مجرمان سابقهدار پس از آزادی هم کنترل میشوند/ زندان ۱۰۰ درصد اصلاحکننده نیست

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، تکرار جرایم خشن توسط افراد سابقهدار در شهرهای اخیر، اتفاقی بود که در ماههای اخیر در موارد زیادی شاهد آن بودیم، اتفاقی که نشان میداد زندان رفتن دیگر عامل بازدارندهای برای این دسته از مجرمین نیست واین افراد گاها با حضور در زندان، بیش از پیش به فکر انجام اعمال مجرمانه میافتند.
نمود این ماجرا نیز افزایش حجم درگیریها و جرایم خشن، سرقت مسلحانه (با سلاح گرم و سرد)، آدمربایی و قتل است، مواردی که تقریبا تمام آنها را در یکی دو ماه اخیر در کشورمان داشتیم و بعضا سروصدای زیادی هم در فضای مجازی و رسانهای کشور به راه انداختند.
ما پیش از این در گزارشی (اینجا) به سوژه پرداخته بودیم و در آنجا نیز به این مسئله که قوانین مان بازدارندگی کافی برای مجرمان ندارند اشاره کردیم، موضوعی که تقریبا تمام کارشناسان حقوقی و انتظامی به آن اذعان دارند و اکثرا بر این باورند با تغییر روند موجود و نظارت ویژه بر اعمال مجرمین خشن پس از آزادی میتوان تاحدود زیادی آنها و رفتار عجیب و غریبشان که در موارد متعددی باعث برهم خوردن آرامش عمومی جامعه میشود را کنترل کرد. به بهانه این ماجرا با اصغر جهانگیر، معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه و سخنگوی قوه گفتوگو کردیم.
جهانگیر در پاسخ به خبرنگار آنا درخصوص ناکافی بودن جرایم مجرمان خشن و انجام اعمال مجرمانه در دفعات متعدد پس از آزادی یا در زمان مرخصی توضیح داد: ما مجازاتهای بسیار سنگینی را در قانون مجازات اسلامی برای جرایم خشن، جرایم سازمانیافته، تکرار جرم و مواردی از این دست داریم. پیشبینیهای لازم هم در قانون ما صورت گرفته است. در حال حاضر اگر کسی گروه مجرمانه و سازمان یافته تشکیل دهد، طبق ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی، مجازات سنگینی برایش تعریف شده است. یا در مورد تکرار و تعدد جرم موارد متعددی در قانون پیش بینی شده است و این مجازاتها از حبسهای طولانی مدت تا حتی اعدام را در برمیگیرد. پس از نظر مجازاتی و سطح تعیین مجازاتها، مقررات ما هیچگونه کمبودی ندارد.
نمیتوان گفت همه زندانیان اصلاحناپذیرند
وی در مورد بازدارنده نبودن زندانها برای بسیاری از مجرمان جرایم خشن عنوان کرد: زندان محیطی است که در عین حال که میتواند محلی برای اصلاح مجرمین و بازاجتماعی کردن آنها باشد، در عین حال میتواند فرصتهایی را در اختیار بزهکاران قرار دهد. دقیقا مثل محیط بیرون، باوجود اینکه همه تلاش میکنند امنیت را تامین کنند، کسانی هم هستند که میتوانند برهم زننده این محیط باشند. پس نمیتوان گفت هرکسی که وارد زندان میشود با وضعیت بدتری خارج میشود و هیچگونه اصلاحی روی آن فرد صورت نمیگیرد، این حکم کلی درخصوص زندان و زندانیان اشتباه است.
معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه ادامه داد: البته نمیتوان گفت که زندان به صورت صددرصد نسبت به اصلاح مجرمین رفتار میکند و به همین دلیل باید شرایط کافی برای نظارت زندانیانی که وارد جامعه میشوند، وجود داشته باشد. به عنوان مثال اگر کسی بر اثر بیکاری مرتکب یک عمل مجرمانه شود و در زندان هم تاحدودی اصلاح شود و مدت حکمش را بگذراند، پس از آزاد شدن اگر شرایط برای زندگی و اشتغالش فراهم نشود ممکن است بار دیگر به سمت جرم و جنایت گرایش پیدا کند. پس ما باید ضمن اینکه در زندانها برنامههای اصلاحی و تربیتی را واقعی و اثربخش کنیم، (که آن نیز باید دائما بازنگری و اصلاح شود) در جامعه نیز باید این خط سیر را دنبال کنیم تا از بازگشت مجدد افراد به مسیر غلط جلوگیری کنیم.
جهانگیر با اشاره به تجربیات دیگر کشورها در این زمینه اظهار کرد: امروز در بعضی از کشورها اینگونه است که اگر یک نفر به زندان رفت و بزهکار شد، برای خروجش از زندان باید کسی که دارای شغل و اعتبار است، این فرد زندانی را تضمین کند که آزادی شدنش مشکلی را برای جامعه ایجاد نمیکند. در این شرایط، چون زندانی ولو اینکه مدت مجازاتش به اتمام رسیده، در سایه تضمین فردی دیگر مرخص میشود، با یک بازدارندگی اجتماعی هم مواجه میشود و این مسئله مانعی برای بازگشت او به سمت جرایم مختلف است، ولی ما چنین قوانینی نداریم که افراد تحت نظارت باشند و باید در این خصوص اتفاقات جدیدی رخ دهد.
راهاندازی بانک اطلاعاتی مجرمان سابقهدار
وی دررابطه با همکاری خوب قوه قضائیه و فراجا در خصوص کنترل مجرمین خشن سابقهدار نیز عنوان کرد: در حال حاضر همکاری خوبی بین دادستانی و پلیس ایجاد شده و دستورالعمل کنترل مجرمین حرفهای نیز توسط ریاست محترم قوه قضائیه ابلاغ شده تا کسانی که تعدد جرم دارند و افرادی هستند که با عنوان مجرمین خطرناک شناخته میشوند، باید تحت اشراف اطلاعاتی و انتظامی قرار بگیرند حتی پس از آزادی.
جهانگیر افزود: به همین دلیل سامانهای راهاندازی شده تحت عنوان «بانک اطلاعات مجرمین حرفهای» در دادستانی کل ایجاد شده که با همکاری پلیس، اطلاعات و سازمانهای ذیربط کسانی که تعدد جرم داشتند حتی اگر مجازاتهایشان را به پایان رساندند، تحت نظر داشته باشد. به این ترتیب افرادی که جرایم خشن، سازمان یافته و ناامن کننده داشتند، وقتی آزاد شدند نمیتوانند مثل قبل جولان دهند و در رصد پلیس هستند.
وی اضافه کرد: امروز میبینم بعضی از این اشرار با وجود اینکه مدت مجازاتشان به اتمام رسیده، با پابند الکترونیک تردد میکنند که این مسئله ناشی از دستورالعملی است که پیشبینی شده تا کسانی که دارای سوابق متعدد هستند و به عنوان مجرم حرفهای شناخته میشوند، پس از آزادی هم در رصد دستگاههای اطلاعاتی، امنیتی و انتظامی ما قرار بگیرند.
سخنگوی قوه قضائیه در پایان سخنانش عنوان کرد: امیدواریم با کمکی که به فراجا و نیروهای اطلاعاتی میکنیم و همکاری متقابلی که صورت میگیرد، اجازه ندهیم کسانی که نمیخواهند تن به اصلاح دهند، بتوانند آزادانه در جامعه به فعالیتهای مجرمانه خود ادامه دهند.
انتهای پیام/