دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 فروردين 1396 - 14:35

ابتکار: وضعیت دریاچه ارومیه رو به بهبود است

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه دریاچه ارومیه تا احیا فاصله بسیاری دارد و گام‌های مؤثر در زمینه تثبیت وضعیت آن برداشته‌ایم، گفت: در دولت یازدهم فضای همکاری بین‌المللی برای احیای دریاچه را گسترش داد برهمین اساس خوشبختانه وضعیت دریاچه ارومیه رو به بهبود است.
کد خبر : 170397

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم امضای تفاهم نامه فاز چهارم سند همکاری مشترک دفتر عمران ملل متحد، دولت ژاپن و سازمان حفاظت محیط زیست در راستای احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: دریاچه ارومیه در سال‌های گذشته بر اثر مسائل متعدد مورد بی توجهی قرار گرفته بود، اما با آغاز به کار دولت یازدهم مورد توجه این دولت قرار گرفت. همچنین ستاد فرابخشی احیای دریاچه ارومیه با حضور و همکاری دستگاه‌های مختلف شکل گرفته است که باعث برقراری همکاری‌های بین المللی در راستای احیای دریاچه ارومیه نیز شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تدوین برنامه احیای دریاچه ارومیه ادامه داد: این برنامه یک کار سنگین علمی نیاز داشت که از طریق مطالعات و تجربیات بین المللی تکیمل شد.طرح بین المللی حفاظت از تالاب‌ها را از دولت هشتم داشتیم و همکاری‌های بین المللی در ارتباط با حفظ تالاب‌ها در این دوره ادامه پیدا کرد و اگرچه اختلافاتی با پروژه "جف" (صندوق محیط زیست جهانی (GEF) )وجود دارد، دنبال آن هستیم که همکاری‌ها را در حوزه محیط زیست و حفاظت از تالاب‌ها با سازمان ملل داشته باشیم.
وی با بیان اینکه همکاری بین دولت ایران و دولت ژاپن در ارتباط با احیای دریاچه ارومیه بعد از مذاکره رئیس جمهور و نخست وزیر ژاپن در سال 2013 شکل گرفت، افزود: این همکاری‌ها به لحاظ افزایش مشارکت مردمی و توسعه کشاورزی پایدار اهمیت بسیاری دارد. همچنین وضعیت دریاچه ارومیه که مورد رصد داخلی و رصد بین‌المللی قرار دارد با پیشرفت قابل قبولی ارزیابی می‌شود.
ابتکار وضعیت دریاچه ارومیه را رو به بهبود اعلام کرد و گفت: هنوز تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله زیادی داریم با این وجود در این مدت گام‌های مهمی در جهت تغییر روندها برداشته شده است. همچنین دو مرکز پایش و برنامه ریزی و آینده نگری در آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی داریم که با ابلاغ اعتباری که اخیرا صورت گرفته امیدواریم این دو مرکز با قوت کار خود را شروع کند.


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به وضعیت نامناسب بارشی امسال در منطقه ارومیه، اظهار کرد: این موضوع نشان می‌دهد اقدامات دولت و همکاری‌های بین‌المللی در شرایط رو به بهبود دریاچه ارومیه تاثیر داشته است که این تجربه می‌تواند الگوسازی شود.
وی ادامه داد: الگوی مشارکتی الگوی بسیار موثر و موفقی است؛ تلاش‌های کنوانسیون تنوع زیستی و کنوانسیون تغییر اقلیم که روی بحث کشاورزی سازگار با تغییر اقلیم کار می‌کند نشان می‌دهد مشارکت مردم دشوارترین بخش کار در حوزه محیط زیست از جمله در احیای تالاب‌ها است.
ابتکار با اشاره به اینکه ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه طرح‌های مکانیکی از جمله رهاسازی آب از سدها، لایروبی رودخانه‌ها، توقف توسعه سطح زیر کشت را انجام داده است، گفت: اما در این میان آنچه اهمیت دارد و اقدام ماندگاری محسوب می‌شود جلب مشارکت‌های مردمی در راستای توسعه کشاورزی پایدار به منظور حفظ دریاچه ارومیه است. همکاری بین دولت ژاپن و سازمان محیط زیست ایران نشان می‌دهد همکاری‌های بین‌المللی در موضوع محیط زیست اهمیت بسیاری دارد و ساختارهای بین‌المللی نقش مهمی را در حفاظت از محیط زیست جهان و انتقال تجربه و فناوری ایفا می‌کنند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به نتایج پروژه همکاری مشترک دفتر عمران ملل متحد، دولت ژاپن و سازمان محیط زیست ایران در راستای احیای دریاچه ارومیه، اظهار کرد: این طرح از طریق آموزش‌ها و آگاهی‌رسانی‌هایی که دارد در کاهش مصرف آب، افزایش بهره وری در کشاورزی و کاهش مصرف سم و کود تاثیر به سزایی داشته است. در اجرای این طرح با وزارت جهاد کشاورزی نیز همکاری داریم. اینها دستاورد مهمی است که برای 90 روستای حوزه دریاچه ارومیه محقق شده است.
وی با اشاره به تاثیر این پروژه در زمینه الگوسازی و اصلاح الگوی کشاورزی در اطراف تالاب‌ها، رودخانه‌ها و دریاچه‌ها اظهار کرد: سعی کردیم نقش بانوان را در این پروژه بین‌المللی لحاظ کنیم که راه اندازی صندوق‌های خرد روستایی و رونق اشتغال و معیشت‌های جایگزین از جمله نتایج مثبت این پروژه است.هفته آینده هم نشستی در آذربایجان غربی برای سازمان‌های محله بانوان خواهیم داشت که فعالیت این عرصه در آن حضور خواهند یافت. نشستی هم در هفته‌های آینده در یاسوج داریم با عنوان «کشاورزی پایدار، کشاورزی سازگار با اقلیم» که وزیر کشاورزی نیز در آن حضور می‌یابند.


ابتکار گفت: امیدواریم این طرح تداوم داشته باشد و نتایج خوبی از این کار ما حاصل شود و انشاءالله روزی ببینیم که کشاورزی در اطراف تالاب پریشان، تالاب بختگان، تالاب جازموریان و همین‌طور در اطراف زاینده‌رود و گاوخونی برای احیای منابع آبی، از این الگو پیروی می‌کند.


رئیس سازمان محیط زیست تاکید کرد: شرایط بارندگی کشور در ماه‌های اخیر وضعیت خوبی داشته اما در همین حوزه آبریز دریاچه ارومیه، بارندگی چندان بهتری نسبت به سال‌های گذشته تجربه نکرده است و این نشان می‌دهد اقدامات ما بوده که روی شرایط دریاچه تأثیر می‌گذارد و این می‌تواند الگویی از همکاری مردمی، بین‌بخشی و بین‌المللی باشد که در نقاط دیگر به کار گرفته شود.


وی تصریح کرد: دستاوردهای این طرح در بهینه‌سازی مصرف آب و افزایش بهره‌وری و همین‌طور کاهش مصرف سم و کود، بسیار دستاورد بزرگی است که اکنون در ۹۰ روستا اجرا شده و در فاز جدید، آن را به ۱۱۰ روستا خواهیم رساند و تأثیر قابل توجهی در پایه‌گذاری یک روند خوب در کشاورزی پایدار خواهد داشت؛ به ویژه در مناطقی که منابع آبی و رودخانه‌های ما از آن آسیب دیده‌اند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب