تولید ناخالص ملی (GNP) چیست
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا, معمولاً قدرت اقتصادی کشورها با معیارهای مختلفی سنجیده میشود که یکی از مشهورترین و پراستفاده ترین آنها، تولید ناخالص ملی است. مثلاً گفته میشود ارزش تولید ناخالص ملی امریکا در سال 1982 میلادی، معادل 3073 میلیارد دلار بوده است. تولید ناخالص ملی را چنین تعریف میکنیم: «ارزش پولی تمام کالاها و خدماتی که اعضای یک ملت در طول یک سال، تولید کردهاند».
برای فهم این تعریف به این مثال توجه کنید: کشوری را فرض کنید که در یک سال این تولیدات را داشته است, 1- مواد غذایی, یکهزار کیلوگرم از قرار هر کیلو، 200 تومان خروجی آن 200 هزار تومان میشود. 2- اتومبیل, یکهزار دستگاه, از قرار هر دستگاه، سه میلیون تومان که خروجی آن 300 میلیون تومان میشود.3- پوشاک, هزار دست که هر دست هزار تومان است و خروجی آن یک میلیون تومان میشود و جمع خدمات نیز 500 هزار تومان باشد, اگر این ارقام را جمع بزنید، گفته میشود «تولید ناخالص ملی» این کشور، جمعاً 301 میلیون و 700 هزار تومان بوده است.
منظور از کلمه «ناخالص»، این است که وقتی کارخانهای اقدام به تولید اتومبیل یا پوشاک میکند، مقداری فرسودگی و استهلاک هم برای کارخانه به وجود میآید که باید آن را تعمیر یا جایگزین کرد. در این کشورِ فرضی، اگر حدود 1700000 تومان هزینه استهلاک را از مجموع ارزش تولید ناخالص ملی کم کنیم، تولید «خالص» ملی که 300000000 تومان است، به دست میآید.
منظور از کلمه «ملی» در تعریف، این است که این مقدار تولید که در کشور صورت گرفته، به وسیله اهالی همین کشور بوده است، گرچه در خارج باشند. مثلاً اگر جهادگران (وزارت جهاد کشاورزی) در یک کشور آفریقایی تولیداتی داشته باشند، به حساب تولید ناخالص ملی ایران گذاشته میشود. به عبارت روشنتر، منظور از تولید خالص ملی، کلیه کالاها و خدماتی است که اعضای یک «ملت» تولید کردهاند، خواه در داخل کشور و خواه در خارج از کشور باشند.
انتهای پیام/4102/4083/خ
انتهای پیام/