کرونا تحت کنترل است؛ جای نگرانی وجود ندارد

به گزارش آنا، حدود دو ماه است که برخی از بیماریهای تنفسی در کشور شایع بوده و بر اساس آخرین گزارش وزارت بهداشت شیوع این بیماریها در هفته دوم فرودینماه با افزیش روبهرو بوده است.
به گفته سوری مدرس ارشد بینالمللی اپیدمیولوژی اگرچه این روند با توجه به الگوهای سال گذشته، طبیعی به نظر این شیوع به یک تحلیل جامع و کامل جهت کنترل آن نیاز دارد.
حمید سوری در گفتوگو با آنا، اظهار کرد: طبق گزارش اخیر مسئولان وزارت بهداشت، وضعیت کنونی بیماریهای تنفسی در کشور نشاندهنده افزایش موارد ابتلا از هفته دوم فروردین است. این افزایش، با توجه به پیشبینیها و الگوهای سالهای گذشته، طبیعی به نظر میرسد. گزارش نتیجه میگیرد که وضعیت بیماریهای تنفسی کشور در حال حاضر تحت کنترل است و هیچ علامت غیرطبیعی خاصی که نیاز به نگرانی جدی داشته باشد، وجود ندارد.
لزوم ایجاد آرامش برای مدیریت بیماری
وی با بیان اینکه آرامسازی جامعه برای مدیریت بهتر بیماریهای تنفسی و ایجاد فضایی آرامشبخش ضروری است، اما باید به چند نکته فنی در تحلیل نتایج ناشی از کنترل بیماریهای تنفسی حاد توجه داشت. نخست، تحلیل دقیق دادهها اهمیت بالایی دارد. افزایش موارد ابتلا باید با دقت بررسی شود و عوامل مؤثر در این تغییرات شناسایی شود. تغییرات جوی، تغییر در الگوهای زندگی یا افزایش تجمعات اجتماعی ممکن است بر شیوع بیماریها تأثیرگذار باشند. همچنین، نظارت مستمر بر وضعیت بیماریهای تنفسی یک نیاز اساسی است؛ گزارشهای کلی به تنهایی نمیتوانند تصویر دقیقی از وضعیت موجود ارائه دهند و نیاز به آنالیز دقیقتری از نوع، شدت و دستهبندی این بیماریها بر اساس زمان، مکان و گروههای اجتماعی وجود دارد.
وی با تأکید بر اینکه باید به احتمال بروز تغییرات ناگهانی در شیوع بیماریها و ظهور سویههای جدید توجه کرد، گفت: حفظ آمادگی لازم برای مقابله با این شرایط بسیار ضروری است. علاوه بر آن، اطلاعرسانی و آموزش عمومی درباره پیشگیری و کنترل بیماریهای تنفسی اهمیت ویژهای دارد، زیرا جامعه باید از روشهای جلوگیری از انتقال ویروسها و علائم اولیه آگاه باشد تا در صورت بروز علائمی، بتوانند به موقع مداخله کنند.
سوری همچنین با تأکید بر اینکه تحلیل روند ارزیابی بیماریهای حاد تنفسی باید بر اساس چندین مؤلفه کلیدی و اساسی انجام شود تا دقت و کارایی آن افزایش پیدا کند، گفت: این مؤلفهها شامل جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادهها است که شامل ثبت و تحلیل تعداد روزانه، هفتگی و ماهانه موارد جدید ابتلا به بیماریهای تنفسی، پیگیری تعداد بیمارانی که به دلیل بیماریهای حاد تنفسی بستری میشوند و همچنین آمار مرگومیر ناشی از آنها، و شناسایی انواع واریانتهای ویروسی و تغییرات ژنتیکی آنها که ممکن است بر شدت بیماری و انتشار آن تأثیر بگذارد، میباشد.
وی ادامه داد: مؤلفههای اپیدمیولوژیک شامل بررسی شیوع بیماری در مناطق مختلف و شناسایی الگوهای مؤثر بر توزیع جغرافیایی آن و تحلیل روند زمانی بیماری و شناسایی فصلها و زمانهای بحرانی که شیوع بیماری افزایش پیدا میکند، از اهمیت ویژهای برخوردار است. عوامل محیطی و اجتماعی همچون تأثیر تغییرات آب و هوایی و فصلی بر شیوع بیماریهای تنفسی و بررسی تأثیر تجمعات و رفتارهای اجتماعی بر انتقال ویروس نیز باید در نظر گرفته شود.
او تأکید کرد: علاوه بر این، موارد پیشگیری و کنترل شامل ارزیابی تأثیر برنامههای واکسیناسیون بر کاهش میزان ابتلا و شدت بیماری و بررسی مؤثر بودن روشهای مختلف پیشگیری و کنترل، مانند استفاده از ماسک، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و بهبود کیفیت هوا، از جمله مؤلفههای حیاتی است. نظارت و گزارشگری مستمر شامل پیگیری نحوه پیشرفت بیماری در بیماران مختلف و عوارض جانبی ناشی از آن و استفاده از سیستمهای نظارت بهداشتی برای ردیابی و ارزیابی روند شیوع بیماری به طور مستمر نیز ضروری است.
سوری همچنین در رابطه افزایش موارد کرونا نیز گفت: گزارش وضعیت بیماریهای تنفسی در ایران در حال حاضر نشاندهنده افزایش موارد ابتلا به کرونا و دیگر بیماریهای تنفسی است. از هفته دوم فروردین، بر اساس رصدهای انجامشده، تعداد موارد ابتلا افزایش یافته است، اما این روند هم با توجه به پیشبینیها و الگوهای سالهای گذشته طبیعی به نظر میرسد. در حال حاضر، هیچ علامت غیرطبیعی خاصی که لازم باشد موجب نگرانی جدی شود، مشاهده نشده و وضعیت بیماریهای تنفسی تحت کنترل قرار دارد.
وی یادآور شد: با توجه به عدم وجود نظام مراقبت ژنومیک در ایران، اطلاعات دقیقی درباره واریانت خاصی که در حال حاضر در کشور در حال شیوع باشد، در دسترس نیست. با این حال، واریانتهای جدیدی از ویروس کرونا در سطح جهانی شناسایی شدهاند که ممکن است بر بیماریزایی و انتقال این ویروس تأثیر بگذارند. بهطوریکه برخی از این واریانتها قابلیت انتقال بیشتری دارند یا علائم متفاوتی را ایجاد میکنند.
آنفلوآنزا عامل اصلی بیماریهای تنفسی در ایران
استاد تمام اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: از دیدگاه اپیدمیولوژیک، ویروسهای آنفلوآنزا به عنوان عوامل اصلی بیماریهای تنفسی در ایران شایعتر از ویروس کرونا هستند. طبق گزارشها، حدود ۱۰ درصد از عوامل بیماریزای تنفسی را ویروسهای آنفلوآنزا تشکیل میدهند و ویروس کرونا کمتر از ۳ درصد موارد را شامل میشود. طی ۲۸ روز قبل از سوم فروردین ماه ۱۴۰۴، تعداد ۷۱۳۴۰ مورد تأییدشده ابتلا و ۲۳۴۱ مورد تأییدشده مرگ ناشی از کووید ۱۹ در جهان گزارش شده که این آمار روند کاهشی نسبت به مدت مشابه قبل را نشان میدهد (به ترتیب کاهش ۷۴۹۵۴ مورد ابتلا و ۱۴۰۷ مرگ). این مقادیر، جز در معدود کشورهایی، چون رومانی و ایتالیا، در اکثر کشورهای جهان از جمله ایران روند کاهشی در هفتههای گذشته را نشان میدهند. با توجه به تعداد بالای تستهای PCR انجامشده در کشورهای مختلف و پوشش تست انبوه، شاید بهتر باشد توجه خود را بیشتر معطوف به موارد مرگ و نه ابتلا کنیم.
کرونا تحت کنترل است
سوری همچنین با بیان اینکه همه ویروسها، از جمله SARS-CoV-۲، که عامل COVID-۱۹ است، در طول زمان تغییر میکنند، گفت: اکثر تغییرات، تأثیر کمی بر خواص ویروس دارند. با این حال، برخی تغییرات ممکن است بر ویژگیهای ویروس، مانند سرعت انتشار، شدت بیماری مرتبط و همچنین عملکرد واکسنها، داروهای درمانی، ابزارهای تشخیصی یا سایر اقدامات بهداشت عمومی و اجتماعی تأثیر بگذارد. همچنین در سطح جهانی، وضعیت اپیدمیولوژیک COVID-۱۹ همچنان در حال تغییر است و کشورها با چالشهای متفاوتی در زمینه شیوع و کنترل این بیماری مواجهاند. برخی کشورها با افزایش موارد ابتلا و ظهور واریانتهای جدید روبهرو هستند، در حالی که دیگر کشورها موفق شدهاند شیوع بیماری را کنترل کنند.
وی افزود: طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، در حال حاضر نوع LP.۸.۱ یکی از دو نوع SARS-CoV-۲ تحت نظارت است که شیوع آن در سطح جهانی افزایش یافته است و نوع دیگر XEC است. با توجه به شواهد موجود، خطر بهداشت عمومی اضافی ناشی از LP.۸.۱ در سطح جهانی کم ارزیابی میشود. انتظار میرود واکسنهای توصیهشده COVID-۱۹ نسبت به این نوع در برابر بیماریهای علامتدار و شدید واکنش متقاطع باقی بمانند، زیرا فرار ایمنی LP.۸.۱ با XEC قابل مقایسه است که پیشتر نشان داده شده فرار ایمنی محدودی از واکسنهای تقویتکننده mRNA JN.۱ یا KP.۲ دارد. بنابراین، گسترش مداوم این نوع به تنهایی بعید است که بار سیستمهای بهداشت عمومی ملی را در مقایسه با سایر زیرمجموعههای Omicron افزایش دهد.
سوری یادآور شد: وضعیت کنونی بیماریهای تنفسی، به ویژه COVID-۱۹، در ایران تحت کنترل است، ولی به مرحله حذف (Elimination) و نابودی (Eradication) نرسیده است و افزایش موارد ابتلا به کرونا طبیعی به نظر میرسد. با این حال، نظارت مستمر و آمادگی برای مقابله با تغییرات احتمالی ضروری است.
انتهای پیام/