دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
با وجود بازبینی دستور محدودیت سفر توسط رئیس‌جمهوری آمریکا؛

دانشگاه‌ها هم‌چنان مخالف دستور محدودکننده ترامپ

دانشگاه‌های آمریکا و اروپا از دستور جدید محدودیت سفر که هفته گذشته به امضای دونالد ترامپ رسید، انتقاد کرده‌اند و نسبت به تاثیر آن بر دانشجویان بین‌المللی آمریکا و نیز توانایی این کشور برای جذب بهترین استعدادها در دنیا هشدار داده‌اند.
کد خبر : 165893

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا به نقل از یونیورسیتی‌ ورلدنیوز، مرسی سو کولمن، رئیس انجمن دانشگاه‌های آمریکایی که 62 دانشگاه برتر این کشور در آن عضویت دارند می‌گوید دستور جدید مانند دستور پیشین، تهدیدی بنیادی و درازمدت برای رهبری جهانی آمریکا در آموزش عالی، پژوهش و نوآوری است.


جیل ولش، مدیر اجرایی انجمن بین‌المللی آموزش گفته است: «اگرچه دستور اجرایی بازبینی شده تغییراتی دارد، نگرانی‌هایی که انجمن برای دستور قبلی داشت همچنان باقی است. سیاست جدید، ارزش‌های دیرینه ملی را نادیده می‌گیرد و آمریکا را با یک محدودیت توخالی برای ملت ناامن می‌سازد.»


انجمن دانشگاه‌ها و کالج‌های ایالتی آمریکا نیز که 400 کالج و دانشگاه‌ در آن عضویت دارند در بیانیه‌ای آورده: «دستور اجرایی جدید رئیس‌جمهوری برای مهاجران هم‌چنان بیش از حد وسیع است و تهدیدی برای تاثیرگذاری آموزش عالی آمریکا است.»


12 هزار نفر از 15 هزار دانشجوی خارجی محدودشده ایرانی هستند


ترامپ هفته گذشته یک محدودیت سفر جدید را در روز 6 مارس بازبینی و امضا کرد. این بار از دادن ویزا به 6 کشور مسلمان تا 90 روز جلوگیری می‌شود و برنامه پناهندگی آمریکا برای 120 روز به حالت تعلیق درمی‌آید. دستور جدید بر دارندگان فعلی ویزا هم تاثیری نخواهد داشت.


اگرچه دستور جدید تنها بر 15 هزار نفر از یک میلیون دانشجوی بین‌المللی که در حال حاضر در این کشور تحصیل می‌کنند تاثیر می‌گذارد که 12 هزار نفر از آن‌ها از ایران هستند، با این حال دستور جدید مانند دستور قبلی اعتبار بین‌المللی آمریکا را خدشه‌دار می‌کند.


انجمن دانشگاه‌های اروپایی با عضویت 850 دانشگاه از 47 کشور اروپا نیز در بیانیه‌ای علیه این دستور آورده است که عمیقا نسبت به روح دستور جدید محدودیت سفر دونالد ترامپ و پیامدهای بالقوه آن برای گردش آزاد افراد و ایده‌ها نگران است. لسلی ویلسون، مدیر عمومی این انجمن گفته است: «بستن مرزها خلاف اخلاق دانشگاهی و مانع پژوهش و گردش حیاتی انسان‌ها است. حرکت برای دانش حیاتی است و باید برای مرزهای باز و گردش ایده‌ها مبارزه کنیم.»


آسیب دامنه‌دار


دانشگاه‌ها می گویند دستور جدید، اگرچه نسبت به قبلی دستور بهتری است، اما تاثیرات دامنه‌داری روی آموزش عالی آمریکا می‌گذارد. سو کولمن گفته است: «دستور جدید هنوز ورود هزاران دانشجو و استاد نخبه از ایران، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن را محدود کرده است. کسانی که خواسته‌اند به آمریکا بیایند تا مطالعه کنند، درس بدهند و پژوهش‌های در مرزهای فناوری را پیش ببرند.»


او ادامه می‌دهد: «شاید بیشتر از هر چیزی این مساله هشداردهنده باشد که این دستور، همان پیغامی را برای نخبگان این 6 کشور به همراه دارد که برای دیگران هم دارد: دیگر کسی اینجا به شما خوش‌آمد نمی‌گوید. این پیغام به خصوص در غیبت بیانیه‌های رئیس‌جمهوری روشن است و البته آمریکا نیاز دارد که مقصد انتخالی بااستعدادترین دانشجویان، دانشمندان، مهندسان و دانشگاهیان دنیا باقی بماند.»


او گفته که رقابت‌پذیری اقتصادی آمریکا و رهبری جهانی آمریکا بدون گردش غیرمعمول استعدادهای بین‌المللی که در طول دهه‌ها و با فرصت‌های دانشگاهی و تاکید بر ارزش‌های آمریکایی به وجود آمده ممکن نخواهد بود. از نظر او اعمالی که جایگاه و ارزش‌ها و وضعیت آمریکا را به وجود آورده حالا محل تردید است و این باعث آسیب‌های جدی خواهد شد.


حیل ولش هم در این باره گفته است: «دستور اجرایی قبلی آسیب‌های شدیدی داشت و ناگهان دانشجویان و استادان را در خارج از کشور گیر انداخت و دانشجویان و استادان احتمالی آینده در سراسر دنیا این پرسش را مطرح می‌کردند که آیا آمریکا جایگاهی را به عنوان ملتی که از دیگران استقبال می‌کند از دست داده است.»


او ادامه داده: «دستور جدید نیز باعث استمرار دست‌پاچگی و نبود اطمینان می‌شود که آیا کشورهای دیگر هم در آینده به این دستورات اضافه خواهند شد یا نه و مشکلات را برای دانشجویانی که می‌خواهند در ماه‌های آینده درخواست تحصیل در دانشگاهای آمریکایی را بدهند افزایش می‌دهد.


در بخشی از بیانیه انجمن دانشگاه‌ها و کالج‌های ایالتی آمریکا هم آمده است: «با وجود اینکه ما هدف اعلام شده رئیس‌جمهوری برای امنیت وطن را می‌فهمیم و به آن احترام می‌گذاریم، باور اما داریم که محدودیت طبقه‌بندی شده برای ورود افرادی که از ملت‌های مختلفی هستند توانایی نهادهای عمومی ما را برای جذب بهتری مغزها برای تدریس و مطالعه در دانشگاه‌ها و کالج‌های ایالتی زیر سوال می‌برد.»


در جایگاه سخنگوی دانشگاه‌های اروپایی، انجمن این دانشگاه‌ها هم اعلام کرده که باور دارد دستور جدید به صورت یک‌پارچه‌ای گروه‌های بزرگی از مردم را هدف قرار می‌دهد و مانع پویایی و تبادل اطلاعات و افراد می‌شود.»


این انجمن گفته نگران تاثیر این دستور بر پژوهشگران بین‌المللی، استادان دانشگاه‌ و دانشجویانی است که می‌خواستند به آمریکا بروند تا در پژوهش‌هایی مشارکت کنند یا در کنفرانس‌های دانشگاهی شرکت کنند.


تخریب کمتر


با وجود همه انتقادها، کولمن می‌گوید که انجمن متبوعش امیدوار است که دستور جدید تاثیرات مخرب آنی کمتری نسبت به قبلی داشته باشد. او می‌گوید استثنا کردن دارندگان فعلی ویزا و گرین‌کارد از 6 کشوری که در دستور نامشان آمده به این معنا است که دانشجویان و استادان پیشین دانشگاه‌ها می‌توانند کشور را ترک کنند و دوباره به آن برگردند بدون آن که جلوی ورود آن‌ها گرفته شود. او گفته: «ما هم‌چنین خوشحالیم که دستور جدید دست‌کم روند مورد به موردی را برای افرادی از این 6 کشور پیش‌بینی کرده و مشخصا مطالعات وشغل را به عنوان شرایطی در این بررسی مورد به مورد پیش‌بینی کرده است که شاید کارا باشد.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب