۲۹/ فروردين /۱۴۰۴
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

تورم به اولین گروه خوراکی‌ها رسید/ تشدید فقر غذایی دهک‌های ضعیف با گرانی حبوبات

تورم به اولین گروه خوراکی‌ها رسید  تشدید فقر غذایی دهک‌های ضعیف با گرانی حبوبات
مطابق آخرین گزارش‌های مرکز آمار در بهمن ماه ۱۴۰۳، قیمت سیب زمینی حدود ۵۶ درصد و قیمت لوبیا چیتی به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین حبوبات ۲۸ درصد افرایش قیمت داشته است اما سوال اینجاست که اهمیت این آمار در کجاست واین تورم چه تاثیری در سطح جامعه و اقتصاد کلان دارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ تورم و به دنبال افزایش قیمت مواد غذایی در کشور موجب شد که مردم برای تامین نیاز‌های تغذیه‌ای خود رو به تغییر سبد غذایی خود بیاورند تا همراه بر حفظ سلامتی بتوانند خود را با تنگ‌تر شدن وضعیت معیشتی وفق دهد. در همین راستا با افزایش قیمت برنج سفید و گوشت برخی برای تامین کربوهیدرات و پروتئین‌های مورد نیاز بدن خود به مصرف حبوبات و سیب زمینی روی آورده بودند، اما مطابق آخرین گزارش‌های مرکز آمار در بهمن ماه ۱۴۰۳، قیمت سیب زمینی حدود ۵۶ درصد و قیمت لوبیا چیتی به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین حبوبات ۲۸ درصد افرایش قیمت داشته و از این حیث رکورد دار بیشترین افزایش قیمت در گروه‌های خوراکی هستند.

این موضوع به این معنا است که فقر غذایی دهک‌های پایانی درآمدی تشدید شده و این افراد با گرسنگی رو به رو هستند. کوروش صمدپور متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفت‌و‌گو با خبرنگار آنا در این خصوص گفت: زمانی که صحبت از امنیت غذایی می‌کنیم، هدف دسترسی آزاد مردم از نظر فیزیکی و همچنین توانایی خرید به نیاز‌های روزانه غذایی است و اگر به هر علت مانند نبود مواد غذایی یا عدم توانایی در خرید این دسترسی محدود شود می‌توان گفت که امنیت غذایی آن قشر به خطر افتاده است.

وی ادامه داد: برای حیات سالم لازم است هر فردی در روز از تمام گروه‌های غذایی استفاده کند؛ که گروه‌های غذایی شامل ۵ گروه عمده غلات، پروتئین ها، لبنیات، سبزیجات و میوه‌ها می‌شود. زمانی که فرد به اندازه کافی از تمام این گروه‌ها تغذیه نماید می‌توان گفت که وی در امنیت غذایی کامل به سر می‌برد. باید توجه داشت میزان نیاز هر فرد به گروه‌های مختلف غذایی متغییر نسبت به دیگران است و به نسبت قد، جنسیت، سن، وزن و میزان و نوع فعالیت وی تعیین می‌شود.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

صمدپور با اشاره به تاثیر متغیر‌ها در میزان کالری مورد نیاز هر فرد گفت: به طور کلی بیشترین نیاز افراد به کالری در طول روز باید از طریق کربوهیدرات‌ها و پس از آن پرونئین و لبنیات تامین می‌شود. تامین کربوهیدرات‌ها با توجه به قوت غالب ایرانیان در گذشته از طریق نان بود و پس از آن به برنج سپرده شد؛ اما با توجه به شرایط فعلی می‌توان گفت که مردم هم اکنون بیشتر توان نیاز خود از طریق نان را دارند.

حبوبات

اولین گروه غذایی که با بروز فقر از سفره‌ها حذف می‌شود!

این متخصص با اشاره به آثار بعضا جبران ناپذیر بروز فقر غذایی اظهار کرد: نان می‌تواند قسمت عمده‌ای از نیاز روزانه افراد با سطح درآمدی پایین‌تر به کربوهیدرات‌ها و بخش اندکی از نیاز به پروتئین را فراهم نماید، اما با توجه به شرایط تورمی برخی از اقلام خوراکی از سفره مردم حذف خواهد شد. به طور معمول اولین گروه غذایی که در شرایط بروز فقر و تنگنای اقتصادی حذف می‌شود لبنیات است که اولین آثار حذف این گروه از مواد غذایی، رو‌به‌رو شدن با موج کمبود کلسیم و پوکی استخوان خواهد بود.

وی ادامه داد: ماست، پنیر، شیر خام و حتی کشک در گروه غذایی لبنیات قرار می‌گیرند و در این حالت توصیه می‌شود که افراد اگر توان خرید هر کدام ندارد سعی کنند مورد دیگری از گروه که دسترس‌تر است را مصرف کنند. منابع خوب پروتئین مرغ و ماهی و گوشت قرمز و همچنین حبوبات است که علم تغذیه توصیه به استفاده از گوشت سفید دارد ولی متاسفانه با توجه تورم بسیاری از مردم با توجه به شرایط اقتصادی توان خرید گوشت سفید و قرمز را ندارند و به حبوبات رو آورده‌اند؛ اما هم اکنون به نظر می‌رسد که حبوبات نیز در حال خارج شدن از دسترس هستند.

صمد پور افزود: از دیگر منابع پروتئینی می‌تواند به تخم مرغ و آجیل اشاره کرد که آجیل نیز مدت هاست که از دسترس عموم مردم خارج شده است. با این اوصاف می‌توان گفت که منابع پروتئینی به جز تخم مرغ به زودی به طور کامل از سفره بسیاری از ایرانیان رخت بر می‌بندد.

امنیت غذایی؛ این وظیفه دولت است!

این پزشک متخصص با تاکید بر آثار سوء و شدید حذف مواد غذایی از سبد غذایی مردم گفت: این وظیفه دولت است که با شیوه‌های مختلف تنوع مواد غذایی در سفره‌های مردم را حفظ و امنیت غذایی آنان را تامین نماید. توصیه می‌شدکه حبوبات به عنوان منبع پروتئین خوب و سالم حفظ شود و، اما بروز تورم در این دسته برای امنیت غذایی مردم به شدت مضر است. دسترسی قشر ضعیف به گروه غلات و سبزیجات همچنان خوب است، اما شرایط در بحث میوه‌ها نیز رو به وخامت است.

وی تصریح کرد: هر فرد باید در روز ۲ الی ۳ واحد میوه مصرف کند و نباید شرایطی پدیدار شود که این مورد به خطر افتد. باید توجه داشت که اگر تمام گروه‌های غذایی در دسترس جامعه باشد و در صورت سبک زندگی سالم فرد امکان بازدهی بیشتر و زندگی مفید‌تر در جامعه و اقتصاد کشور را خواهد داشت؛ از این رو توجه به بحث امنیت غذایی جامعه به شدت پر اهمیت است.

انتهای پیام/

ارسال نظر