دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 ارديبهشت 1396 - 10:45

اجرای نخستین برنامه پایش زیستگاه‌ها و آماربرداری سمندرهای در معرض تهدید

نخستین برنامه جامع پایش زیستگاه ها و آماربرداری سمندرهای در معرض تهدید ایران در راستای برنامه ملی حفاظت از سمندرها اجرا شد.
کد خبر : 180800

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از سازمان حفاظت محیط زیست، گروه خزندگان و دوزیستان دفتر حیات وحش و آبزیان آب‌های داخلی همگام با برنامه‌های حفاظت و مدیریت گونه‌های جانوری در معرض تهدید و انقراض در نخستین گام در برنامه جامع کشوری، پایش زیستگاه‌ها و آماربرداری از سمندرهای ایران را در دستور کار قرار داد.


مجید خرازیان مقدم، مدیر کل دفتر حیات وحش و آبزیان آب‌های داخلی از اجرای موفق برنامه پایش و آمار برداری سمندر غارزی گرگانی، سمندر جویباری ایران، سمندر لرستانی، سمندر کردستانی، آتشین و سمندر آذربایجان در استان‌های گلستان، مازندران، خوزستان، لرستان، کردستان، کرمانشاه و آذربایجان خبر دارد.


مقدم گفت: با توجه به ظرفیت‌های قانونی پیش بینی شده در برنامه پنج‌ساله ششم توسعه کشور و لزوم اجرایی شدن برنامه عمل حفاظت گونه‌های جانوری در معرض تهدید و تصویب آن در شورای برنامه ریزی استان و تعیین ردیف اعتباری مستقل جهت تامین منابع و لزوم همکاری همه جانبه تمام دستگاه‌های ذیربط برای عملیاتی شدن برنامه‌های مذکور، برنامه راهبردی حفاظت و مدیریت سمندر کوهستانی لرستان تدوین و همچنین شیوه نامه اجرای آن به استان‌های خوزستان و لرستان که از زیستگاه اصلی این گونه هستند ابلاغ شد. امید است با تشکیل کارگروه‌های تخصصی در استان‌ها اقدامات عاجلی در حفاظت از این گونه صورت پذیرد.
وی ادامه داد: برنامه ریزی‌ها در خصوص شناسایی و پایش زیستگاه‌های سمندر لرستانی در استان لرستان و خوزستان انجام شده و اجرای برنامه آماربرداری از زیستگاه‌های منتخب به زودی صورت خواهد پذیرفت.
مسعود ابراهیم تهرانی، رئیس گروه خزندگان و دوزیستان گفت: از میان 7 گونه سمندرهای ایران، 4 گونه آن در معرض تهدید هستند و در مورد سایر آنها نیز اطلاعات پراکنده‌ای وجود دارد. از این رو با هدف حفاظت از نسل این جانوران گروه کارشناسی خزندگان و دوزیستان با همکاری کارشناسان استانی به جمع آوری اطلاعات دقیق پراکنش گونه و بررسی و ارزیابی زیستگاه‌ها اقدام کرده و با بررسی پوشش گیاهی و چگونگی وضعیت چشمه‌ها و برکه‌ها و عوامل تهدید کننده، نسبت به آماربرداری سمندرها اقدام کردند.
تهرانی افزود: متاسفانه عمده‌ترین تهدید معطوف به تخریب و تغییر وضعیت چشمه‌ها و برکه‌هایی است که برای مصارف کشاورزی و دامداری توسط روستائیان، کشاورزان و دامداران صورت می‌گیرد. البته ناآگاهی و عدم شناخت از وضعیت سمندرهای ایران برای جوامع بومی یکی از علل بروز چنین رفتارهایی است. آموزش و اطلاع رسانی در زیستگاه‌‌های سمندرهای ایران که در برنامه‌های آتی دفتر حیات وحش است در دستور کار قرار دارد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب