ائتلاف برای تشکیل دولت؛ معادله چندمجهولی در برلین!

به گزارش خبرگزاری آنا، برخلاف آنچه از ظواهر و نتایج انتخابات سراسری اخیر در آلمان تلقی میشود، موفقیت اتحاد احزاب مسیحی در انتخابات یک پیروزی برای «فریدریش مرتس» به شمار نمیآید. اکنون او از حزب خود و رقبایش خواسته تا سریعاً مذاکرات ائتلافی را به نتیجه برسانند. اما اخبار بهدستآمده نشان میدهد که مرتس در این خصوص موفقیت چندانی به دست نیاورده است.
سران دو حزب سوسیالدموکرات و سبز، روحیات خاص مرتس را مانعی مهم بر سر تشکیل دولت ائتلافی میبینند. از سوی دیگر، مرتس مدعی شده که امکان ائتلاف میان دموکرات مسیحیها (حزب متبوع مرتس) و حزب جایگزینی برای آلمان (جریان راست افراطی) وجود ندارد. نتیجه این روند مشخص است: عدم شکلگیری دولت ائتلافی یا شکلگیری دولتی ضعیف!
هر یک از این دو گزینه که تحقق یابد، نمیتواند از آلمان بازیگری قدرتمند در اروپا و نظام بینالملل بسازد. نباید فراموش کرد که آلمان اقتصاد اول اروپا و اصلیترین ستون نگهدارنده اروپای واحد و حوزه یورو است. در چنین شرایطی استقرار دولتی ضعیف در برلین، مترادف با دفرمه شدن بسیاری از مناسبات روبنایی و زیربنایی قدرت در اتحادیه اروپا خواهد بود.
یکی از اصلیترین دلایل حمایت ترامپ و ایلان ماسک از حزب جایگزینی برای آلمان (AFD)، تأثیر آلمان ضعیف و بحرانزده در فروپاشی اتحادیه اروپا و حوزه یورو است. کاملاً قابل پیشبینی بود که متعاقب برگزاری انتخابات سراسری آلمان، هیچیک از احزاب قادر به کسب حداکثر آرا نیست.
در این میان، احزاب سنتی در آلمان جهت جلوگیری از خیزش جریان راست افراطی ناچار به ائتلاف هستند، اما این ائتلاف، خروجی و ثمرهای جز شکلگیری یک دولت حداقلی و ناتوان در برلین نخواهد داشت. ازاینرو بعید نیست که بهزودی شاهد سقوط دولت جدید آلمان و تکرار یک دور باطل دیگر در این کشور اروپایی باشیم.
همانگونه که اشاره شد، یکی از اصلیترین موانعی که در این خصوص وجود دارد، معطوف به رویکرد سلبی و روحیات خاص مرتس است.
فریدریش مرتس، کاندیدای اصلی حزب دموکرات مسیحی که قصد دارد بهعنوان صدراعظم دولت آینده، آلمان را رهبری کند، از عزم خود برای تشکیل دولتی با اکثریت قوی خبر داده و مدعی شده که «دنیای بیرون منتظر ما نمیداند».
بلوک محافظهکار ائتلاف احزاب مسیحی به رهبری مرتس و حزب سوسیال دموکرات به رهبری «اولاف شولتز» بر سر مسائلی مانند مهاجرت و کمکهای رفاهی بحث و اختلاف دارند اما این دو حزب پس از انتخابات جنجالی اخیر که طی آن حزب راست افراطی آلترناتیو به پیروزی چشمگیری رسید، به دنبال اتخاذ رویکردی منطقی برای کاهش تنش هستند.
بنا به برآورد و خواست مرتس، مذاکرات و گفتوگو برای تشکیل دولت آتی نباید طولانی شود. اما سکوت و فراتر از آن، انتقاد احزاب دیگر نشان میدهد که صدراعظم جدید آلمان مسیر آسانی برای تشکیل دولتی ائتلافی پیش رو نخواهد داشت.
انتهای پیام/