افزوده شدن شرکای صادراتی/ قاچاق کالا را از مقرون به صرفه بودن میاندازیم
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، مجتبی خسروتاج قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در خصوص میزان تراز تجاری کشور در نشست خبری خود گفت: تراز ارزشی تجاری ایران که همواره بدون احتساب نفت منفی و دچار کسری مزمن تجارت غیر نفتی بوده، از سال 92 با شیب معین به سمت مثبت شدن حرکت کرده و در سال 94-95 برای نخستین بار این تراز مثبت شد.
وی ادامه داد: از لحاظ ارزشی در سال 95 تراز تجاری ایران حدود 250 میلیون دلار مازاد تجاری داشته و در واقع کسری مزمن تراز تجاری به مازاد تراز تجاری تبدیل شده است.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در خصوص مدیریت واردات نیز این گونه گفت: مدیریت هدفمند واردات در سال گذشته نتایج اقدامات انجام شده خود را در تنظیم واردات، بدون بر هم خوردن نسبت ترکیب سهم کالاهای واسطهای سرمایهای در ترکیب واردات کشور نشان داده که به عبارت دیگر نهادهای تولیدی وارداتی بخشهای تولید کشور را تامین کرده است.
وی ادامه داد: یکی از دلایل عمده اثبات بازارهای فوق، تامین به موقع نهادهای وارداتی بخشهای مولد و جلوگیری از واردات بیرویه بوده است.
تراز بازرگانی خارجی
خسروتاج با اشاره به میزان ارزش تراز بازرگانی خارجی کشور گفت: این تراز بازرگانی بدون احتساب صادرات نفت خام در 84 منفی 28/7 میلیارد دلار، سال 88 منفی 29 میلیارد دلار، سال 91 منفی 12/1 میلیارد دلار بوده که این تراز در سال 94 با رشد همراه بود و میزان ارزش آن به 900 میلیون دلار و در سال 95 به 250 میلیون دلار رسید.
تراز وزنی تجارت خارجی
وی همچنین در خصوص بخش تراز وزنی تجارت خارجی کشور بدون احتساب نفت خام و میعانات گازی اظهار کرد: در سال 84 تراز کشور به منفی 10/500 میلیون تن رسید و در سال 88 این رقم به 4 میلیون تن تراز منفی رسیده بود و اما در سال 92 به بعد این تراز روند مثبتی را به خود گرفت که برای نمونه در سال 92 تراز وزنی تجارت خارجی به مثبت 47/4 میلیون تن و در سال 95 تراز مثبت 77/6 میلیون تن به ثبت رسید.
وی ادامه داد: بالاترین رقم ارزش واردات مربوط به سال 89 با 64/5 میلیارد دلار و بالاترین رقم وزنی واردات مربوط به سال 88 با 52 میلیون تن واردات بوده است.
خسروتاج تصریح کرد: در سال 1395 واردات از لحاظ وزنی به 33/4 میلیون تن و صادرات غیر نفتی بدون احتساب میعانات 111 میلیون تن بوده که از کل رقم 43/7 میلیارد دلار واردات در این سال حدود 14 درصد آن کالای مصرفی و مابقی مواد اولیه، واسطهای و کالای سرمایهای بوده است.
فصول کتاب مقررات صادرات و واردات بر اساس بیشترین ارزش
معاون وزیر صنعت درباره بیشترین ارزش تراز تجاری بر طبق کتاب مقررات صادرات و واردات نیز اشاره داشت و گفت: این آمار در 15 سرفصل عمده تهیه شده که به ترتیب مواد پتروشیمی پلیمری با تراز مثبت 3/2 میلیارد دلار، محصولات شیمیایی آلی با تراز مثبت 2/5 میلیارد دلار، میوههای خوراکی با تراز مثبت 1/7 میلیارد دلار، سنگ آهن با تراز مثبت 1 میلیارد دلار، محصولات معدنی غیر فلزی گوگرد نمک با تراز مثبت 700 میلیون دلار، کودها با تراز مثبت 623 میلیون دلار، چدن، آهن و فولاد با تراز مثبت 518 میلیون دلار، مس و مصنوعات از مس با تراز مثبت 477 میلیون دلار، شیر و محصولات لبنی با تراز مثبت 450 میلیون دلار، فرآوردهها از سبزیجات با تراز مثبت 390 میلیون دلار، سبزیجات و نباتات با تراز مثبت 360 میلیون دلار، فرآوردههای غلات با تراز مثبت 335 میلیون دلار، محصولات سرامیکی با تراز مثبت 253 میلیون دلار، روی و مصنوعات روی با تراز مثبت 212 میلیون دلار و حیوانات زنده با تراز مثبت 156 میلیون دلار را شامل میشوند.
حضور در نمایشگاههای بینالمللی
رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به این مطلب گفت: در سال 95 در راستای برداشتن گام در خصوص بازاریابی و توسعه صادرات شرکتهای ایرانی در 54 نمایشگاه بینالمللی و اختصاصی خارج از کشور در قالب هزار و 366 شرکت تولیدی صادراتی شرکت کردهاند که از نظر تعداد نمایشگاه و تعداد شرکت به ترتیب 65 و 38 درصد رشد داشتهایم.
وی همچنین در خصوص این آمار در 4 سال گذشته نیز اشاره داشت و افزود: در 167 نمایشگاه تخصصی بینالمللی و اختصاصی خارج از کشور 4 میلیون و 855 شرکت حضور به عمل رساندند که در مجموع 173 هیات اقتصادی پذیرفته و 77 هیات به خارج از کشور اعزام شدهاند.
بازاریابی متنوع در دستور کار قرار گرفته است
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به افزایش بازاریابی کشورهای هدف و رشد دوباره این آمار تاکید کرد: در سال 84، 80 درصد صادرات به 19 کشور جهان بود که این آمار در پایان سال 92 به تنها 8 کشور کاهش پیدا کرده بود اما این آمار در پایان سال 95، دو باره به 15 کشور افزایش پیدا کرده و بار دیگر 7 شریک صادراتی به عنوان شرکای اصلی تجارت ایران افزوده شدند.
ارزش صادراتی گروههای کالایی در سال 95
خسروتاج در این خصوص اظهار کرد: صادرات گروههای کالایی نظیر میوه و ترهبار در سال گذشته با افزایش 900 میلیون دلار، پسته و مغز پسته یک میلیارد و 250 میلیون دلار، محصولات دامی 437 میلیون دلار همراه بوده است.
وی اضافه کرد: آن مسالهای که باعث عدم رشد صادراتی بالای 4 درصد در کشور بود افزایش رشد قیمت جهانی کالا و محصولات بود که مانع از این رشد و تحقق میزان رشد برنامهریزی شده در کشور بود.
وی اضافه کرد: صادرات کالاهای عمده کشاورزی علیرغم رشد وزنی 17 درصدی، رشد صادرات ارزشی نداشتهاند.
وی افزود: در بخش صنایع غذایی نظیر فرآوردههای لبنی، شیرینی و شکلات، انواع کمپوت، رب گوجهفرنگی، ماکارونی، کنسانتره و آبمیوه، آب معدنی، روغنهای نباتی، اسانس و عرقیات، عسل و انواع نوشیدنیها شاهد صادرات دو میلیارد و یکصد دلار بودیم.
بخش معدن و صنایع معدنی
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت با اشاره به حوزه صنایع و معادن گفت: در این بخش با 6 میلیارد دلار صادرات از نظر وزنی 36/4 درصد رشد را نسبت به دوره مشابه سال قبل و از لحاظ ارزشی 8/5 درصد رشد نسبت به دوره مشابه سال قبل را شاهد بودهایم که تنها در بخش چدن، آهن، فولاد و مصنوعات آنها حدود 3 میلیارد دلار ارزش صادراتی بدست آمده است.
وی ادامه داد: همچنین این آمار شامل مس و مصنوعات آن با 518 میلیون دلار، آلومینیوم و مصنوعات آن 237 میلیون دلار، سرب و مصنوعات آب 237 میلیون دلار، سیمان و کلینگر 400 میلیون دلار، کاشی و سرامیک 372 میلیون دلار، شیشه ساختمانی 94 میلیون دلار و سنگ تزئینی کار شده 122 میلیون دلار بوده است.
5 گروه اساسی محصولات پتروشیمی
خسروتاج درباره این 5 گروه اساسی گفت: ارزش صادراتی این گروهها به ارزش 7/5 میلیارد دلار به شرح مواد اولیه صنایع پلیمری (پلاستیکها) 3/6 میلیارد دلار، پروپان و بوتان 2 میلیارد دلار، متانول 850 میلیون دلار، پارازایلین 263 میلیارد دلار و کودها774 میلیارد دلار بوده است.
وی اضافه کرد: محصولات ذکر شده علیرغم رشد 12 درصدی در وزن مقایسه با سال 94 بار دیگر به دلیل کاهش قیمتهای بینالمللی از نظر ارزش 12 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل با کاهش همراه بوده است.
انتهای پیام/