۰۸/ فروردين /۱۴۰۴
روایت تحول آفرینی دولت سیزدهم در اقتصاد (۱)

میراثی که جاودانه شد؛ نجات صنعت در دولت شهید رئیسی

میراثی که جاودانه شد؛ نجات صنعت در دولت شهید رئیسی
دولت سیزدهم زمانی بر روی کار آمد که بخش صنعت به خاطر مشکلات عمده و زیرساختی دچار چالش و بحران شده بود و کارخانه‌ها و بنگاه‌های بخش صنعتی به سمت تعطیلی رفته بود. اما اولویت‌های دولت سیزدهم ، احیا و راه‌اندازی کارخانه‌ها و تولیدی‌های راکد و نیمه‌راکد بود، که با پیگیری شهید رئیسی دوباره بیش از ۸ هزار کارخانه راکد و نیمه‌راکد به چرخه تولید بازگشتند.

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ رهبرانقلاب در حکم تنفیذ رئیسی را به ریاست جمهوری ایران منصوب کرد و کار دولت سیزدهم با شرایط سخت آغاز شد. دولت شهید رئیسی تمام تلاش خود را به کار بست تا بتواند در فضایی بدون حاشیه از تمام ظرفیت‌های کشوربه ویژه در بخش صنعت استفاده کند.

در همان ابتدای خدمت شهید آیت‌الله رئیسی، دولت سیزدهم با بررسی رشد صنایع نسبت به دوره مشابه سال‌قبل (۱۳۹۹)، برخی صنایع مانند صنایع خودرو، قطعات و ماشین‌آلات و تجهیزات رشد تولید مناسبی را تجربه کردند که این موضوع تا پایان دولت سیزدهم به رشد تولید خود ادامه داد.

احیای صنایع در دولت رئیسی

دولت سیزدهم زمانی بر روی کار آمد که بخش صنعت به خاطر مشکلات عمده و زیرساختی دچار چالش و بحران شده بود به گونه‌ای که کارخانه‌ها و بنگاه‌های بخش صنعتی به سمت تعطیلی رفته بود و منجر به اعتراض فعالان و صنعتگران شده بود. حالا یکی از اولویت‌های دولت سیزدهم و شهید آیت‌الله رئیسی، احیا و راه‌اندازی کارخانه‌ها و تولیدی‌های راکد و نیمه‌راکد بود، کارخانه‌هایی که سن فعالیت برخی از آنها به بیش از ۳۰ سال می‌رسید وبه دلیل مدیریت اشتباه در دولت های گذشته تعطیل شدند واز چرخه تولید دور مانده اند که با پیگیری و همت شهید رئیسی، دوباره به چرخه تولید بازگشتند.

احیای ۸۷۷۰ کارخانه و کارگاه و واحد تولیدی راکد و نیمه راکد

شهید آیت‌الله شهید رئیسی در زمان سکانداری دولت به بحث احیای کارخانه‌ها و کارگاه‌های صنعتی توجه ویژه‌ای داشت که می‌توان گفت که احیای کارخانه‌های نیمه تعطیل و تعطیل از مهم‌ترین دستاورد‌های شهید رئیسی است؛ میراثی جاودانه که برجای ماند. در مجموع ۸۷۷۰ کارخانه و کارگاه و واحد تولیدی راکد و نیمه راکد در دولت سیزدهم احیا شدند که این موضوع باعث شد کارگران بسیاری به کار بازگردند.

جلوگیری از قطع شدن نان ۶ هزار کارگر شرکت نیشکر هفت تپه

آیت‌الله رئیسی چه در زمان ریاست بر قوه قضائیه و چه در زمان ریاست جمهوری به صورت جدی از کارگران شرکت نیشکر هفت تپه حمایت و برای حل مشکلات این شرکت تلاش کرد. شهید رئیسی بعد از منصب ریاست جمهوری با خلع ید و واگذاری هفت تپه به شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی از قطع شدن نان قریب به ۶ هزار کارگر جلوگیری کرد.

کارخانه هپکو احیا شد

کارخانه هپکو، بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده قطعات و ماشین آلات کشاورزی، صنعتی و راهسازی، یکی از این واحد‌ها بود که با احیای آن؛ کارگرانش به سرکار بازگشتند. کارخانه پرآوازه هپکو که در دولت گذشته به یک قدمی تعطیلی رسیده بود در دولت سیزدهم و با حمایت‌های قاطع شهید آیت‌الله ابراهیم رئیسی ضمن احیای کامل، به رونق هم دست یافت و تولیدماشین‌آلات راهسازی و معدنی در این شرکت کلید خورد.

احیای شرکت کیان تایر

شرکت تولیدی لاستیک البرز معروف به کیان تایر هم از شرکت‌هایی است که در دولت آیت‌الله رئیسی حمایت و احیا شد. واگذاری نامناسب این کارخانه به بخش خصوصی در دهه ۷۰، از همان ابتدا مشکلات جدی و بزرگی با خود به همراه آورده و خطوط تولید را به خوابی عمیق فرو بُرده بود.

رشد ۳ برابری شاخص‌های بخش صنعت در دولت سیزدهم

علاوه بر احیا و فعال شدن بخش‌هایی از صنعت که در دولت‌های گذشته تعطیل و یا فعالیت آن‌ها بسیار کاهش یافته بود در دولت شهید رئیسی به چرخه فعالیت بازگشتند. درواقع دولت سیزدهم با سیاستگذاری‌های کلان و احیای بخش صنعت موفق شد شاخص‌های بخش صنعت را نسبت به دولت‌های گذشته رشد سه برابری بدهد تا منجر به بهبود وضعیت اقتصادی شد.

وزارت صنعت، معدن و تجارت دولت سیزدهم با سیاستگذاری، رفع موانع تولید پرداخت تسهیلات، رفع مشکلات مالیاتی و بیمه‌ای، تامین سرمایه در گردش، سوق سرمایه‌های سرگردان به سمت تولید و ارائه بسته‌های حمایتی بخش صنعت را احیا کرد که بعد از گذشت حدود هزار روز از خدمات دولت سیزدهم، شاهد رشد بخش صنعت و بهبود وضعیت آن هستیم. بررسی آمار‌های مستند از وضعیت شاخص‌های اقتصادی در بخش صنعت نشانگر رشد بخش صنعت، افزایش ارزش افزوده از ناخالص داخلی و رشد قیمت تولیدکنندگان با افت تورم سالانه در دولت سیزدهم است که نسبت به دولت‌های گذشته کارنامه درخشانی داشته است.

 بررسی وضعیت شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت و زیربخش‌های اصلی آن طی سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که تورم در این بخش از ۵۶.۸ درصد در سال ۱۳۹۹ به ۲۹.۹ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است و کاهش چشمگیری داشته است. تورم این بخش با روی کار آمدن دولت سیزدهم و اقدامات در سطح کلان اقتصادی در حمایت از بخش صنعت نشان می‌دهد که تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت نسبت به سال قبل (تورم سالانه) در سال ۱۴۰۲ به ۲۹.۹ درصد رسید که در مقایسه با سال قبل (۳۱.۷ درصد)، ۱.۸ واحد درصد کاهش داشته است.

طبق گزارش‌های منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، در سال دولت شهید رئیسی، کمترین تورم سالانه با ۱۷.۵ درصد مربوط به رشته فعالیت  ساخت کاغذ و محصولات کاغذی  و بیش‌ترین تورم سالانه با ۶۹.۵ درصد مربوط به رشته فعالیت  ساخت ماشین‌آلات و تجهیزات طبقه‌بندی نشده در جای دیگر است.

رشد ۳ برابری بخش صنعت و تولیدات صنعتی در دولت شهید آیت‌الله رئیسی

آخرین آمار‌های بانک مرکزی نیز گویای رشد سه برابری بخش صنعت در دولت سیزدهم است، طبق این گزارش متوسط رشد فصلی بخش صنعت از ابتدای دولت سیزدهم تا پایان پاییز ۱۴۰۲ بالغ بر ۶.۷ درصد بوده است در حالی که متوسط رشد بخش صنعت در هشت سال دولت‌های یازدهم و دوازدهم فقط ۲ درصد گزارش شده است.

دولت سیزدهم سه برابر دولت یازدهم به موضوع رشد شاخص‌های بخش صنعت پرداخته است. رشد بخش صنعت در هشت سال دولت گذشته در ۱۲ فصل منفی شده بود؛ اما در ۹ فصل دولت رئیسی تاکنون به طور مداوم مثبت بوده است.بررسی آمار‌های صنعتی از سوی مرکز آمار ایران و بانک مرکزی در کشور نشان می‌دهد که رشد تولیدات صنعتی نیز از ۳.۳ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۹.۵ درصد در سال ۱۴۰۱ رسیده است که رشد ۲.۹ برابری را نشان می‌دهد که حدنصاب جدیدی در ۱۰ سال گذشته است.

همچنین بررسی روند بخش‌های عمده اقتصادی در محصول ناخالص داخلی و ارزش افزوده نشان می‌دهد که سهم بخش صنعت از ۳.۱ درصد در سال ۱۴۰۰ به ۷.۷ درصد در سال ۱۴۰۱ رسیده است. رشد شاخص‌های بخش صنعت نه‌تنها به بهبود شرایط اقتصادی کمک می‌کند؛ بلکه نقش بسزایی در سهم ۳۳.۷ درصدی اشتغال دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب