفت: البته هم اکنون مهمترین و عاجل ترین بخش، خسارات محیط زیستی وارد شده به ایران در دریای خزر است زیرا به طور نمونه یکی از عمدهترین آلودگیهای شناگاههای ایران، آلودگیهای نفتی است.
معاون رئیس جمهور ضمن تاکید بر این موضوع که ماهیت خسارتهای محیط زیستی قابل گذشت نیست، تصریح کرد: این به دلیل آن است که غالب خسارتهای محیط زیستی یا قابل رفع نیست یا به سختی رفع میشود و تقریبا شبیه به خسارتهای انسانی و ماندگار است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: در همین زمینه میتوان به تداوم آثار خسارتهای محیط زیستی جنگ تحمیلی ایران و عراق، همچنین جنگ عراق و کویت بر ایران اشاره داشت. برای اینکه قابل حل نیست مثل ماهیت خسارتهای انسانی ماندگار است ما میتوانیم اثبات کنیم به لحاظ محیط زیستی خسارتهای جنگ تحمیلی و جنگ عراق و کویت هنوز روی طبیعت ایران ادامه دارد.
انتهای پیام/