دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی: ممیزی رشته‌محل‌ها، ملاک پذیرش دانشجو در مهر امسال

«اگر واحد دانشگاهی نتواند هیات‌علمی حداقلی داشته باشد ظرفیت پذیرش آن را به صفر می‌رسانیم.» این تاکید معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی درباره رویکرد این دانشگاه نسبت به جذب اعضای هیات‌علمی توانمند در واحدها است.
کد خبر : 97368


به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا به نقل از روزنامه فرهیختگان، فرهاد حسین‌زاده‌لطفی از تعیین‌تکلیف فراخوان جذب هیات‌علمی سال 94 و ممیزی رشته‌محل‌های دانشگاه آزاد اسلامی سخن گفت و افزود: «ظرفیت پذیرش دانشجو در مهر امسال با توجه به ممیزی دور دوم رشته‌محل‌های این دانشگاه است که اکنون در حال انجام است.» آنطور که او گفته است براساس این ممیزی، توانمندی و پتانسیل واحدها در رشته گرایش‌های مختلف تعیین می‌شود تا مشخص شود این واحدها در دوره کارشناسی‌ارشد و دکتری چه اندازه ظرفیت پذیرش دارند. او در بخش دیگری از این گفت‌وگو از پذیرش دانشجویان دانشگاه‌های دیگر در دانشگاه آزاد اسلامی سخن گفت و افزود: «امکان میهمانی ترم تابستان دانشجویان همه دانشگاه‌ها در واحدهای این دانشگاه به صورت رسمی درآمده است و همه دانشجویان اعم از دولتی، غیردولتی و غیرانتفاعی با معرفی‌نامه دانشگاه‌شان می‌توانند برای ترم تابستان در دانشگاه آزاد اسلامی میهمان شوند.»
در ارتباط با تعیین‌تکلیف فراخوان‌های جذب هیات‌علمی سال 94 که دی پارسال آغاز شد، توضیح دهید.
دومین فرخوان جذب هیات‌علمی در سال 94 اعلام و ثبت‌نام آن شروع شد؛ در این فراخوان قرار بود سه‌هزار و 900 نفر جذب شوند که نزدیک به هفت‌هزار نفر از اعضای هیات‌علمی متقاضی استخدام در دانشگاه آزاد اسلامی بودند. از این تعداد بالغ بر پنج‌هزار نفر مورد بررسی اولیه قرار گرفتند که مراحل مختلف بررسی آنها اعم از استعلام و دعوت به مصاحبه علمی در حال انجام و برخی نیز انجام شده است. پرونده‌هایی که بررسی آنها انجام و در هیات اجرایی جذب استان‌ها مطرح شده و مورد موافقت قرار گرفته است به واحدهای مختلف ابلاغ شده تا برای عقد قرارداد یک‌ساله با آنها اقدام شود که برخی واحدها این قرارداد را منعقد کرده‌اند. این فراخوان جذب هیات‌علمی است که امیدواریم با توجه به تعهدی که به دانشگاه آزاد اسلامی دادیم علاوه‌برآن سه‌هزار و 900 نفر و تعهدات فراخوان‌های قبلی که مجموعا به پنج‌هزار نفر رسیده تحقق پیدا کند و به مجموعه اعضای علمی تمام‌وقت دانشگاه آزاد اسلامی اضافه شود.
ممیزی رشته‌محل‌های دانشگاه به کجا رسید؟
اضافه شدن اعضای هیات‌علمی به دانشگاه بیشتر به دلیل ممیزی رشته‌محل‌هایی است که در حال انجام است؛ در جریان هستید که پارسال در دانشگاه آزاد اسلامی برای اولین‌بار ممیزی رشته‌محل‌ها را آغاز کردیم و کمبود‌ها را شناسایی کرده و به واحدها ابلاغ کردیم. متناسب با آن کمبودها سه‌هزار و900 نفر هیات‌علمی بالا آمد. در حال حاضر در حال انجام ممیزی دوم هستیم که اطلاعات نزدیک به شش‌هزار رشته‌محل از واحدهای مختلف تکمیل شده است. با توجه به تفاهمنامه‌ای که با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پارسال منعقد کردیم، شرایط خوبی برای تصویب رشته‌های دانشگاه آزاد اسلامی به وجود آمد و اکنون ممیزی این رشته‌ها در حال انجام است. ان‌شاءالله با توجه به رشته‌محل‌هایی که در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد و با توجه به این ممیزی بتوانیم برای مهر امسال ظرفیت پذیرش دانشجوی آنها را تعیین کنیم. قطعا ظرفیت پذیرش دانشجو در مهر امسال با توجه به این ممیزی انجام خواهد شد، یعنی توانمندی و پتانسیلی که واحدها در رشته گرایش‌های مختلف خود دارند را تعیین می‌کنیم تا مشخص شود این واحدها در دوره کارشناسی‌ارشد و دکتری چقدر ظرفیت پذیرش داشته باشند. اگر واحدی نتواند اعضای هیات‌علمی حداقلی را داشته و در این فراخوان جذب کند، ما قطعا ظرفیت پذیرش این واحد را به صفر تقلیل خواهیم داد.
ترم تابستان در دانشگاه آزاد اسلامی چگونه خواهد بود؟ آیا تفاوتی با پارسال دارد؟
ترم تابستان سال 95 دانشگاه آزاد اسلامی مشابه ترم تابستان این دانشگاه در سال 94 است. دانشجو در دوره کاردانی و کارشناسی تا سقف 10 واحد می‌تواند در دو واحد دانشگاهی انتخاب ‌واحد داشته باشد. اگر تا 6 واحد انتخاب داشته باشد یک‌دوم شهریه ثابت به همراه شهریه متغیر واحدهای انتخاب‌شده را پرداخت و اگر تا 10 واحد انتخاب کند دوسوم شهریه ثابت به همراه شهریه متغیر واحدهای انتخاب‌شده را پرداخت خواهد کرد. همچنین به دانشجویان پایه دامپزشکی این اجازه داده شده است تا سقف 10 واحد همانند دانشجویان کارشناسی انتخاب کنند. البته در دوره کاردانی و کارشناسی اگر روخوانی قرآن و وصیت‌نامه را نگذرانده باشد، می‌تواند علاوه‌بر این 10 واحد اخذ کند. همچنین اگر دانشجویی در ترم تابستان بتواند با اخذ 12 واحد فارغ‌التحصیل شود اجازه خواهیم داد تا سقف 12 واحد در دوره تابستان را گرفته تا فارغ‌التحصیل شود. طبق بخشنامه، به دانشجویان در دوره کارشناسی و ارشد اجازه دادیم حداکثر یک درس را با نظر گروه اخذ کنند که البته تعداد واحد درس مهم نیست. در دوره دکتری تخصصی اجازه ارائه دروس تخصصی به واحدها داده نشده ولی اجازه داده شده است تا سقف دو درس (تعداد واحد مهم نیست) از دروس جبرانی اخذ شود.
در ترم تابستان چند هفته آموزشی وجود دارد؟
همان‌طور که می‌دانید در دوره‌های ترمی معمولی ما 16 هفته آموزشی و دو هفته امتحان داریم، اما در دوره تابستان هشت هفته آموزشی و یک هفته امتحان خواهیم داشت که اکنون کلاس‌ها در واحدهای مختلف آغاز شده است. در این هشت هفته آموزشی دوبرابر کلاس‌های معمولی کلاس دایر می‌شود یعنی به‌طور مثال برای دو واحد نظری چهار ساعت کلاس تشکیل می‌شود به همین دلیل 16 هفته تکمیل خواهد شد.
پذیرش دانشجویان دانشگاه‌های دیگر در دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟
در گذشته هم این موضوع وجود داشته که دانشجویان دیگر دانشگاه‌ها در طول ترم به‌عنوان میهمان در دانشگاه آزاد اسلامی درس بخوانند، اما از امسال این موضوع به صورت رسمی درآمده است. همه دانشجویان اعم از دولتی، غیردولتی و غیرانتفاعی با معرفی‌نامه دانشگاه‌شان می‌توانند برای ترم تابستان در دانشگاه آزاد اسلامی میهمان شوند. شهریه برای دانشجویان دیگر دانشگاه‌ها هیچ تفاوتی با دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی ندارد و تمام دانشجویان کشور می‌توانند با همین نرخ شهریه که برای دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی است در این دانشگاه به صورت میهمان، ترم تابستان را بگذرانند. البته فرآیند پذیرش دانشجوی میهمان از دیگر دانشگاه‌ها مختص ترم تابستان نیست و ممکن است در طول دوره ترمیک هم انجام شود.
چند روز پیش رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در جلسه هیات‌رئیسه از حذف نام این دانشگاه از گزارش تولید علمی یک نهاد رسمی گلایه کرد. به نظر شما علت اتخاذ این نوع رویکرد در برخی نهادها نسبت به دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟
هر کجا ما صحبت از جمهوری اسلامی ایران می‌کنیم تمام تولیدات علمی دانشگاه‌های ایران حساب می‌شود فارغ از اینکه مقصود از «ایران» چه دانشگاهی باشد. به همین دلیل در تمام رنکینگ‌های بین‌المللی تولیدات علمی که به نام ایران ثبت می‌شود شامل تمام تولیداتی است که در دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه‌های دولتی، پیام نور، علمی - کاربردی و... تولید می‌شود. طبق آماری که مستند در پایگاه‌های معتبر دانیا مثل اسکوپوس (Scopus) وجود دارد 20 درصد سهم تولید علم ایران متعلق به دانشگاه آزاد اسلامی است؛ اما متاسفانه در اعلام رتبه‌بندی داخلی نام دانشگاه آزاد اسلامی در این رنکینگ‌ها کنار گذاشته می‌شود، اما در رنکینگ‌های بین‌المللی چه بخواهیم و چه نخواهیم دانشگاه آزاد اسلامی جای خود را حفظ کرده و در تمام پایگاه‌ها دانشگاه آزاد اسلامی از نظر تولیدات علمی جایگاه اول را دارد. اتخاذ این نوع رویکرد از سوی برخی نهادها و حذف نام دانشگاه آزاد اسلامی از تولیدات علمی کشور نشان از بی‌مهری آنها دارد. معتقدم جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی جایگاه محکمی است و اگر 20 درصد تولیدات علمی این دانشگاه را از دست بدهیم ایران در پوسته اول و دوم جهانی تولیدات علمی نیز قرار نخواهد گرفت.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب