کاهش چشمگیر تخصیص ارز واردات کالاهای اساسی در فروردین ۱۴۰۴

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، طی سالهای اخیر تخصیص ارز واردات کالا، برای تجار و بازرگانان علاوه بر اینکه از اهمیت بالایی برخوردار است و به عنوان یک مانع بزرگ و پرچالش بر سر راه آنها قرار دارد. از این رو برای تشویق سرمایه گذاری و پشتیبانی از تجار و بازرگانان، هزینههای اولیه را برای تسهیل واردات مواد اولیه و کالاهای واسطهای کاهش داده است، تا آنها بتوانند معاملات تجاری خود را به آسانی انجام دهند.تخصیص ارز به واردکنندگان اجازه میدهد تا کالاهای مورد نیاز را با استفاده از ارز رسمی و کنترلشده از سوی دولت وارد کنند. این فرآیند اهمیت زیادی برای اقتصاد کشور دارد.
حالا امروز ارز مبادلهای به یکی از بهترین گزینهها برای خرید و فروش در بازار جهانی و تجارت بینالملل تبدیل شده است. هدف از تخصیص این ارز، کنترل قیمت کالاهای وارداتی، کاهش هزینههای تولید و عرضه در بازار داخلی است.
در اسفند چقدر ارز به واردات کالا تخصیص داده شد؟
در اسفند ماه سال گذشته بانک مرکزی ۶۴.۳۲ میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی و دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی تخصیص داد که یکی از دلایل دسترسی اقشار جامعه به کالاهای ضروری با قیمت مناسب شد. در روزهای نخست سال ۱۴۰۴، بانک مرکزی با ایجاد سیاستهای ارزی و تامین نیازهای وارداتی کشور باعث شد باردیگر کانون توجه فعالان اقتصادی و تجاری به این اقدام جلب شد؛ تامین ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی، مواد اولیه صنعت و دارو حاکی از آن است که در سال جاری بانک مرکزی سعی برای برطرف کردن نیازهای اولیه مردم و توسعه اقتصاد را دارد.
بر اساس تازهترین گزارش بانک مرکزی، از آغاز سال جاری تا ۱۹ فرودین ماه بیش از ۱ میلیارد و ۳۱۲ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی تامین شده که این تخصیص ارز نسبت به اسفند ماه سال گذشته دچار کاهش چشمگیری شده است، اما بانک مرکزی و سازمانهای ذی ربط در تلاش هستند که در ادامه سال روند واردات کالاهای اساسی را بهبود ببخشند. در ادامه بانک مرکزی در رابطه با ارز تخصیص یافته وارادت توضیحاتی به شرح زیر است:
حجم معاملات روزانه بازار ارز تجاری در روز پنجشنبه ۲۱ فروردین ماه ۱۴۰۴ معادل ۸۵ میلیون دلار و حجم کل معاملات در بازار ارز تجاری از ابتدای سال جاری تا ۲۱ فروردین ۹۴۸ میلیون دلار بوده است.
از ابتدای سال جاری تا ۱۹ فروردین ماه بانک مرکزی مبلغ یک میلیارد و ۳۱۲ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی و دارو، تجاری و بازرگانی و خدمات، تامین کرده است. در این مدت برای کالاهای اساسی و دارو ۳۵۰ میلیون دلار، برای کالاهای تجاری و بازرگانی مبلغ ۸۷۹ میلیون دلار و برای خدمات ۸۳ میلیون دلار تأمین ارز صورت گرفته است.
بانک مرکزی برای واردات کالاهای اساسی و کشاورزی ۳۰۸ میلیون دلار و برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی ۴۲ میلیون دلار ارز تأمین کرده است و در مجموع طی مدت مذکور ۳۵۰ میلیون دلار برای کالاهای اساسی و کشاورزی و دارو و تجهیزات پزشکی را با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان و با هدف حمایت از مصرفکنندگان و دسترسی اقشار جامعه به کالاهای ضروری با قیمت ارزانتر تأمین شد.
از ابتدای سال جاری تا ۱۹ فروردین ماه ۱۴۰۴ میزان کل تأمین ارز صنایع مبلغ ۸۷۹ میلیون دلار بوده است که میزان ارز تأمینی برای گروههای «صنایع حمل و نقل و خودرو» ۲۲۴ میلیون دلار، «صنایع تجهیزات برق و الکترونیک» ۱۴۲ میلیون دلار، «ماشین آلات و تجهیزات تولید» ۷۶ میلیون دلار، «صنایع شیمیایی و پلیمری» ۶۷ میلیون دلار، «صنایع معدنی» ۴۴ میلیون دلار، «منسوجات و پوشاک» ۲۰ میلیون دلار و «سایر صنایع» ۲۲۵ میلیون دلار تا پایان روز ۱۹ فروردین ماه سال جاری بوده است.
نرخ بازار ارز تجاری در روز شنبه ۲۳ فروردین ماه ۱۴۰۴ در تالار حواله ارز مبادله دلار با نرخ ۶۸ هزار و ۹۰۴ تومان، مبادله یورو با نرخ ۷۸ هزار و ۵۱ تومان، مبادله درهم با نرخ ۱۸ هزار و ۷۶۲ و مبادله یوآن ۹ هزار و ۴۵۹ تومان بود. همچنین در تالار اسکناس ارز، دلار با نرخ ۷۰ هزار و ۸۳۳، یورو با نرخ ۸۰ هزار و ۲۳۷ تومان، درهم با نرخ ۱۹ هزار و ۲۸۷ تومان و یوآن با نرخ ۹ هزار و ۷۴۲ تومان مورد مبادله قرار گرفت.
چرا تخصیص ارز مبادلهای؟
به گزارش آنا، در حال حاضر، ارز مبادلهای برای تأمین مالی تمامی کالاهای وارداتی مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، نرخ این ارز بسته به نوع ثبت سفارش کالا ممکن است اندکی متفاوت باشد. اگر تأمین ارز از طریق سیستم بانکی انجام شود یا از محل صادرات تأمین گردد، نرخ آن و شرایط تحویل میتواند تفاوت جزئی داشته باشد.در گذشته، کالاهای مشمول ارز مبادلهای به چند دسته از جمله مواد اولیه، کالاهای سرمایهای و واسطهای تقسیمبندی میشدند، اما در شرایط کنونی، تمام کالاها از این محل تخصیص میگیرند.
انتهای پیام/

تغییر نگرش جامعه جهانی به سناریوسازی نرخ دلار/تحولات نظام ارزی بر فعالیت اقتصادی کشور

کمتر از ۱۰ صادرکننده فرش دستباف در کشور وجود دارد/ نقش موثر تعاون در توسعه اقتصاد
