دیپلماسی دولت یازدهم پایانی بر یک دهه بدعهدی روسها درباره اس 300
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، «رئیسجمهوری روسیه ممنوعیت تحویل موشکهای اس-۳۰۰ به ایران را لغو کرد»؛ این تیتر خبری بود که بعد از ظهر دوشنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۴ از سوی رسانههای روسیه منتشر شد.
انتشار این خبر پایانی بر مناقشه هشت ساله و عهدشکنی دولت روسیه بود که با وجود امضای قرارداد 800 میلیون دلاری مبنی بر فروش سامانه S-300 PMU-1 به ایران، به تعهد خود عمل نکرد و با تأخیر در تحویل این سامانه به ایران به بهانه صدور قطعنامه سازمان ملل علیه ایران، از تحویل این موشکها به ایران سرباز زد.
نیکولای ماکارف رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح روسیه در ۳۱ شهریور ۱۳۸۹ اعلام کرد که روسیه به دلیل تحریمهای بینالمللی، تصمیم گرفته است که موشکهای اس-۳۰۰ را به ایران تحویل ندهد و موشکهای اس-۳۰۰ بیتردید شامل تحریم است.
دیمیتری مدودیف رئیسجمهوری وقت روسیه نیز پس از اظهار نظر ماکارف با استناد به اجرای قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت، دستوری صادر کرد که به موجب آن "فروش هرگونه موشک و جنگافزارهای دیگری چون تانکهای جنگی، خودروهای زرهی، ادوات توپخانهای کالیبر بالا، کشتیها و هواپیما و هلیکوپترهای نظامی به ایران ممنوع شد."
اکنون با گذشت هشت سال از انعقاد قرارداد فروش سامانه موشکی اس 300 به ایران و برهه زمانی حساسی که ایران در حال مذاکرات هستهای با کشورهای عضو 1+5 است، رئیسجمهوری روسیه که یکی از کشورهای عضو 1+5 است پس از تفاهم هستهای لوزان دستور لغو ممنوعیت تحویل موشکهای اس-۳۰۰ به ایران را صادر کرد. این موضوع از زوایای مختلف قابل بررسی است.
پس از این اقدام رئیسجمهوری روسیه، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در تماس با سرگئی لاوروف همتای روسی خود، مخالفت واشنگتن با تحویل سامانه دفاع موشکی اس-۳۰۰ به ایران را اعلام کرد.
ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز گفت: کاخ سفید با تحویل سامانه دفاع موشکی اس-۳۰۰ به ایران مخالف است.
وزیر اطلاعات و امور راهبردی رژیم صهیونیستی نیز، در نخستین واکنش به خبر تحویل اس-۳۰۰ به ایران، گفت که تحویل این سامانه به ایران نتیجه مشروعیت بخشیدن به جمهوری اسلامی ایران درتفاهم هستهای لوزان است.
همچنین بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در تماس با پوتین نارضایتی اسرایئل از تصمیم مسکو رای تحویل سامانه دفاع موشکی اس-300 را ابراز داشت.
شفیعی: لغو تحریم اس 300 نتیجه تلطیف فضای سیاست خارجی ایران است
در این زمینه، نوذر شفیعی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، درباره اقدام ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، در رفع موانع تحویل سامانه دفاع موشکی اس 300 به ایران، گفت: دولت روسیه تازه اکنون به وظیفه قانونی خودش عمل میکند و لطفی در حق ما انجام نداده است.
وی ادامه داد: روسیه پیش از این در قراردادی تعهد کرده بود که سامانه دفاع موشکی اس 300 را به ایران تحویل خواهد داد و در ادامه به صورت یکطرفه نقض پیمان کرد و به تعهد خود عمل نکرد؛ اما اکنون به این نتیجه رسیده است که باید بر اساس قراردادی که با ایران منعقد کرده است این موشکها را به ایران تحویل دهد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با استقبال از این اقدام رئیسجمهوری روسیه، اظهار کرد: به نظر بنده روسیه در حقیقت این اقدام را در رقابت با آمریکاییها انجام داده است، در غیر این صورت باز هم از تحویل این موشکها سرباز میزد.
احمدی: شرایط حساس منطقه و توسعه رابطه ایران، دلیل تصمیم پوتین در لغو ممنوعیت تحویل اس 300
حجتالاسلام وحید احمدی، رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در درباره لغو ممنوعیت تحویل موشکهای اس 300 روسی به ایران، به خبرنگار آنا گفت: برخی تحریمهایی که کشورهای غربی علیه ایران داشتند، باعث شد تا روسها در راستای تحریمهای آمریکا اقدام به توقف تحویل موشکهای اس 300 به ایران کنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، درباره تغییر موضع روسیه در تحویل سامانه اس 300 به ایران، اظهار کرد: با توجه به شرایط موجود و اتفاقاتی که در سالهای اخیر افتاد و برخوردهایی که غربیها در موضوع اوکراین با روسهای داشتند، شاید دولت روسیه با واقعیتهای عینی جامعه بینالملل روبهرو شد و احساس کردند که تصمیمهایی که در قبال برخی کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران گرفتند تصمیمهای غیرمنظقی و غیرحقوقی بوده و در تصمیمگیری خود تجدیدنظر کنند.
نماینده کنگاور در مجلس، ادامه داد: علاوه بر این موارد با توجه به شرایط حساس منطقه، توسعه ارتباط با ایران برای روسیه اهمیت فراروانی دارد همانطور که این رابطه و تعامل برای ما نیز حائز اهمیت است.
نقوی حسینی: تعامل ایران و روسیه و تهدیدهای منطقهای علت تصمیم روسیه به اجرای تعهدات درباره اس 300
سید حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز درباره این اقدام رئیسجمهوری روسیه به خبرنگار آنا، گفت: قرارداد سامانه موشکی اس300 که سال 2007 بین ایران و روسیه منعقد شد، یک پیمان تسلیحاتی معتبر بود که فراز و نشیبهای مختلفی را در طول اینها طی کرد و بالاخره با توجه به تقویت و تعامل رابطه ایران و روسیه، رئیسجمهوری روسیه تصمیم گرفت این توافق اجرایی شود و موشکها را به ایران تحویل بدهند.
نماینده ورامین در مجلس، ادامه داد: روسها به این واقعیت واقفاند که شیطنتهای ایالات متحده آمریکا و متحدان غربی آن و برخی از عوامل منطقهای آنها تهدیدی در منطقه به حساب میآید و تروریسم در منطقه در حال گسترش است، دولت روسیه نیز میداند برای حفظ امنیت منطقه باید در چنین مواقعی با کشورهایی که به طور جدی با تروریستها و عوامل ضد امنیتی مبارزه میکنند، همکاری داشته باشد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، خاطرنشان کرد: فکر میکنم این دیدگاه باعث شد دولت روسیه در راستای تحویل موشکهای دفاعی اس 300 به تعهد خود در برابر جمهوری اسلام ایران جامه عمل بپوشاند.
نقوی حسینی در پاسخ به این سؤال که «با توجه به برگزاری مذاکرات هستهای ایران با شش کشور قدرتمند جهان که روسیه نیز یکی از این کشورهاست، آیا این اقدام روسیه تأییدی بر این موضوع است که بحث موشکهای ایران در موضوع مذاکرات مطرح نخواهد شد؟» گفت: مذاکرات ایران با 1+5 قطعا تنها مرتبط با مسائل هستهای است و تیم مذاکرهکننده ما به هیچ وجه درخصوص مسائل غیرهستهای مذاکره نخواهد کرد.
سردار وحیدی: لغو ممنوعیت فروش اس 300 بیانگر قدرت ایران در منطقه است
از سویی، سردار احمد وحیدی وزیر سابق دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، در پاسخ به سؤال آنا درباره دلیل لغو ممنوعیت فروش موشکهای اس 300 به ایران، گفت: این موضوع نشان از قدرت جمهوری اسلای ایران در منطقه دارد.
رئیس مرکز اهداف راهبردی دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح، همچنین درباره تأثیر سامانه موشکی اس 300 در تقویت بنیه دفاعی کشورمان به خبرنگار آنا، گفت: بنیه دفاعی و نظامی ایران آنقدر قوی و گسترده است که موشکهای اس 300 اثرات تعیین کنندهای برای کشورمان نخواهد داشت.
شمخانی: سیاستهای ثبات آفرین ایران در لغو ممنوعیت فروش سامانه اس 300 موثر بود
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان که هفته گذشته برای دیدار با رئیسجمهوری و دبیر شورای امنیت ملی روسیه در دهمین اجلاس دبیران شورای امنیت ملی کشورهای عضو و ناظر سازمان همکاری شانگهای به روسیه کرده بود، در پاسخ به سؤال خبرنگار ایرنا مبنی بر چگونگی لغو حکم ممنوعیت فروش موشکهای اس300 به ایران از سوی روسیه گفت: خوشبختانه و در چارچوب مذاکرات فشرده و پیگیریهای مستمری که انجام شد دستور لغو حکم ممنوعیت فروش موشکهای پدافندی اس300 با حسن نیت رییس جمهوری روسیه صادر شد.
همزمان با سفر علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به روسیه، ولادیمیر پوتین رییس جمهور این کشور با امضای فرمانی محدودیت فروش موشکهای پدافند هوایی اس-300 به جمهوری اسلامی ایران را لغو کرد.
شمخانی افزود: امروز بیش از هر زمان دیگری دنیا به حقانیت رویکردهای سازنده و مشارکت جویانه جمهوری اسلامی واقف گردیده و سیاستهای مقابله جویانه با اهداف صلح آمیز ایران با انزوا وتحقیر مواجه می شوند.
تحویل اس 300 به ایران تا پایان سال جاری میلادی عملیاتی میشود
گفتنی است، سردار حسین دهقان وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران که روز چهارشنبه برای دیدار سه روزه و شرکت در چهارمین کنفرانس امنیتی بین المللی مسکو، به این کشور سفر کرده بود، روز گذشته با سرگئی شایگو همتای روسی خود دیدار و گفتوگو کرد.
طرفین در این دیدار توافق کردند همه مسایل فنی سامانه پدافند هوایی اس300 را بررسی و تا پایان سال جاری میلادی تحویل این تسلیحات به ایران را عملیاتی کنند.
انتهای پیام/