ابتکار خبر داد: تصویب تعطیلات زمستانی مدارس در دولت/ گرد و غبار دیروز خوزستان از عراق و سوریه وارد شده بود
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از سازمان حفاظت محیط زیست، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری امروز به بحث اصلاح تعطیلات مدارس اشاره کرد و گفت: با حضور گروههای مختلف کار کارشناسی روی این موضوع صورت گرفت تا بتوانیم تعطیلات آموزش و پرورش را در طول سال توزیع کنیم. وزارتخانه آموزش و پرورش نیز بر این موضوع تاکید دارد. علاوه بر این رئیس سازمان میراث فرهنگی نیز از این موضوع استقبال میکند چون از نظر ایشان در صورت توزیع تعطیلات در طول سال ایرانیها فرصت بیشتری برای گردشگری و بازدید از میراث فرهنگی کشور دارند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه لایحه اصلاح تقویم آموزشی مدارس به تصویب هیات وزیران رسیده است، گفت: اگر تعطیلات زمستانی داشته باشیم، فشار آلودگی در دیماه در کلانشهرها کاسته میشود. طی این لایحه خواسته شده تا اختیار تعطیلات مدارس به دولت داده شود.
ابتکار افزود: در 106 هزار مدرسه دستورالعمل مدیریت سبز شامل مدیریت آب، انرژی و کاغذ با مشارکت اولیاء و دانشآموزان اجرا میشود.
شناسایی کانونهای گرد و غبار ایران در دولت یازدهم
وی با اشاره به جلسه ستاد مدیریت بحران با موضوع گرد و غبار خوزستان که روز گذشته به ریاست اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور برگزار شد، اظهار کرد: در این جلسه وزیر کشور گزارشی از نحوه مدیریت مشکلات مختلف استان خوزستان ارائه دادند. همچنین وزیر نیرو گزارشی در مورد تلاشهای صورت گرفته به منظور حل مشکلات آب و برق خوزستان ارائه کردند. علاوه بر این وزیر جهاد کشاورزی گزارشی را در ارتباط با اقدامات این وزارتخانه در راستای مقابله با کانونهای گرد و خاکهای خوزستان ارائه دادند.
وی با اشاره به وجود 30 هزار هکتار کانون فوق بحرانی در استان خوزستان افزود: مطالعات شناسایی کانونهای گرد و غبار ایران طی دولت یازدهم انجام و تکمیل شد. علاوه بر این در خوزستان برنامههای مقابله با کانونها نیز نهایی شد. وزارت جهاد کشاورزی به منظور مهار کانونهای گرد و غبار خوزستان برنامههایی شامل ثبت بیولوژیک و کاشت نهال به وسعت 40 هزار هکتار در خوزستان به ویژه در جنوب این استان و منطقه هندیجان انجام خواهد داد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه کانونهای گرد و غبار موجود در کشورهای عربستان، عراق و سوریه کشور ما را تحت تاثیر قرار میدهد، گفت: گرد و غباری که روز گذشته در استان خوزستان ایجاد شد، از سوریه و عراق به خوزستان آمد و این پدیده سالهاست تکرار میشود. در سال 92 سفری به عراق به منظور پیگیری این موضوع داشتم و حتی اقداماتی چون کاشت نهال نیز صورت گرفت. مذاکرات متعددی با عراق در موضوع مقابله با گرد و غبار داشتیم اما متاسفانه شرایط داخلی عراق به گونهای بود که نتوانستیم برنامههای مقابله با گرد و غبار را به طور کامل اجرایی کنیم.
طرحهای سدسازی ترکیه منجر به حبس 35 درصد آب دجله و فرات پشت سدها
ابتکار با بیان اینکه بسیاری از مناطق داخل عراق به دلایل مختلف از جمله طرح گسترده سد سازی معروف به گاپ ترکیه، با مشکلاتی مواجه شده است، اظهار کرد: در نتیجه اجرای این طرح 35 درصد آب دجله و فرات پشت سدها حبس شده است که تاثیرات بسیاری روی تالابهای هورالعظیم و هورالهویزه خواهد داشت. برای پیگیری موضوع گرد و غبار مناسبات بینالمللی نیز داریم. پیش از این قطعنامهای در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شد که طی آن دبیرکل مکلف شد تا گزارشی در مورد وضعیت گرد و غبار در کل دنیا ارائه دهد. تاکنون قطعنامه دوم صادر شده است. علاوه بر این نیز قطعنامهای در مجمع وزرای محیط زیست جهان داشتیم. از تمام ظرفیتهای دوجانبه و بینالمللی برای مقابله با گرد و غبار استفاده کردهایم و سعی کردیم دنیا را بر ضرورت رسیدگی به کانونهای گرد و غبار مجاب کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه در جلسه ستاد مدیریت بحران که روز گذشته با محوریت استان خوزستان برگزارشد، گزارشی در مورد وضعیت تالابها ارائه دادند، اظهار کرد: طی دولت یازدهم توجه خاصی به احیای تالابها شده است که تلاش برای احیای دریاچه ارومیه از جمله آنهاست. تالاب هورالعظیم از مهمترین تالابهای ایران است که در سال92 همزمان با آغاز کار دولت یازدهم به طور کامل خشک بود ولی هم اکنون با پیگیری سازمان حفاظت محیط زیست و اقدامات وزارتخانههای نیرو و نفت در برداشتن دایکهای روی تالاب و تامین حقابه تالاب از رودخانه کرخه 70 درصد تالاب آبگیری شده است. حالا ممکن است عدهای بگویند این تالاب با بارش باران پربار شده است در حالی که این گونه نیست و آبگیری تالاب بر اثر برداشتن دایک ها و همچنین تامین حق آبه تالاب است. یا شاید عده ای بگویند آب موجود در تالاب فاضلاب است اما این هم درست نیست و آب تنها لبشور است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن یادآوری سفر سال گذشته خود به تالاب هورالعظیم و واژگون شدن قایق حامل وی و همراهانش در این تالاب گفت: شهادت میدهم آب تالاب سمی نیست و من هم هنوز زنده هستم زیرا آبی که وارد هورالعظیم شده آب کرخه است که مقداری شور است تا جایی که هنوز شوری آن آب در دهان ما مانده است.
ابتکار در ادامه در مورد وضعیت تالاب شادگان مبنی بر اینکه این تالاب از اهمیت بسیاری برخوردار است، گفت: کارهای خوبی برای احیای شادگان انجام شده، روز گذشته نیز در جلسه مدیریت بحران خوزستان تاکید کردم که تامین حقابه تالابها و مدیریت منابع آب کل کشور باید مورد توجه کافی قرار گیرد
ابتکار با بیان اینکه پیشنویس آییننامه ضوابط زیستمحیطی معادن در شورای عالی معادن در حال تهیه شدن است افزود: باید ضوابط زیستمحیطی از مرحله اکتشاف تا مرحله بهرهبرداری برای معادن رعایت شود. تاکنون از بسیاری از معادن کشور از جمله نطنز و محلات بازدید داشتم که طی بازدیدها شاهد این بودیم که در بسیاری از مناطق مشکلات زیست محیطی ناشی از فعالیتهای معدنی ایجاد شده است. رها شدن معادن بعد از استحصال میتواند کانون گرد و غبار و آلودگی ایجاد کند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با اشاره به بازدید اخیر خود از شهرستان پاکدشت از توابع استان تهران اظهار کرد: این شهرستان بیش از 600 هزار نفر جمعیت دارد که عمده آنها مهاجر هستند. این در حالی است که پاکدشت ظرفیت این تعداد جمعیت را ندارد. نزدیک به 2700 واحد صنعتی و معادن عظیم شن و ماسه که منشاء گرد و غبار هستند در این شهرستان بارگذاری شده است.
اختیار خاصی در مقابله با آلایندگی و تخریب معادن نداریم
ابتکار با بیان اینکه نظارتها از سوی منابع طبیعی و وزارت صنعت، معدن و تجارت بر فعالیت معادن باید جدیتر انجام شود، اظهار کرد: آییننامه ضوابط زیست محیطی معدن در صورت نهایی شدن میتواند تاثیر بسیاری در بهبود اوضاع داشته باشد. آییننامههای مربوط به معادن را در سال 84 داشتیم. ولی وقتی در سال 92 بازگشتیم مجبور شدیم از صفر شروع کنیم.
وی افزود: قبلا سازمان حفاظت محیط زیست در مورد نظارت بر فعالیت معادن اختیاراتی داشت ولی متاسفانه در دوره قبل اتفاقاتی در مجلس صورت گرفت که این اختیارات از سازمان حفاظت محیط زیست سلب شد. در شرایط حاضر نیز ما اخطاریههایی به معادن میدهیم. در نطنز بسیاری از معادن را به دادگاه بردهایم ولی اختیار کافی نداریم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه ما مخالف بخش معدن نیستیم، اظهار کرد: معدن میتواند یکی از بخشهای توسعه پایدار برای توسعه ایران باشد ولی باید الزامات زیست محیطی چه در مناطق حفاظت شده و چه در عرصه سرزمینی را رعایت کند. در صورت تصویب آییننامه الزامات زیستمحیطی معادن در شورای عالی معدن اختیارات محیط زیست به منظور نظارت در این زمینه افزایش مییابد.
وی با اشاره به حضور کمیته محیط زیست در شورای عالی معدن اظهار کرد: تاکنون نیز سازمان حفاظت محیط زیست همکاریهای خوبی با شورای عالی معدن داشته است و اقداماتی نیز انجام شده، اما در صورت تصویب این آییننامه وضعیت نظارتی سازمان حفاظت محیط زیست بر معادن بهبود پیدا میکند.
کاشت نهال در کانونهای فوقبحرانی گرد و خاک استان خوزستان
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه از آغاز عملیات زمینی در ارتباط با کاشت نهال در عرصه 40 هزار هکتاری کانونهای فوقبحرانی گرد و خاک در استان خوزستان خبر داد و گفت: بحث تامین آب برای پخش سیلاب نیز به منظور مرطوب نگاهداشتن خاک در این استان مطرح شده است. سال پیش نیز بحث کاشت نهال به وسعت 3000 هکتار را در استان خوزستان داشتیم.
ابتکار افزود: پیشبینی شده 450 میلیارد تومان برای مقابله با 30 هزار هکتار کانون فوق بحرانی گرد و خاک در استان خوزستان در نظر گرفته شود که دولت این مبلغ را تامین خواهد کرد. کاشت نهال در استان خوزستان نیز از اسفندماه تا فروردین اجرایی خواهد شد. این وعده وزارت جهاد کشاورزی به منظور مقابله با گرد و غبار استان خوزستان است.
ابتکار با اشاره به اینکه در بسیاری از مواقع نگهداری فضای سبز از نهالکاری دشوارتر است و برخی زیبایی را ترجیح میدهند، گفت: در خوزستان و اهواز که بسیار برای ما عزیز هستند و برخلاف تلاشی که عدهای عامدا سعی دارند دولت را نسبت به آن بیتفاوت جلوه دهند تا جایی که خبر میگذاریم که ما در خوزستان و اهواز هستیم بعد عدهای زیر آن کامنت میگذارند که اصلا شما میدانید اهواز کجاست؟ همین اتفاق رخ داد. یعنی گیاهی منجر به حساسیتهای تنفسی شد.
وی در ادامه ضمن اشاره به اهمیت پوشش گیاهی برای مقابله با گرد و غبار در مورد کاشت گونههای مهاجم کنوکارپوس در شهر اهواز توسط شهرداری این شهر اظهار کرد: قبل از سال 90 در نخستین باران پاییزی در شهر اهواز تعداد بسیاری از شهروندان با علایم آسم و خفگی راهی درمانگاهها شده و حتی تعدادی به آیسییو رفتند. این تعداد در سال 92 به 28 هزار نفر رسید. دولت بلافاصله کار خود را شروع کرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه سال پیش دولت ستادی را برای بررسی این موضوع تشکیل داد، گفت: 16 عامل را شناسایی کردیم و با مطالعات داخلی و بینالمللی دلایل مختلف بررسی شد. موضوع گردهها نیز به عنوان یکی از دلایل مطرح شد. با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اهواز به این جمعبندی رسیدیم که در اثر گردههای کنوکارپوس مشکلات تنفسی برای مردم اهواز ایجاد میشود. همزمان با این اتفاق گزارشهای متعددی از نقاط دیگر دنیا در مورد آسم و مشکلات و تنفسی ناشی از گردهها دریافت کردیم.
ابتکار با بیان اینکه با همکاری شهرداری و استانداری اهواز فعالیتهای خوبی در این زمینه صورت گرفت، گفت: تمام درختان کنوکارپوس هرس شد و بعد از نخستین بارشی که امسال در اهواز داشتیم، تعداد مراجعان به درمانگاهها به خاطر مشکلات تنفسی به زیر 1000 نفر کاهش یافت.
افزایش حساسیت های ریوی ناشی از زندگی در شهرهای صنعتی
وی افزود: متخصصان آسم و آلرژی اعتقاد دارند مردم اهواز و تمام شهرهای صنعتی که تحت تاثیر آلایندهها هستند، ریههایشان زمینه حساسیت بیشتری دارد و این گردهها این حساسیت را تشدید میکند
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با بیان اینکه برای اجرای سیاستهای کلی محیط زیست و فرمایشات مقام معظم رهبری در 17 اسفند 93 یک ساز و کار تدوین شد، گفت: طی این ساز و کار تکالیف همه دستگاههای اجرایی را ابلاغ کردیم و در ادامه، فعالیتهای آنان را در زمینه اجرای این سیاستها رصد میکنیم. چند ماه پیش نخستین جلسه ارزیابی عملکرد دستگاههای مختلف در زمینه سیاستهای کلی محیط زیست با حضور مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی برگزار شد.
ابتکار با اشاره به اینکه گزارشگیری از دستگاههای مختلف اجرایی کماکان ادامه دارد، افزود: در نتیجه این گزارشگیریها میزان موفقیت این دستگاهها را در مورد اجرای سیاستها رصد میکنیم. ضمن اینکه ابلاغ سیاستهای کلی نظام در حوزه محیط زیست با تدوین اهداف 15 ساله توسعه پایدار همزمان شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه کمیته ملی توسعه پایدار اهداف را برای دستگاههای مختلف ابلاغ کرده است، گفت: حدود 18 وزارتخانه اعضای کارگروه کمیته ملی توسعه پایدار را تشکیل دادهاند و همخوانی سیاستهای کلی نظام در حوزه محیط زیست با اهداف توسعه پایدار اتفاق مبارکی است.
ابتکار با اشاره به اینکه ابتدای سال 94، کارنامه دو ساله محیط زیستی دولت یازدهم را ارائه دادیم، اظهار کرد: کارنامه دوم هم به زودی منتشر خواهد شد.
وی ادامه داد: در خصوص حقوق شهروندی نیز اقدامات زیادی انجام شده است و ستادی را در داخل سازمان تشکیل دادهایم و از جمله پیشرفتهایی که در این زمینه صورت گرفته است، معتقدیم که در دولت یازدهم فضای بهتری برای آزادی بیان، نقد و حضور و فعالیت سازمانهای مردمنهاد و احزاب فراهم شده است، به گونهای که دولت میتواند از همین طریق نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کند.
انتهای پیام/