تشکیل تعاونیهای سرمایهگذاری برای جمعآوری سرمایههای خرد

خبرگزاری آنا؛ رهبر انقلاب اسلامی در پیام نوروزی خویش، شعار سال ۱۴۰۴ را «سرمایهگذاری برای تولید» خواندند و ابراز امیدواری کردند با برنامهریزی دولت و مشارکت مردم، گشایشی در امر معیشت ایجاد شود
خبرنگار آنا بنا بر اهمیت موضوع شعار امسال و اینکه رهبر انقلاب اسلامی، سالهای اخیر در شعارهای سال بر موضوع اقتصاد کشور تأکید داشتهاند با روح الله زارع رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیضا و عضو هیئت علمی گروه اقتصاد این دانشگاه به گفتوگو نشسته و موضوع شعار سال را بررسی کرده است.
ثبات نرخ ارز از عوامل کلیدی ایجاد محیط اقتصادی پایدار
زارع درباره تأثیر تثبیت نرخ دلار بر تولید و سرمایهگذاری در کشوراظهار کرد: بی شک ثبات نرخ ارز یکی از عوامل کلیدی در ایجاد محیط اقتصادی پایدار است که تأثیر مستقیم و غیرمستقیمی بر سرمایهگذاری و تولید دارد. سرمایهگذاران خارجی و داخلی همیشه ترجیح میدهند در محیطی با نرخ ارز پایدار فعالیت کنند؛ زیرا نوسانات نرخ ارز ریسک مالی را افزایش میدهند.
وی اضافه کرد: برای جذب و حمایت از سرمایهگذار، باید همواره به دنبال ایجاد یک بازار باثبات اقتصادی باشیم تا بتوانیم برای سرمایهگذار اعتمادسازی کنیم، سیاستهای مالی و پولی دولت و بانک مرکزی نیز برای حفظ ثبات نرخ ارز امری ضروری است که البته نیازمند مدیریت صحیح اقتصاد کلان است.
برای جذب و حمایت از سرمایهگذار، باید همواره به دنبال ایجاد یک بازار باثبات اقتصادی باشیم تا بتوانیم برای سرمایهگذار اعتمادسازی کنیم
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد با تأکید بر برقراری امنیت سرمایهگذاری توسط دولت، گفت: امنیت سرمایهگذاری در گرو تضمین دولت است؛ چراکه برای بازپرداخت سرمایه و سود سرمایهگذار امر مهم تلقی میشود. تصویب قوانین و مقررات حمایتی که از حقوق سرمایهگذار حفاظت کند نیز بسیار حایز اهمیت است.
زارع تأکید کرد: هم دولت و هم مجلس در امنیت سرمایهگذاری نقش مهمی دارند؛ البته دستگاههایی که فساد اداری و مالی بالایی دارند، محیطی ناامن برای سرمایهگذارایجاد میکنند و باعث اخلال در امر سرمایهگذاری و فرار سرمایه میشوند، توجه و بازنگری به دستورالعمل فعالیت بانکها و موسسات مالی، اخذ مالیات زیاد از تولیدکننده و تورم بالا، کمر سرمایهگذار را خرد میکند.
رئیس دانشگاه آزاد بیضا با اشاره به اهمیت سرمایهگذاری داخلی در برهه کنونی کشور تشریح کرد: با توجه به شرایط حاکم بر کشور و تحریمهای بینالمللی و کارشکنی آمریکا و کشورهای غربی و تجربه بدعهدی شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری در ایران، موضوع سرمایه داخلی بسیار حایزاهمیت است.
رشد پایدار اقتصاد با تقویت سرمایهگذار داخلی
وی اضافه کرد: تقویت سرمایهگذار داخلی باعث تقویت بنیه اقتصادی کشور و رشد پایدار اقتصاد میشود؛ البته اگر مسئله امنیت اقتصادی در کشور پایدار نباشد، سرمایهگذار داخلی نیز رغبتی برای فعالیت ندارد و باعث کاهش اعتماد سرمایهگذاران و سرمایه وارد بخشهایی غیر از تولید از قبیل طلا و دلار میشود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه با تأکید بر رفع موانع تولید و وظیفه مجلس شورای اسلامی در این راستا توضیح داد: بروکراسی ناکارآمد مانع اصلی برای تولید است و سرمایهگذار را از ادامه فعالیت خسته و دلسرد میکند. کاهش مراحل و زمان لازم برای اخذ مجوزها و انجام معاملات تجاری و ساده سازی فرایندهای اداری کمک بزرگی میکند که توسط دولتمردان باید مورد بازبینی قرار گیرد.
دولت با سیاستهای تشویقی از قبیل تسهیلات بانکی کمبهره و حمایت از بخش خصوصی و اعتمادسازی میتواند در ایجاد تمایل مردم به سمت سرمایهگذاری، تولید و ایجاد اشتغال و کارآفرینی کمک شایانی کند
وی ادامه داد: نقش مجلس در این مورد بسیار کلیدی است، مجلس شورای اسلامی با وضع قوانین و مقرارات شفاف و روشن و ساده و با اصلاح قوانین موجود میتواند بروکراسی را کاهش و با یکپارچهسازی فرایندها و الکترونیکی کردن خدمات، فضای تولید را رونق و سرعت ببخشد.
زارع سهم دولت از هدایت سرمایه مردم و راهکار ایجاد تمایل به سرمایهگذاری آنان در بخش دولتی را یادآور شد و به آنا گفت: دولت با هماهنگی مجلس و قوه قضاییه میتواند به بهبود فرآیند بروکراسی کمک کند، دولت با سیاستهای تشویقی از قبیل تسهیلات بانکی کمبهره و حمایت از بخش خصوصی و اعتمادسازی میتواند در ایجاد تمایل مردم به سمت سرمایهگذاری، تولید و ایجاد اشتغال و کارآفرینی کمک شایانی کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد به نقش دانشگاهها همدر تحقق شعار سال تأکید کرد و افزود: دانشگاهها با راهاندازی شرکتهای دانشبنیان و فناورانه و استارتآپها و ایجاد ارتباط واقعی با صنعت در راستای سوق دادن پروژهها و پایانامههای دانشجویان در راستای حل مشکلات و چالشهای صنعت میتوانند نقش بسزایی ایفا کنند.
تعاونیهای سرمایهگذاری تشکیل شود
وی در پاسخ به این پرسش که راهکار هدایت سرمایههای خرد چیست و چگونه میتوان آنها را زودبازده کرد، گفت: دولتمردان با تشویق تشکیل تعاونیهای سرمایهگذاری برای جمعآوری سرمایههای خرد و سرمایهگذاری در پروژههای بزرگتر و با ایجاد صندوقهایی برای تضمین بخشی از سرمایههای کوچک در جهت کاهش ریسک سرمایهگذاران و معافیتهای مالیات برای سرمایهگذارانی که به کار تولید مشغول میشوند، میتواند در هدایت سرمایههای خرد نقشآفرینی کند.
این رئیس دانشگاه یادآور شد: زمانی که سرمایهگذار خرد و کلان، بازاری به جذابیت بازار طلا، دلار و ارز پیدا نکند، حاضر به خارج شدن از این بازار نیست؛ بنابراین دولتمردان زمانی که ثبات اقتصادی در کشور را محقق و تولید را سودآور کنند، میتوان سرمایهگذاران خرد و کلان را به سمت تولید و کارآفرینی سوق داد که با افزایش تولید داخلی، تورم نیز روند کاهشی پیدا خواهد کرد.
گفتوگو: مهدی خانی
انتهای پیام/